Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 15

Vilniuje su lenkais susitikęs Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda: dėkoju, kad esate lojalūs Lietuvos piliečiai

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pirmą kartą atvyko oficialaus vizito į Lietuvą, kartu švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Pirmasis jo susitikimas nusileidus Vilniuje – su vietos lenkų bendruomene.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Duda su žmona Agata Lietuvoje viešės tris dienas. Pirmasis susitikimas – su Lietuvos lenkų atstovais, tarp kurių buvo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) vadovas Valdemaras Tomaševskis, šios partijos parlamentarai, Vilniaus, Vilniaus rajono, Šalčininkų savivaldybių politikai, darbuotojai, visuomenės, kultūros , švietimo veikėjai.

Įteikė apdovanojimus

Tarp atėjusių buvo ir radijo stoties „Znad Wilii“ steigėjas ir vadovas Česlavas Okinčicas, buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Arturas Liudkovskis, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovas Antonis Mikulskis ir kt.

Prezidentas susitikimo metu keliolikai lenkų tautybės Lietuvos piliečių įteikė valstybinius apdovanojimus.

Lenkijos Respublikos ordino „Už nuopelnus“ Komandoro kryžiumi apdovanotas Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazijos direktorius Adamas Blaškievičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda apdovanojo Adamą Blaškievičių
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda apdovanojo Adamą Blaškievičių

Lenkijos Respublikos ordino „Už nuopelnus“ Karininko kryžiumi apdovanoti šeši asmenys, tarp kurių – A.Liudkovskis, Vilniaus rajono merė Maria Reksc, Rasų kapinių sutvarkymu ir išsaugojimu besirūpinanti Alicja Klimaševska, Lenkų teatro Vilniuje vadovė Irena Litvinovič, Lenkų teatro studijos vadovė Lilia Kiejzik. Apdovanota dar apie dešimt asmenų.

Akcentavo lojalumą Lietuvai

Sveikindamas susirinkusius prezidentas A.Duda ne kartą padėkojo už tai, kad Lietuvoje gyvenantys lenkai išsaugojo savo lenkiškumą, kultūrą. „Labai ačiū už šią susitikimo galimybę Vilniuje, tuoj atvykus. Už susitikimą Lenkų kultūros namuose su mano tautiečiais, kurių tėvynė yra Lietuva. Kaip ambasadorė (Urszula Doroszewska, Lenkijos ambasadorė Lietuvoje – red. past.) sakė, esate savo namuose, čia gimėte, gyvenate, čia esate lenkais, Lietuvos piliečiais. Už tai dėkoju.

Lenkijos Respublikos vardu sveikinu visus, kurie gavo valstybinius apdovanojimus. Visi jie išgirdo iš manęs, kad Lenkijos Respublikos vardu dėkoju už tai, kad esate čia ir veikiate lenkų, lenkiškumo labui. Noriu, kad visi tai nuo manęs priimtumėte“, – kalbėjo prezidentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda

„Antra – kaip Lenkijos Respublikos prezidentas dėkoju, kad esate geri, lojalūs Lietuvos valstybės piliečiai, nors esate lenkų kilmės. Tuo jūs parodote, kokie esame mes, lenkai, – darbštūs, geranoriški, teisingi, tie, kurie vertina artimą ir kraštą, kuriame gyvena. Esu už tai jums dėkingas, nes tuo jūs kuriate ir Lenkijos įvaizdį – gerą įvaizdį“, – tęsė A.Duda.

Kaip Lenkijos Respublikos prezidentas dėkoju, kad esate geri, lojalūs Lietuvos valstybės piliečiai, nors esate lenkų kilmės, – sakė A.Duda.

Prezidentas taip pat paminėjo, kad Lietuvoje jis lankosi nepaprastais metais – kai ne tik Lietuva, bet ir Lenkija mini savo valstybių atkūrimo šimtmetį, tik Lenkijos iškilmės laukia lapkričio 11-ąją. Jis teigė tikįs, kad tada nemažai lenkų iš Lietuvos atvyks švęsti į Varšuvą ir kitus Lenkijos miestus.

A.Duda prisiminė ir praeitų medžio gruodį švęstas 150-ąsias Lenkijos maršalo Juzefo Pilsudskio gimimo metines, pabrėždamas, kad jis buvo kilęs iš čia, tikras vilnietis, palikęs čia savo širdį.

Apie problemas kalbės su prezidente

Vis dėlto tarp padėkų prezidentas pabrėžė nepamiršęs, kad problemų irgi yra – lenkų tautinė mažuma jų turi Lietuvoje. Apie tai jis teigė ketinąs kalbėti su prezidente Dalia Grybauskaite, su kuria susitikimai akis į akį ir su delegacijomis numatyti šeštadienį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Žinau, kad nėra taip, jog nebūtų problemų. Problemos dėl lenkų kalbos mokymo, lenkų kalbos brandos egzaminuose. Apie jūsų problemas kalbėsiu su prezidente Dalia Grybauskaite, bandysime lėtai, tikiuosi, tas problemas įveikti. Prašau jūsų, kad išsaugotume ramybę, kad tai darytume tai gera valia. Man atrodo, kad Lenkijos ir Lietuvos santykiai politiniame lygmenyje šiuo metu eina gera kryptimi ir tikiuosi, kad tie geri santykiai palies ir Lietuvos lenkų situaciją. Galite būti tikri, kad apie šiuos svarbius dalykus, kuriuos esu kruopščiai pasižymėjęs, kalbėsiu su prezidente“, – teigė A.Duda.

Prezidentas taip pat sakė, kad jo žmona ketina susitikti su jaunimu, mokytojais, tad galbūt pasidalins su juo ir tais dalykais, kurių jis galbūt kol kas nežino.

Pripažinimas ir pagarba

Šio vizito išvakarėse Lenkijos prezidentūros oficialus puslapis paskelbė Prezidento kanceliarijos vadovo Krzysztofo Szczerskio interviu agentūrai PAP, kuriame jis teigia, kad prezidento A.Dudos vizitas į Vilnių parodys, kaip daug dalykų jungia Lenkiją ir Lietuvą, taip pat – kiek daug problemų yra tarpusavio santykiuose.

„Nepaprastai svarbiu Lietuvos ir Lenkijos santykių komponentu visada bus lenkų Lietuvoje ir lietuvių Lenkijoje situacija. Toks jau yra kaimynų likimas, kai jų sienos per amžius keitėsi. Turime tą turtą, koks yra lenkai Lietuvoje ir lietuviai Lenkijoje, ir turime tuo turtu naudotis, tai turi mums jungti“, – kalbėjo K.Szczerskis.

K.Szczerskis taip pat pabrėžė, kad A.Dudos dalyvavimas Vasario 16-osios iškilmėse yra „įrodymas, kad pripažįstame ir gerbiame Lietuvos valstybę“.

Dalyvaus šventiniuose renginiuose

Vasario 16-ąją A.Duda dalyvaus oficialiuose Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečio renginiuose. Penktadienio rytą jis susitiks su Lenkijos verslo atstovais Lietuvoje, o tada jau įsilies į šventinius renginius – dalyvaus Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremonijoje, Šv. Mišiose Katedroje, iškilmingame koncerte Lietuvos operos ir baleto teatre.

Šeštadienį, vasario 17-ąją, numatytas A.Dudos ir Dalios Grybauskaitės asmeninis susitikimas, taip pat abiejų šalių delegacijų diskusija bei sutarties pasirašymas, abiejų prezidentų spaudos konferencija. Taip pat A.Duda padės gėlių Rasų kapinėse, prie Juzefo Pilsudskio motinos Marijos kapo, kur palaidota ir Lenkijos maršalo širdis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) vadovas, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis su A.Duda susitiko Varšuvoje trečiadienį. Kaip pranešta partijos interneto svetainėje, „40 minučių trukusiame pokalbyje buvo aptartos Lietuvos ir Lenkijos vis didesnio bendradarbiavimo kryptys. Be to, buvo nagrinėtos Lietuvos lenkų bendruomenės problemos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius