-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 12 27 /14:59

Virtuali diskusija tęsiasi: A.Širinskienė dėl E.Jakilaičio žmonos kreipėsi į VTEK, E.Jakilaitis į laidą kviečia R.Karbauskį

Trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime narei Agnei Širinskienei skelbiant informaciją apie žurnalisto Edmundo Jakilaičio ir jo verslo partnerių įmonių viešuosius pirkimus, E.Jakilaitis kitame įraše tikina neketinantis atmesti reikalavimo paneigti klausimus „valstiečių“ partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui ir kviečia jį į laidą.
Agnė Širinskienė, Edmundas Jakilaitis
Agnė Širinskienė, Edmundas Jakilaitis / 15min koliažas

Seimo narė: R.Jakilaitienė veikia nuolatinio interesų konflikto situacijoje

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A.Širinskienė trečiadienį teigia kreipusis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl užsienio reikalų ministro atstovės spaudai Rasos Jakilaitienės kaip galimai pažeidusios Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nedeklaravusios vyro E.Jakilaičio valdomų įmonių, kurių akcininke yra buvusi ir ji pati.

R.Jakilaitienė taip pat nedeklaravo vyro verslo partnerių, dėl kurių jai gali kilti interesų konfliktas [...].

„R.Jakilaitienė taip pat nedeklaravo vyro verslo partnerių, dėl kurių jai gali kilti interesų konfliktas, nes ministerijoje R.Jakilaitienė kuruoja viešuosius ryšius“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Anot A.Širinskienės, R.Jakilaitienė nuo 2017 m. sausio 9 d. dirba užsienio reikalų ministro atstove spaudai, yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja, kuriai yra taikomos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo normos. Tuo metu R.Jakilaitienės užpildytoje privačių interesų deklaracijoje esą nėra deklaruotos įmonės, kurių akcininkas yra jos sutuoktinis E.Jakilaitis (pavyzdžiui, UAB „Media 3“, UAB „TV Play“, UAB „TV Play Content Marketing“ ir kitos). Taip pat nedeklaruotas faktas, kad sutuoktinis yra ir dar vienos viešosios įstaigos steigėjas.

Seimo narės teigimu, nedeklaruotos penkios su R.Jakilaitienės šeima susijusios įstaigos verčiasi viešųjų ryšių, televizijos laidų kūrimo bei gamybos srityje, ir jų veiklos sritys sutampa su R.Jakilaitienės, kaip valstybės tarnautojos, kuruojama sritimi, „o tai dar labiau pabrėžia pareigą deklaruoti privačius interesus“.

„Įstatymo 6 straipsnio 1 dalies 7 punktas nustato valstybės tarnautojo pareigą deklaruoti ir artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis arba duomenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas. Be to, turimos aplinkybės, R.Jakilaitienės darbo pobūdis ir E.Jakilaičio įmonių veiklos pobūdis leidžia daryti prielaidas, kad R.Jakilaitienė, dirbdama Užsienio reikalų ministerijoje, veikia nuolatinio interesų konflikto situacijoje“, – rašte VTEK cituojama A.Širinskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Į „atitinkamas institucijas“ dėl „valstybės tarnautojų ir su jais susijusių juridinių asmenų ryšių skaidrumo ir teisėtumo“ „valstietė“ žadėjo kreiptis dar trečiadienio ryte, kai socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo žemiau pateikta informacija.

„Prieš šventas Kalėdas žiniasklaidoje nuskambėjo vieši klausimai kai kuriems žiniasklaidos atstovams, susijusiems asmeniniais ir verslo ryšiais (Edmundui Jakilaičiui, Rasai Jakilaitienei, Laurynui Šeškui, Indrei Trakimaitei-Šeškuvienei, Jogailai Morkūnui). Iš tiesų – pasidomėjus viešai prieinama informacija apie viešuosius pirkimus, kyla daug klausimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jogaila Morkūnas

Štai viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, įsteigta 2000 metais, steigėjas Jogaila Morkūnas. Nuo 2013 iki 2017 metų ši viešoji įstaiga sėkmingai dalyvauja ne viename Užsienio reikalų ministerijos skelbiamame viešųjų pirkimų konkurse. Taip VšĮ „Pirmoji kava“ 2013 01 30 pasirašė preliminarią sutartį daugiau nei 11 milijonų litų sumai (11688600 Lt) sumai (http://mw.eviesiejipirkimai.lt/…/vpt_pub_n5_vppa_print_form…). Tiesa, preliminarios sutartys šiame konkurse buvo sudarytos ir su dar keliomis įmonėmis.

2013 02 13 laimėtas dar vienas Užsienio reikalų ministerijos viešųjų pirkimų konkursas – 1166889 Lt sumai (http://mw.eviesiejipirkimai.lt/…/vpt_pub_n5_vppa_print_form…).

Taip jau sutapo, kad 2013 01 23 Užsienio reikalų Ministro patarėja visuomenės informavimo klausimais tampa Rasa Jakilaitienė, Edmundo Jakilaičio žmona. Tuo pat laikotarpiu Rasa Jakilaitienė dirbo Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai atstove spaudai Lietuvoje. Pirmasis iš aukščiau nurodytų URM viešojo pirkimo objektas vadinosi „Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai susitikimų Lietuvoje organizavimo ir aptarnavimo paslaugos“, antrasis – „Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai A susitikimų Lietuvoje socialinės ir kultūrinės programos organizavimo ir aptarnavimo paslaugos“.

2017 01 09 Rasa Jakilaitienė vėl tampa Užsienio reikalų Ministro atstove spaudai. 2017 03 31 viešoji įstaiga „Pirmoji kava“ laimi dar vieną viešųjų pirkimų konkursą, šį kartą 900000 eurų sumai (http://mw.eviesiejipirkimai.lt/…/vpt_pub_n5_vppa_print_form…). Iki tapdama Užsienio reikalų ministerijos darbuotoja, Rasa Jakilaitienė vadovavo UAB „Media 3“, kuriai dabar vadovauja jos vyras Edmundas Jakilaitis. UAB „Media 3“ 2009 metais įsteigė Rasa Jakilaitienė, Indrė Trakimaitė Šeškuvienė ir viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjas Jogaila Morkūnas. 2010 11 10 Jogaila Morkūnas ir Indrė Trakimaitė Šeškuvienė akcijas perleido Rasai Jakilaitienei, kuri jas, jau tapusi URM darbuotoja, 2013 02 01 perleidžia UAB „TV Play“, kurių akcininkai yra Edmundas Jakilaitis ir Laurynas Šeškus. 2016 06 16 UAB „Media 3“ akcininkai keičiasi dar kartą ir jais tampa Laurynas Šeškus ir Edmundas Jakilaitis.

Viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ sėkmė viešuosiuose pirkimuose toli gražu neapsiriboja Užsienio reikalų ministerija, ką rodo duomenys rekvizitai.lt https://rekvizitai.vz.lt/m/imone/pirmoji_kava/konkursai/ bei viešųjų pirkimų tarnybos informacija http://www.freedata.lt/vpt/listByParticipant?q=Pirmoji+kava.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė

Akys krypsta ir į buvusią viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėjo Jogailos Morkūno verslo partnerę Indrę Trakimaitę Šeškuvienę, kurios vyras Laurynas Šeškus yra Rasos Jakilaitienės vyro Edmundo Jakilaičio verslo partneris bent trijose UAB. Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė nuo 2015 metų dirbo Valstybiniame turizmo departamente prie Ūkio ministerijos, vietinio turizmo poskyrio vadove. 2016 04 29 viešoji įstaiga „Pirmoji kava“, dalyvavusi viešosios įstaigos „Versli Lietuva“, kurios steigėjas – Ūkio ministerija, skelbtame viešajame konkurse, pasirašė preliminarią sutartį 3 630 000 eurų sumai (http://mw.eviesiejipirkimai.lt/…/vpt_pub_n5_vppa_print_form…, analogiškas sutartis pasirašė dar kelios įmonės).

Šiuo metu Lauryno Šeškaus žmona Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė laikinai eina Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorės pareigas. Vėlgi taip sutampa, kad Lauryno Šeškaus žmonai dirbant įstaigose prie Ūkio ministerijos UAB „Media 3“ laimi Ūkio ministerijos ir Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos rengiamus konkursus (https://rekvizitai.vz.lt/imone/uab_media_3/konkursai/).

Kitai Edmundo Jakilaičio ir Lauryno Šeškaus įmonei, UAB „Tv Play“, taip pat gerai sekasi – kaip matyti iš viešos informacijos (https://rekvizitai.vz.lt/imone/uab_tv_play/konkursai/), UAB „Tv Play“ pasirašytos sutarties (ar kelių sutarčių) su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, kurios steigėjas yra Ūkio ministerija, suma viršija 200 000 eurų.

Beje, Rasa Jakilaitienė Privačių interesų deklaracijoje nė nenurodė savo vyro valdomų įmonių, tame tarpe ir vyro akcijų UAB „Media 3“, UAB „TV Play Content Marketing“ ir UAB „TV Play“. Deklaracijoje nenurodyti ir ryšiai, galintys sukelti interesų konfliktą, su buvusiu verslo partneriu Jogaila Morkūnu, viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ steigėju, asmeniu, kuris jam nuosavybės teise priklausančias patalpas suteikia E.Jakilaičio įmonei kaip buveinę. Rekvizitai.lt taip pat nurodyta, jog didžiausia paslaugų teikėja viešajai įmonei „Pirmoji kava“ yra būtent UAB „TV Play“, kurios vienas iš akcininkų yra R.Jakilaitienės sutuoktinis E.Jakilaitis. Vien už laidos „Tūkstantmečio vaikai“ kūrimą 2011-2017 metų laikotarpyje viešoji įstaiga „Pirmoji kava“ UAB „TV Play“ sumokėjo 1 325325,59 eurų (http://www.freedata.lt/vpt/searchContracts?q=TV+Play).

Toks atsainus R.Jakilaitienės elgesys nedeklaruojant ryšių itin stebina ir atsižvelgiant į jos sutuoktinio E.Jakilaičio požiūrį į kitų asmenų ryšius. Pvz., aplinkybė, kad Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas studijų metu gyveno viename bendrabučio kambaryje su kitu studentu – Irmantu Norkumi, kurio vadovaujama advokatų kontora teikė teisines paslaugas Ūkio banko bankroto proceso metu, E.Jakilaičiui atrodė itin reikšminga, rodanti interesų konfliktą (https://www.delfi.lt/…/laikinasis-ukio-banko-administratori…).

Būtinai prašysiu, kad tą informaciją visuomenei pateiktų pati LRT.

Pastebėtina, jog kai kuriuose viešųjų pirkimų konkursuose vienu metu dalyvauja UAB „Media 3“ (direktorius – E.Jakilaitis) ir UAB „TV Play“ (direktorius – L.Šeškus), kurių akcininkai yra L.Šeškus ir E.Jakilaitis (http://mw.eviesiejipirkimai.lt/…/vpt_pub_n5_vppa_print_form…). Ar iš tiesų šios tų pačių akcininkų valdomos įmonės konkuruoja tarpusavyje? O gal tokiu būdu siekiama kitokių tikslų, pvz., nesąžiningai nulemti viešojo pirkimo baigtį?

Gaila, kad negaliu pateikti informacijos, ar prodiuserines paslaugas LRT teikia UAB „Tv Play“ ir UAB „Media 3“, nes tai – Seimo nariams LRT pateiktos konfidencialios informacijos dalis, bet būtinai prašysiu, kad tą informaciją visuomenei pateiktų pati LRT“, – rašo A.Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė

„Seimo narės Agnės Širinskienės pateikta informacija apie E.Jakilaičio įmones, nedeklaruotus žmonos interesus mane šokiravo“, – rašo R.Karbauskis ir dalijasi bendražygės įrašu.

„Ar tokie reiškiniai nediskredituoja verslo ir negriauna žmonių pasitikėjimo valstybe? Pateikta informacija rodo, jog Seimo narių sprendimas išsiaiškinti LRT skiriamų valstybės biudžeto lėšų naudojimo skaidrumą, yra būtinas ir teisingas“, – tikina parlamentaras.

L.Šeškus: esame laimėję ne vieną konkursą, kai I.Trakimaitė-Šeškuvienė Departamente nedirbo

Anot prodiuserio Lauryno Šeškaus, R.Karbauskio spaudimas jo kolegos E.Jakilaičio šeimai, draugams, partneriams yra neįtikėtinas.

„Melagingais blefais ir kaltinimais puolamas Edmundas, šeima, partneriai, draugai. Kodėl esu toks tikras? Todėl, kad esu tarp jų“, – socialinio tinklo paskyroje rašo prodiuseris ir atsako į A.Širinskienės pateiktus teiginius.

„Kažkas nori, kad atrodytumėm kalti dėl to, kad turime daug idėjų, kūrybingą komandą ir nuolat dirbame. Ir dirbsime, ir Lietuvoje, ir pasaulyje.

Kalti esame, kad leidžiame savo žmonoms dirbti ir siekti karjeros? Čia ir net leisti nereikia, kai kam svetimi 19 amžiaus būriški įsitikinimai. Žiauriausia, kad spaudimą patiria ir jos. Na taip, Indre Trakimaite neseniai tapo Turizmo departamento laikina direktore. Labai tuo didžiuojuosi, nors ir gaila. Prieš keletą metų, kai Departamente Indrė net nedirbo esame laimėję ne vieną konkursą, o dabar, deja, net nedalyvaujame. Klausau su pavydu kaip Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus keliauja po Lietuvą ir varvinu seilę, kaip norėčiau pabandyti daryti tokį projektą, jei ne šeimyninės aplinkybės. Nacionalinė ekspedicija, kaip bebūtų gaila, nėra gavusi nei cento iš Departamento, nors viešai tai jau skamba tarsi faktas. Tiesa, yra šį bei tą gavusi, po pirmo sezono gavo 4A formato padėką už turizmo po Lietuvą skatinimą. Daugiau nieko!!! Bet ačiū ir už tai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė ir Laurynas Šeškus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė ir Laurynas Šeškus

Kalti esame, kad nuomojamės patalpas iš Jogaila Morkunas? Atsiprašome, bet ten puiki kūrybinė aura ir geras parkingas.

Mūsų biudžetai yra per dideli? Jie yra tokie patys visiems mūsų partneriams, nes remiasi realiomis sąmatomis.

Kristupo Krivicko paskleistos sumos yra tiesiog melas, neturintis nieko bendro su realybe.

Mes slepiame kažką nuo kontroliuojančių įstaigų? Tikrai ne! Kai gavome užklausimą, tą pačią dieną davėme ir leidimą pateikti visas sutartis Seimui ir visoms kontroliuojančiomis įstaigomis.

Tai, kas vyksta, neturi jokio precedento ir įeis į Lietuvos žiniasklaidos istoriją.

Suprantu, kad dalis kolegų žurnalistų mėgaujasi visu tuo, kaip smagiu žaidimu, tiesiog kuriančiu skaitomą turinį, tačiau pažiūrėkit objektyviau, nes tai, kas vyksta, neturi jokio precedento ir įeis į Lietuvos žiniasklaidos istoriją.

Taigi tiems, kurie tikisi, kad spaudžiama ir gąsdinama Edmundo aplinka pradės jį įkalbinėti trauktis – beviltiška. Nes net jeigu ir bandytumėm, tai nepavyktų. Už tai, tave, Edmundai, labai gerbiu“, – teigia L.Šeškus.

I.Trakimaitė-Šeškuvienė Valstybinio turizmo departamento direktoriaus pareigas laikinai pradėjo eiti 2017-ųjų kovą. Turinio rinkodaros televizijoje paslaugas už beveik 40 tūkst. eurų su PVM UAB „Media 3“ iš Valstybinio turizmo departamento įsigijo 2016-ųjų balandį. Sutartis dėl turinio kūrimo apie Lietuvos gamtos ir kultūros paveldo išteklius ir atsakingą turizmą galiojo devynis mėnesius.

Nuo 2014 metų UAB „TV Play“ paslaugas už skirtingas sumas (6–250 tūkst. eurų) teikė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrai, Krašto apsaugos ministerijai, Kauno rajono savivaldybei, Ugdymo plėtotės centrui, VŠĮ „Pirmoji kava“, Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos, Kultūros ministerijai, Švietimo ir mokslo ministerijai, Sveikatos apsaugos ministerijai.

VŠĮ „Pirmoji kava“ nuo 2015 metų laimėjusi konkursus ir teikusi paslaugas yra: Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrai, Lietuvos bankui, Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centrui, „Technologijų ir inovacijų centrui“, Nacionalinei teismų administracijai, Nacionalinei Lietuvos elektros asociacijai, „Verslo aptarnavimo centrui“, „Lietuvos dujų tiekimui“, „LITGAS“, „Vilniaus kogeneracinei jėgainei“, „Lietuvos energijai“, „Energijos skirstymo operatoriui“, „Lietuvos energijos gamybai“, „Kauno kogeneracinei jėgainei“, Konstituciniam teismui, VŠĮ „Versli Lietuva“ (Ūkio ministerijos įsteigta agentūra; paslaugų teikimo sutartis galioja 2016–2020 metų laikotarpiu), „Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai“ (organizavo LRT 90-metį), Užsienio reikalų ministerijai (900 tūkst. eurų su PVM paslaugų teikimo sutartis, galiojanti 2017–2020 metais. Tiesa, URM neįsipareigojo užsakyti paslaugų už visą minėtą sumą), Regioninės plėtros departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijai, Prezidento kanceliarijai.

E.Jakilaitis: visuotinai žinoma, kad R.Karbauskis yra viešai melavęs asmuo

Po poros valandų A.Širinskienei išdėsčius teiginius, E.Jakilaitis skelbia ir savo poziciją. Jis tikina prieš kelias dienas davęs sutikimą Seimo nariams susipažinti su jo vedamų ir prodiusuojamų laidų sutartimis su LRT.

E.Jakilaitis taip pat rašo sulaukęs R.Karbauskio ir su juo susijusių įmonių advokato reikalavimo paneigti parlamentarui užduotus klausimus.

„Žinoma, kad atsisakiau paneigti klausimus, remdamasis daugybe argumentų, vadovaudamasis įstatymais ir, akivaizdu, sveiku protu, – dėsto žurnalistas. – Esą mano klausimai gali žeisti minimo asmens reputaciją. Mano nuomone, visuotinai žinoma, kad Ramūnas Karbauskis yra viešai melavęs asmuo (Kad ir dėl Agrokoncerno turimų lengvųjų automobilių nuomos sutarčių su fiziniais asmenimis skaičiaus), todėl visuotinai žinoma yra ir tai, kad jis yra prastos reputacijos asmuo.“

E.Jakilaitis teigia, kad jį atstovauja advokatas Algimantas Šindeikis. Jo teigimu, advokatas išsiuntė atsisakymo publikuoti paneigimą argumentus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Su kai kuriais šių argumentų, kurie skelbiami E.Jakilaičio socialinio tinklo paskyroje, galite susipažinti žemiau:

„E.Jakilaitis nepaskelbė jokios tikrovės neatitinkančios informacijos, o tik plačiai ir aiškiai suformulavo klausimus, nurodydamas kilusias abejones dėl R.Karbauskio politinės veiklos skaidrumo ir verslo vykdymo teisėtumo, į kuriuos tikisi sąžiningų ir tikslių atsakymų, dėl R.Karbauskio ir bendrovių, kurių akcininku yra Seimo narys, veiklos. Šios abejonės ne kartą jau buvo paskelbtos Lietuvos viešojoje erdvėje, t.y. tiek žiniasklaidos priemonėse, tiek socialiniuose tinkluose, bet įtikinamų atsakymo į šias abejones dėl politinės ir ūkinės veiklos galimo neskaidrumo, dviprasmiškumo nei Seimo narys R.Karbauskis, nei bendrovės, kurių akcininku jis yra, viešojoje erdvėje išsamiai ir įtikinamai nėra paneigta.

Atkreiptinas dėmesys, kad E.Jakilaitis uždavė klausimus apie politinės ir ekonominės veiklos aspektus, kurie yra ypač svarbūs demokratinei visuomenei, kuri turi būti tinkamai, išsamiai ir aiškiai informuota apie viešojo asmens par excellence R.Karbauskio politinę veiklą, jo indėlį į įstatymų leidybą ir bendrovių, kurių akcininku yra šis asmuo, ekonominę veiklą bei sumokamus mokesčius į Lietuvos valstybės biudžetą. E.Jakilaitis siekdamas gauti atsakymus į visai Lietuvos visuomenei aktualius klausimus ne kartą siūlė R.Karbauskiui dalyvauti jo rengiamose televizijos laidose ir atsakyti į rūpimus klausimus, bet Seimo narys R.Karbauskis šiais pasiūlymais nepasinaudojo, taip sukeldamas dar didesnes abejones dėl savo asmeninės ir bendrovių, kurių akcininkas yra R.Karbauskis, politinės ir ekonominės veiklos skaidrumo ir teisėtumo.

Tiek Europos žmogaus teisių teismo jurisprudencijoje, tiek Lietuvos teismų praktikoje yra ne kartą konstatuota, kad saviraiškos laisvės ribojimas yra galimas tik ypatingais atvejais (EŽTT byla Feret v. Belgiją, pareiškimo Nr. 15615/07, 63 paragraf.).

Viešasis asmuo R.Karbauskis pasirinkdamas politiko kelią negalėjo tikėtis, kad jo politine ir bendrovių, kurių akcininkas yra politikas, ekonomine veikla, mokesčių mokėjimu nebus domimasi ir nebus žurnalistų užduodami klausimai dėl galimai netinkamo politinio ar ekonominio veikimo.

Vadovaujantis LR CK 2.24 straipsnio 2 dalimi Visuomenės informavimo priemonė turi teisę atsisakyti spausdinti ar paskelbti paneigimą tuo atveju, jeigu paneigimo turinys prieštarauja gerai moralei.

Vadovaujantis tuo, kas aukščiau išdėstyta, LR Visuomenės informavimo įstatymo 44 straipsnio 4 dalimi, kurioje nurodyta, kad jei visuomenės informavimo priemonė, gavusi šio straipsnio 2 dalyje nurodytą paneigimą, nusprendžia neskelbti tokio paneigimo, ji privalo per dvi savaites nuo paneigimo gavimo dienos raštu atsakyti paneigimą pateikusiam asmeniui, nurodydama atsisakymo paskelbti paneigimą priežastis ir motyvus, šiuo pranešimu E.Jakilaičio atstovas advokatas A.Šindeikis informuoja UAB „Agrokoncernas“, UAB „Agrokoncerno technika“ ir UAB „Agrokoncerno grūdai“, šių bendrovių atstovą, kad E.Jakilaitis savo paskyroje socialiniame tinkle Facebook neskelbs prašomo paskelbti paneigimo, kadangi toks prašymas yra nepagrįstas ir neteisėtas, jame nurodyta informacija neatitinka tikrovės, juo pažeidžiama E.Jakilaičio žodžio laisvė, įtvirtinta Konstitucijos 25 straipsnyje (Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas) bei visuomenės teisė gauti informaciją jai svarbiais klausimais apie viešojo asmens par excellence R.Karbauskio politinę veiklą ir bendrovių, kurių akcininkas yra šis asmuo, galimai neteisėtą veikimą.

Siūlome Seimo nariui R.Karbauskiui ir bendrovėms, kurių akcininkas yra šis asmuo, pateikti E.Jakilaičiui išsamius ir įtikinamus atsakymus į visus žurnalisto pateiktus klausimus. Atsakymus kritiškai įvertinus ir patikrinus, visuomenei bus pateikta ją dominanti svarbi informacija.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Klausimai Ramūnui Karbauskiui:

1. Kada ir kokiomis aplinkybėmis su jumis susijusios įmonės tapo Rusijoje gaminamų trąšų importuotojomis į Lietuvą?
2. Kiek su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža amonio salietros ir jos pakaitalų?
3. Kokią įtaką su jumis susijusioms įmonėms daro ES taikomi antidempingo muitai?
4. Kodėl, ES pradėjus taikyti antidempingo muitus Rusijos pagamintoms azotinėms trąšoms, su jumis susijusios įmonės pradėjo įvežti „nešvarią salietrą“ su keliais proc. fosforo ar kalio trąšų priemaišomis?
5. Mūsų šaltinių teigimu, su jumis susijusios įmonės per metus į Lietuvą įveža apie 65 000 tonų skirtingos sudėties azotinių trąšų. Ar galite patvirtinti arba patikslinti šią informaciją?
6. Kaip manote, ar jumis susijusios įmonės iš tiesų įveža maišytas trąšas, siekdamos išvengti antidempingo muitų, ar tik pateikia Lietuvos institucijoms suklastotus dokumentus, esą tos trąšos turi jau minėtų priemaišų, ir joms antidempingo muitai netaikomi?
7. Kaip manote, ar su jumis susijusios įmonės, įveždamos „nešvarią salietrą“ ir taip išvengdamos rusiškai amonio salietrai taikomo antidempingo muito, galėjo Lietuvai per metus nesumokėti maždaug 3 250 000 eurų mokesčių?
8. Prašau patikslinti, kiek mokesčių valstybei nesumokėjo su jumis susijusios įmonės, pasirinkdamos įvežti su kalio ir fosforo trąšomis maišytą amonio salietrą?
9. Kaip manote, ar paaiškėjus, kad Rusijos trąšų gamintojai su savo parankiniais Lietuvoje sugalvojo schemą, kaip apeiti antidempingo muitus, Europos Komisija tokius muitus turėtų taikyti visoms Rusijoje pagamintoms azotinėms trąšoms?
10. Kaip manote, ar Muitinės departamentas ir Mokesčių inspekcija neturėtų pradėti patikrinimų dėl galimai nuslėptų mokesčių į Lietuvą įvežant rusiškas trąšas? Ar tyrimų neturėtų pradėti ir kitos šalies institucijos, siekdamos nustatyti tikrąją į Lietuvą įvežamų trąšų sudėtį?
11. Pone Karbauski, gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perėmė prekybos rusiška žemės ūkio technika verslą. Gal galite nurodyti, kada, iš ko ir už kiek įsigijote šį verslą?
12. Gal galite prisiminti aplinkybes, kuriomis K. Prunskienės vadovaujama Žemės ūkio ministerija grūdų valymą ir džiovinimą buvo prilyginusi perdirbimui?
13. Gal galite pasakyti, kokią naudą šis prilyginimas davė su jumis susijusioms įmonėms?
14. Gal galite papasakoti, kokie konkrečiai K. Prunskienės vadovautos Žemės ūkio ministerijos sprendimai leido su jumis susijusioms įmonėms įsirengti grūdų elevatorius Šeduvoje ir kt. vietovėse?
15. Ar galite patvirtinti, kad partijos, kurios vicepirmininkas minimu laikotarpiu buvote, vadovės K. Prunskienės vadovaujamos Žemės ūkio ministerijos skelbiami paraiškų priėmimo terminai galėjo būti tokie trumpi, kad paraiškas parengti galėjo spėti tik su jumis susijusios įmonės?
16. Ar su jumis susijusios įmonės neveikė grupėje su asmenimis, organizavusiais konkursus K. Prunskienės vadovautoje Žemės ūkio ministerijoje grūdų perdirbimo įrenginių finansavimui?
17. Pone Karbauski, gal galite nurodyti, kodėl su jumis susijusios įmonės superka maistinius, pašarinius kviečius ir kvietrugius, o parduoda daugiausia tik maistinius kviečius?
18. Gal galite nurodyti, kiek per pastaruosius trejus metus su jumis susijusios įmonės supirko maistinių kviečių, kiek pašarinių kviečių ir kiek kvietrugių? Taip pat prašau jūsų nurodyti, kiek per pastaruosius trejus metus parduota maistinių, kiek pašarinių kviečių, o kiek kvietrugių?
19. Kaip manote, ar superkant kviečius kaip pašarinius, o parduodant kaip maistinius gali būti mulkinami šalies žemdirbiai?
20. Ar su jumis susijusios įmonės didina pelną apgaudinėdamos šalies žemdirbius?
21. Gal galite papasakoti, kaip pašarinius kviečius ir kvietrugius paversti maistiniais kviečiais?
22. Gal galite papasakoti, kaip su jumis susijusios įmonės perimdavo žemę iš skolingų ūkininkų? Apibūdinkite veiklos modelį.
23. Lietuvoje nuosavybėje galima turėti iki 500 ha žemės. Gal galite nurodyti, kiek žemės turite jūs, jūsų šeimos nariai ir susiję juridiniai asmenys?
24. Kaip manote, ar kilus įtarimų, kad asmuo jūsų vadovaujamoje frakcijoje Seime įdarbintas fiktyviai tik todėl, kad kai kurie asmenys galėtų pasisavinti jo algą, turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas?“.

„Pone Ramūnai Karbauski, ateikit į laidą „Dėmesio centre“, būtų gera proga pakalbėti“, – įrašą užbaigia E.Jakilaitis.

Žurnalistas šiuos 24-is klausimus politikui pateikė jau seniau. „Aš kviečiu žmogų į laidą, jis neina, aš jam užduodu klausimus viešai“, – tuomet tvirtino jis.

R.Karbauskis E.Jakilaičio vedamoje laidoje „Dėmesio centre“ nesilanko nuo 2017-ųjų sausio, kai paskutinį kartą tiesioginio eterio metu buvo klausinėjamas apie „Agrokoncerno“ tuometinei „valstietei“ Gretai Kildišienei nuomotą automobilį „Range Rover“.

A.Širinskienės įrašas – būdas atitraukti dėmesį?

Naujienų portalui Delfi.lt E.Jakilaitis sakė manantis, kad aukščiau skelbtas A.Širinskienės įrašas yra būdas nukreipti dėmesį nuo jo R.Karbauskiui užduotų 24-ių klausimų. Anot žurnalisto, A.Širinskienė įraše manipuliuoja tikrais ir išgalvotais faktais bei įtarimais.

Valdančiosios LVŽS partijos pirmininko R.Karbauskio, humoristo Haroldo Mackevičiaus, žurnalisto E.Jakilaičio vieša diskusija virtualioje erdvėje prasidėjo po to, kai lapkritį 66 parlamentarai Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT) pateikė klausimų – 80 parlamentarų papildomų pateikė gruodį.

Gruodžio 11-ąją R.Karbauskis socialiniame tinkle piktinosi LRT pateiktais atsakymais Seimui. Politikas kėlė klausimus prodiuserinėms įmonėms, kurios, jo manymu, dirba neefektyviai. Daugiau apie tai – čia.

Gavusi klausimų apie darbuotojų atlyginimus, sutartis su prodiuserinėmis kompanijomis ir turto nuomą LRT Taryba kreipėsi į Valstybės kontrolę prašydama atlikti auditą. Dėl jo Valstybės kontrolė žada nuspręsti iki sausio vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius