Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 04

Virusologas G.Dudas: bandyti išvengti iš Kinijos atvežamo COVID-19 nėra prasmės

Europos Sąjungos mastu sprendžiama, ar reikėtų griežtinti atvykstančių iš Kinijos, kur žaibiškai auga susirgimų skaičiai, patikrą dėl COVID-19. Tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkas Gytis Dudas 15min videolaidoje "15/15" sako, kad saugotis koronaviruso atvežimo iš Kinijos nėra reikalo, nes mes ta atmaina jau persirgome ir turime imunitetą. G.Dudo teigimu, grėsmė slypi visai kitur.
Gytis Dudas
Gytis Dudas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

A.Čiučiurkaitė: Gyti, vakar Šanchajaus ligoninės vienas iš vyresniųjų gydytojų pasakė, kad COVID-19 gali būti užsikrėtę apie 70 proc. miesto gyventojų. Kokia situacija COVID-19 atžvilgiu yra Kinijoje šiuo metu?

G.Dudas: Kinija pastaruoju metu neviešina arba viešina akivaizdžiai netikslią informaciją apie mirtis nuo SARS-CoV-2.

Tačiau apie atvejų paplitimą galime spręsti iš, tarkim, užsikrėtusių keliautojų, kurių Kinijos valdžia negali kontroliuoti. Praėjusią savaitę girdėjome, kad, apytiksliai tariant, kas antras žmogus, atvykęs iš Kinijos, yra užsikrėtęs. Tai liudija apie itin platų šios infekcijos paplitimą būtent Kinijoje.

A.Čiučiurkaitė: Kalbant apie mirtis, koks, tikėtina, yra realus rezultatas?

G.Dudas: Iš tikro čia situacija yra šiek tiek sudėtingesnė, kadangi Kinija naudojo savo pačių pasigamintą vakciną, kuri net prieš pirmines atmainas nelabai pasižymėjo kažkokiu ypatingu efektyvumu.

Tačiau lygiai taip pat mes matėme, kad pasirodžius omikron atmainai net mūsų irgi pirminės atmainos pagrindu sukurti skiepai ganėtinai efektyviai saugojo nuo sunkesnių išeičių. Tai ganėtinai tikėtina, kad nepaisant to, jog Kinija yra paskiepyta mažiau efektyvia vakcina, jie vis vien yra ganėtinai neblogai apsaugoti nuo sunkesnių išeičių. Ir nepaisant to, kad šiuo metu jų sveikatos apsaugos sistema gali būti visiškai perkrauta, visgi drįsčiau prognozuoti, kad mirčių skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų Kinijoje, bet kokiu atveju pasirodys esantis žymiai mažesnis būtent dėl nulinės COVID-19 politikos.

Kaip pavyzdį galime pažiūrėti į Naująją Zelandiją ir Australiją, kurios iki omikron pasirodymo irgi laikėsi tokios pačios politikos. Tik pasirodžius omikron buvo nuspręsta, kad per didelė ekonominė kaina bandyti toliau taikyti tokią politiką, kuomet virusas plinta pakankamai efektyviai ir kuomet skiepai yra su šiek tiek sumažėjusiu efektyvumu. Tad šios šalys irgi paleido tiesiog omikron savieigai 2022 metais. Ir dabar, labai apytiksliai tariant, pas juos mirtingumas, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, yra maždaug 10 kartų mažesnis negu, tarkime, Vakarų Europoje, kur vyko tiek viruso cirkuliavimas, tiek buvo skiepijama.

A.Čiučiurkaitė: O kokia situacija buvo Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje atsisakius nulinės COVID-19 politikos?

G.Dudas: Atsirado ganėtinai milžiniška banga, tik panašu, kad ženklesnių problemų sveikatos apsaugos sistemai tai nesukėlė.

A.Čiučiurkaitė: Ką manote apie Europos Sąjungos pasiryžimą testuoti atvykstančius iš Kinijos ir taip bandyti riboti viruso išplitimą būtent Europos šalyse?

G.Dudas: Tai išties yra ganėtinai keistas sprendimas, kadangi Vakarų pasaulis vienaip ar kitaip yra neblogai paskiepytas, ženkliai daugiau negu pusė žmonių yra paskiepyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius