-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 06 /13:34

Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas turi būti grąžinami į Lietuvą

Jungtinės Karalystės apeliacinis teismas trečiadienį nusprendė išduoti Lietuvai buvusius žlugusio banko „Snoras“ akcininkus Vladimirą Antonovą ir Raimondą Baranauską. Šį sprendimą buvę „Snoro“ savininkai tikriausiai dar galės skųsti Aukščiausiajam teismui.
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimą dėl V.Antonovo ir R.Baranausko ekstradicijos priėmę du Didžiosios Britanijos apeliacinio teismo teisėjai patvirtino ankstesniojo teismo sprendimą, kad įtariamųjų argumentai neįtikinami.

Teisėjai tvirtino, kad apeliacija nepagrįsta jokiais atžvilgiais – V.Antonovas Lietuvoje nėra persekiojamas nei dėl politinių priežasčių, nei dėl rusų tautybės.

„Nėra jokių įrodymų – nei tiesioginių, nei netiesioginių – dėl kurių galima būtų nustatyti, kad Europos arešto orderis V.Antonovui buvo išduotas dėl to, kad jis yra rusas“, – teigė teisėjai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vladimiras Antonovas, Raimondas Baranauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vladimiras Antonovas, Raimondas Baranauskas

Generalinė prokuratūra: patvirtinimo dar nėra

Lietuvos generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė 15min.lt teigė, kad kol kas oficialaus pranešimo apie šį teismo sprendimą iš Didžiosios Britanijos prokuratūra dar nėra gavusi.

Nėra jokių įrodymų – nei tiesioginių, nei netiesioginių – dėl kurių galima būtų nustatyti, kad Europos arešto orderis V.Antonovui buvo išduotas dėl to, kad jis yra rusas, – tvirtina Jungtinės Karalystės teismas.

„Mes dar šios žinios oficialiais savo kanalais nesame gavę. Todėl kol kas negalime komentuoti tų aplinkybių, kada, kodėl, per kiek, nes jos labai priklauso nuo teismo sprendimo formulavimo. Reikia išsamiai susipažinti su sprendimu, kuris, kiek žinoma, dar gali būti skundžiamas“, – teigė E.Martinonienė.

Kiek laiko užtruks kol sprendimas pasieks Lietuvą, prognozuoti prokuratūros atstovė nesiryžo.

Skundėsi tapę atpirkimo ožiais

V.Antonovas ir R.Baranauskas Didžiosios Britanijos teismuose bandė įrodyti neva jie yra tapę „atpirkimo ožiais“. Įtariamieji tvirtino, kad jų ekstradicijos Lietuvos valdžia siekia bandydama nutraukti dienraščio „Lietuvos rytas“ kritiką.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Raimondas Baranauskas su žmona ir Gedvydas Vainauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Raimondas Baranauskas su žmona ir Gedvydas Vainauskas

Pasak R.Baranausko advokato Johno Joneso, neteisėtas buvo ir banko „Snoras“ nacionalizavimas. „Lietuvos prezidentė ir Vyriausybė banką „Snoras“ sužlugdė dėl politinių priežasčių“, – sakė jis.

Londono Vestminsterio magistrato teismas, pirmininkaujant teisėjui Johnui Zani, išnagrinėjęs Lietuvos generalinės prokuratūros prašymą, jau buvo nutaręs Lietuvai išduoti buvusius „Snoro“ akcininkus.

J.Zani tuomet teigė, kad V.Antonovo ir R.Baranausko teiginiai nepagrįsti įrodymais, todėl nėra jokių priežasčių nepritarti ekstradicijai. Jo nuomone, perduodant buvusius „Snoro“ savininkus Lietuvai jų teisės nebus pažeistos.

Kaltinami iššvaistę šimtus milijonų eurų

Lietuvos prokurorai yra pateikę Europos arešto orderį dėl V.Antonovo ir R.Baranausko suėmimo, jie įtariami pasisavinę apie 490 mln. eurų „Snoro“ turto. Prokurorai taip pat yra apriboję jų nuosavybės teises į 233 mln. eurų vertės turtą.

Prokurorai tvirtina, kad buvę banko savininkai apskaitos įrašuose buvo sukūrę netikrų sąskaitų ir kitų dokumentų, o 2011 metų liepą V.Antonovas pasirūpino, kad centriniam bankui būtų pateikta tikrovės neatitinkanti informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius