-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 07 02

VPT: savivaldybės permoka už perkamus ar nuomojamus automobilius

Savivaldybės kartais piktnaudžiauja rengdamos tarnybinių automobilių pirkimo dokumentus, kad įsigytų konkrečią norimą transporto priemonę, o tai yra viena priežasčių, kodėl jos už šią paslaugą permoka, pirmadienį paskelbė analizę atlikusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).
Amerikietiški automobiliai
Automobiliai / Asociatyvi iliustracija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jos duomenimis, 2015–2017 metais už aukštesnę nei vidutinę kainą savivaldybės įsigijo 42 proc., o išsinuomojo – 34 proc. naujų automobilių.

„Tarnyba mano, kad savivaldybės, įsigydamos ar nuomodamos automobilius, neretai piktnaudžiauja rengdamos pirkimo dokumentus – juose, vardydamos konkrečius techninius ar kitokius duomenis, apibrėžia jau iš anksto žinomą pageidaujamą įsigyti automobilį“, – rašoma paskelbtoje savivaldybių 2015–2017 metų vykdytų automobilių viešųjų pirkimų apžvalgoje.

Anot VPT, kai kurios savivaldybės stengiasi įsigyti ar išsinuomoti gausesnės komplektacijos automobilius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Nors racionaliau įvertinusios poreikius ir taupydamos lėšas, savivaldybės galėtų įsigyti tos pačios markės bei modelio standartinės komplektacijos automobilį, kuris būtų pigesnis, bet atitiktų saugumo ir patikimumo reikalavimus, teigia tarnyba.

Pagal surinktus duomenis, 2015–2017 metais savivaldybės įsigijo arba išsinuomojo 315 lengvųjų automobilių už 5,2 mln. eurų. Beveik penktadaliui naujų automobilių kelti didesnės prabangos ir komforto reikalavimai, tokie kaip variklio galingumas, ratlankių skersmuo ar odinis salonas.

Vertinant savivaldybių automobilių pirkimus 2012–2017 metais nustatyta, kad 63 proc. šių pirkimų dalyvavo vienas tiekėjas.

Siekiant sutaupyti pinigų, VPT siūlo centralizuoti automobilių viešuosius pirkimus ir juos pirkti ar išsinuomoti naudojantis CPO LT elektroniniu katalogu.

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos, gerokai didesnės nei vidutinės vertės automobilių pirkimo sutartis pasirašė aukštus arba specifinius reikalavimus kėlusios savivaldybės. Tirtu laikotarpiu tokias sutartis sudarė Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Kauno rajono, Neringos ir Plungės rajono savivaldybės.

Tarnyba nustatė, kad apie 40 proc. savivaldybių pasirašytų sutarčių vertės sudarė sutartys su dešimt didžiausių tiekėjų, o pagal sudarytų sutarčių vertę pirmauja bendrovės „Moller Auto“ ir „NT Valdos“.

Vertinant savivaldybių automobilių pirkimus 2012–2017 metais nustatyta, kad 63 proc. šių pirkimų dalyvavo vienas tiekėjas. Nors šis skaičius ilgainiui mažėja, VPT pranešime spaudai tvirtina, jog toks aukštas „vieno tiekėjo“ procentas šiuose pirkimuose yra nepateisinamas.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, tirtu laikotarpiu daugiausiai automobilių pirko arba nuomojosi Kauno miesto, Kėdainių rajono, Mažeikių rajono, Vilniaus miesto ir Šilutės rajono savivaldybių administracijos.

Per 2015–2017 metus daugiausiai įsigyta „Škoda“, „Volkswagen“, „Toyota“ ir „Opel“ automobilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius