Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 27

VRK desperacija: po „Agrokoncerno“ skundo sprendimą nori priimti iš naujo

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė šią savaitę turėjo viešėti Gruzijoje ir dalyvauti konferencijoje, tačiau į kelionę ji neišvyko. Pirmadienį sulaukusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ skundo trečiadienį VRK pirmininkė komisiją šaukia į neplanuotą posėdį.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šį trečiadienį, vasario 28 d., rengiamas Komisijos posėdis. Bus siūloma įtraukti į darbotvarkę klausimą dėl š. m. vasario 26 d. Komisijai pateiktų UAB „Agrokoncernas" paramos teikimo metinių ataskaitų, kuriose nurodoma informacija apie bendrovės skirtą paramą įvairiems juridiniams asmenims 2013–2016 metais, kartu su ankstesnės Darbo grupės tyrimo išvada perdavimo VMI“, – teigiama VRK antradienį išplatintame pranešime spaudai.

Keista tai, kad šį klausimą komisija iš esmės jau išnagrinėjo posėdyje praėjusį ketvirtadienį.

J.Valčiukienei kilus abejonių dėl Darbo grupės narės A.Žilinskienės interesų, ji kreipėsi į Komisijos pirmininką. Buvo pakviesti Darbo grupės nariai ir aptarta situacija, – teigia L.Matjošaitytė.

Tuomet buvo nutarta, kad sprendimas dėl informacijos perdavimo ar neperdavimo Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), taip pat dėl duomenų, kurie galėtų būti perduoti, aprėpties, bus priimtas tuomet, kai šios kadencijos VRK darbo grupė, tirianti serialą „Naisių vasara“, baigs darbą ir įvertins visą iki šiol šiuo klausimu gautą informaciją.

Šiai grupei pavesta įvertinti ir iki šiol komisijai svarstyti nepateiktą 2017 m. birželį darbo grupės pabaigtą išvadą dėl juridinių asmenų skirtos paramos mecenatu (globėju) įvardijant R.Karbauskį.

Taip pat komisija nutarė iki galutinio tyrimo pabaigos šios išvados nepateikti to prašiusiai Seimo narei konservatorei Ingridai Šimonytei, nes esą išvada kol kas yra negalutinis, vidinis komisijos dokumentas.

Kodėl po „Agrokoncerno“ kreipimosi prireikė klausimą persvarstyti, L.Matjošaitytės paklausti nepavyko – telefonu ji neatsiliepia.

Tyrimo grupė praplėsta dalyvaujant J.Valčiukienei

Ketvirtadienio posėdyje VRK patvirtino ir sprendimą praplėsti „Naisių vasarą“ tiriančią darbo grupę, į ją įtraukiant daugiau narių.

Tačiau paaiškėjo, kad pirminis sprendimas dėl grupės praplėtimo jau buvo priimtas L.Matjošaitytės kabinete, susirinkime dalyvaujant ir LVŽS atstovei VRK Jonei Valčiukienei. Apie tai komisijos posėdyje pranešė VRK narė Aistė Žilinskienė.

„Ji buvo praplėsta susitikime pas pirmininkę, kur dalyvavo Vincentas Vobolevičius, Jonė Valčiukienė, pati pirmininkė, Svetlana Misevičienė ir Lina Petronienė. Ten buvo nuspręsta praplėsti grupę dėl apimties dydžio ir nešališkumo užtikrinimo iki septynių narių – dar dviem sekretoriato darbuotojais ir įtraukti Olgą Kilkinovą“, – pasakojo A.Žilinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Žilinskienė

Ji akcentavo, kad visi sprendimai dėl darbo grupių sudėties, kaip numato VRK reglamentas, turėtų būti priimti posėdyje viešai, o ne L.Matjošaitytės kabinete.

L.Matjošaitytė raštu pateiktame atsakyme 15min nurodo, kad J.Valčiukienė „Naisių vasaros“ grupės pasitarime dalyvavo dėl to, kad turėjo abejonių dėl A.Žilinskienės interesų.

„J.Valčiukienei kilus abejonių dėl Darbo grupės narės A.Žilinskienės interesų, ji kreipėsi į Komisijos pirmininką. Buvo pakviesti Darbo grupės nariai ir aptarta situacija. Manome, kad abejonių išsakymas dėl Darbo grupės narių nešališkumo pristatant tyrimo rezultatus yra pavėluotas, todėl stengiamės argumentus išsakyti ir abejones išsklaidyti anksčiau, dar tyrimo metu“, – paaiškino L.Matjošaitytė.

Vasario 26 d. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prašydami įvertinti galimą VRK narės A.Žilinskienės pažeidimą nedeklaruojant privačių interesų. „Valstiečių“ nuomone, A.Žilinskienė taip pat tyčia vilkina tyrimą dėl laikraščio „Naisių žemė“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonė Valčiukienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonė Valčiukienė

Praėjusį ketvirtadienį VRK posėdyje A.Žilinskienė iš „Naisių vasaros“ darbo grupės visiškai pasitraukė pasipiktinusi komisijos pirmininkės L.Matjošaitytės pareiškimu žiniasklaidai, kad būtent A.Žilinskienė šiai grupei vadovauja.

„Noriu pažymėti, kad tai grupei aš nevadovauju. (…) Man tokia pozicija, kai viena girdi privačioj aplinkoj, kita skaitai žiniasklaidoje, nepatinka. Ir aš su ja iš pirmininkės lūpų susiduriu ne pirmą kartą, todėl dėl šių aplinkybių iš „Naisių vasaros“ noriu pasitraukti apskritai“, – teigė A.Žilinskienė.

Negana to, išplėsta darbo grupė ketvirtadienį liko visai be vadovo. Iki šiol grupės lyderiu buvęs VRK pirmininkės pavaduotojas Vincentas Vobolevičius nutarė tyrimui nebevadovauti dėl 15min aprašytų jo sąsajų su „valstiečiais“. O niekas kitas grupei vadovauti nepanoro.

Numatyta, kad grupė darbą baigti turėtų iki kovo mėnesio pabaigos. Pati L.Matjošaitytė ketina nusišalinti balsuojant dėl darbo grupės pateiktos išvados.

„Agrokoncernas“ ragina į VMI kreiptis skubiau

„Agrokoncernas“ pirmadienį kreipėsi į VRK prašydamas nurodyti, kokių teisės aktų pažeidimų padarymu bendrovė yra kaltinama ar įtariama.

Įmonė nurodė, VRK pažymą, aptariamą viešoje erdvėje, sužinojusi tik iš žiniasklaidos.

Koncerno vadovo Edgaro Šakio teigimu, atsižvelgdamas į tai, kad žiniasklaidoje pateikiama informacija apie bendrovės skirtą paramą įvairiems juridiniams asmenims 2013–2016 metais, „Agrokoncernas“ savo iniciatyva VRK pateiks Paramos teikimo metines ataskaitas minėtu laikotarpiu.

„Agrokoncerno“ vadovas atkreipia dėmesį, jog šie duomenys teisės aktuose nustatyta tvarka buvo teikiami Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).

„Žiniasklaidoje buvo teigiama, kad VRK turėjo kreiptis į VMI, todėl raginame VRK tai padaryti kuo skubiau, kad būtų išsklaidytos bet kokios abejonės dėl mūsų veiklos skaidrumo. Jei komisija to nepadarys artimiausiu metu, į VMI kreipsimės mes patys“, – pranešime cituojamas įmonės vadovas E.Šakys.

15min jau skelbė, kad VRK darbo grupė, tyrusi „Agrokoncerno“ mecenuojamus renginius ir projektus, kuriuose galimai reklamuotas R.Karbauskis, 2016 m. vasarą gavo duomenis, rodančius, kad tam galėjo būti išleista daugiau kaip milijonas eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius