-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 21 /16:34

Ričardas Malinauskas po apklausos STT: šiais laikais niekas nestebina, viskas faina

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį panaikino Druskininkų mero Ričardo Malinausko ir jo patarėjo Aivaro Kadziausko teisinę neliečiamybę, kurią jie turėjo kaip kandidatai į Druskininkų savivaldybę. Netrukus po to patarėjas buvo sulaikytas, o R.Malinauskas – apklaustas. STT pranešė, kad abiems jiems pareikšti įtarimai. Po apklausos R.Malinauskas nebuvo labai kalbus, jis tikino esantis visiškai ramus, nors toks neatrodė.
Ričardas Malinauskas po apklausos STT
Ričardas Malinauskas po apklausos STT / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tęsiant Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto korupcinių veikų teismų sistemoje, ketvirtadienį pareikšti įtarimai Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui, pranešė STT.

Druskininkų mero patarėjas A. Kadziauskas yra sulaikytas.

Druskininkų merui R.Malinauskui skirta kardomoji priemonė rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir nebendrauti su tam tikrais asmenimis.

R.Malinauskas po apklausos: gyvenimas toks, kad reikia būti pasiruošus viskam

„Turim laiko, susipažinsim, žiūrėsim, diskutuosim, svarstysim, ruošimės pokalbiams“, – po maždaug iki valandos trukusios apklausos STT R.Malinauskas.

Paklaustas, ar tiesa, kad kalbama apie 50 tūkst. eurų dydžio kyšį, Druskininkų meras sakė manantis, kad nieko negali garantuoti.

„Bet aš esu visiškai ramus“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar ateityje jis galėtų būti sulaikytas, R.Malinauskas sakė, kad prie tų aplinkybių, kurios yra, gyvenimas toks, kad reikia būti pasiruošus viskam.

„Dabar ruošimės tikrai ateičiai, diskusijoms, kalbėsime, daug pasakosim, daug... Viskas bus gerai“, – geros nuotaikos atrodyti bandė Druskininkų meras, nors jo jaudulys matėsi plika akimi.

Jis teigė nesitrauksiantis iš kovos dėl mero posto, o kaip jie jam baigsis po šio skandalo, svarstyti nepanoro: „Jeigu jūs paskambinsit man 3 kovo po 11 val. 20 min. aš jums atsakyčiau.“

„Šiais laikais niekas nestebina, viskas faina“, – paklaustas, ar nustebino per apklausą išgirsti dalykai, sakė jis.

VIDEO: Ričardas Malinauskas po apklausos STT: „Viskas bus gerai“

Įtariami prekyba poveikiu ir papirkimu

Druskininkų meras ir jo patarėjas įtariami prekyba poveikiu ir papirkimu, veikiant organizuotoje grupėje. Vakar šių asmenų namuose buvo atliktos kratos. Atliekamame ikiteisminiame tyrime vakar buvo sulaikyti 26 asmenys, tarp kurių 8 teisėjai, 5 advokatai ir 13 kitų asmenų.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša ketvirtadienį po VRK posėdžio sakė, kad panaikinus neliečiamybę teisėsauga gali sulaikyti merą ir patarėją, tačiau ar tai bus daroma, neišdavė.

„Panaikinus neliečiamybę teisėsaugos institucijos įgyja teisę laikinai sulaikyti arba kreiptis į teismą dėl suėmimo. Tačiau ar tai bus daroma, šiuo metu negalėčiau pakomentuoti“, – sakė prokuroras.

15min žiniomis, meras su patarėju galėjo susitarti dėl 50 tūkst. eurų dydžio kyšio perdavimo.

Į VRK posėdį atvykęs prokuroras M.Jovaiša paprašė uždaro posėdžio, kad nebūtų pakenkta tyrimui. Tačiau posėdyje nutarta, kad jis bus viešas, bet jautrūs duomenys nebus pagarsinti.

VIDEO: Ričardas Malinauskas: „Aš pasiruošęs bet kam“

Į VRK posėdį neatvyko nei R.Malinauskas, nei A.Kadziauskas.

Sprendimas buvo priimtas be didelių diskusijų.

Po posėdžio prokuroras M.Jovaiša sakė, jog yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad R.Malinauskas ir A.Kadziauskas dalyvavo darant nusikalstamas veikas.

Taip, kalbama apie galimą susitarimą dėl kyšio, kyšio perdavimą ir panašias aplinkybes.

Jis teigė, kad vykdant šį tyrimą planų kreiptis dėl kitų kandidatų neliečiamybės panaikinimo į VRK prokurorai kol kas neturi.

„Taip, kalbama apie galimą susitarimą dėl kyšio, kyšio perdavimą ir panašias aplinkybes“ – sakė M.Jovaiša. Tačiau kokio dydžio šis kyšis galėjo būti, jis atskleisti nenorėjo.

15min žiniomis, jis siekia apie 50 tūkst. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Jovaiša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Jovaiša

Teisėsauga įtaria, kad mokėti kyšiai vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

Tačiau ar dvaro savininkai Žilvinas ir Zina Poviloniai figūruoja ikiteisminiame tyrime, prokuroras taip pat į kalbas nesileido: „Šiuo metu tikrai negalėčiau detaliau atskleisti, kokie asmenys konkrečiai yra susiję su tuo korupcinės veikos epizodu.“

R.Malinauskas ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad trečiadienį jo ir jo patarėjo A.Kadziausko namuose buvo atliktos kratos.

A.Kadziauskas turėjo neliečiamybę, nes į Druskininkų savivaldybės tarybą kandidatuoja visuomeniniame rinkimų komitete „Už Druskininkus su Ričardu Malinausku“.

Manoma, kad R.Malinauskas galėjo veikti per A.Kadziauską.

A.Kadziausko interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis yra asociacijos „Už Lietuvą“ valdybos narys, UAB „Medūna“ akcininkas, nepartinio judėjimo „Už Druskininkus“ valdybos narys.

Informacija apie įtarimus R.Malinauskui paaiškėjo, kai Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie itin plačios aprėpties korupcijos tyrimą, kuriame baudžiamojon atsakomybėn traukiami 8 teisėjai ir 5 advokatai bei kiti asmenys – iš viso 26 žmonės. Skelbiama, kad sutartų kyšių sumos siekė 400 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius