Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 21 /12:44

Korupcijos byloje minimas R.Malinauskas mano, kad su juo norima susidoroti

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, kuriam teisėsauga ketina pareikšti įtarimus dėl korupcijos, ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad jo ir jo patarėjo Aivaro Kadziausko namuose trečiadienį atliktos kratos. Tačiau R.Malinauskas tikina nesupratęs, nei kuo gali būti įtariamas, nei ko jo namuose ieškota. Jis sako, kad pats yra aštuonerius metus persekiojamas.
Aivaras Kadziauskas, Ričardas Malinauskas
Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko ir Druskininkų savivaldybės atstovų spaudos konferencija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Malinauskas ir jo patarėjas A.Kadziauskas iki ketvirtadienio turėjo teisinę neliečiamybę kaip kandidatai savivaldos rinkimuose. VRK panaikino abiejų kandidatų neliečiamybę. Šiame posėdyje R.Malinauskas sakė nedalyvausiąs, nes esą sprendimas jam ir taip aiškus. Vietoj to Druskininkų meras nutarė valandą savo versiją pasakoti žurnalistams. Jis tikino, kad prieš jį yra susimokę liberalai, prokurorai, žurnalistai ir net prezidentės patarėja.

VIDEO: Ričardas Malinauskas: „Aš pasiruošęs bet kam“

Sulaukė kratų

Druskininkų meras pripažino, kad trečiadienį ir jo, ir jo patarėjo A.Kadziausko namuose ir automobiliuose atliktos kratos, kurias sankcionavo Tauragės apylinkės teismas.

„Padaryti kratą mano namuose ir automobilyje ir išimti daiktus, į kuriuos galėtų būti supakuoti pinigai ir pinigus. Taip pat skaitmenines visokias – diskus ir taip toliau“, – ko ieškota per kratą, dėstė Druskininkų meras.

R.Malinauskas pripažino jau sulaukęs ir kvietimo į apklausą, o automobilyje turintis dantų šepetėlį, kitus būtiniausius daiktus bei vaistus ir esąs pasiruošęs būti sulaikytas ar suimtas.

„Jeigu bus pareikšti įtarimai man korupcija, tai bus tiesiog absurdas, kuris anksčiau ar vėliau išaiškės“, – kalbėjo jis.

Druskininkų meras tikino nepažįstantis nei sulaikyto Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo Egidijaus Laužiko nei bet kurio kito byloje minimo įtariamojo.

Tą patį tvirtino ir mero dešinioji ranka – patarėjas Aivaras Kadziauskas, kurio namuose taip pat atlikta krata. Jis taip pat kalbėjo nesuprantantis, kuo galėtų būti įtariamas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aivaras Kadziauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aivaras Kadziauskas

Kaltino visus: „Tikiu, kad prezidentė apgauta“

Druskininkų meras aiškino, esą visi jam metami įtarimai tėra rinkimų ir įtakų kova.

„Šiandien kalbėsime apie aukščiausius šalies vadovus ir aukščiausias valstybės institucijas“, – tikino R.Malinauskas, teigdamas esą pareigūnai piktnaudžiauja pareigomis.

Druskininkų meras sakė norintis tikėti, kad valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė buvo apgauta.

„Aš iki šiol tikiu, kad prezidentė yra apgauta“, – kartojo R.Malinauskas.

Aš iki šiol tikiu, kad prezidentė yra apgauta.

Jis sakė, kad prašėsi su prezidente susitikti asmeniškai, tačiau valstybės vadovė to esą nepanoro.

R.Malinauskas tikino manantis, kad visi sulaikytieji stambioje korupcijos byloje į teisėsaugos akiratį pateko dėl to, kad nesutiko vykdyti nurodymų.

Pasak Druskininkų mero, Vijūnėlės dvaro statybose ir dokumentuose nėra ir nebuvo jokių pažeidimų. Anot jo, skundais jį pirmiausia užvertė ir visą „persekiojimo“ košę užvirė vienas Druskininkų gyventojas Juozas Šarkus, o paskui prie jo prisijungė verslininkas, liberalas Valdas Trinkūnas.

Kliuvo ir A.Butkevičiui

Paskui, pasak R.Malinausko, jį pradėjo „persekioti“ Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas liberalas Vitalijus Gailius ir prokurorai Irmantas Mikelionis ir Marijus Šalčius.

Esą Antikorupcijos komisijos pirmininku būdamas V.Gailius davė nurodymus kaip kokia valstybės institucija turėtų bausti R.Malinauską. O paskui dar ir paviešino jo pokalbius su ministru.

Druskininkų savivaldybės nuotr./Druskininkų keltuvo statybų pradžia
Druskininkų savivaldybės nuotr./Druskininkų keltuvo statybų pradžia

R.Malinauskas ir dabar tvirtina, kad tuomet kalbėjo ne apie Vijūnėlę ir piktinosi, kad buvęs buvusios jo partijos Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius jo neapgynė, todėl jis nutaręs palikti partiją.

Paskui, esą po 2016 m. prezidentės metinio pranešimo, kuriame Druskininkai paminėti kaip Lietuvos blogybės pavyzdys, prasidėjo krūva pripažinimų dėl pažeidimų. Teisėjus esą spaudė prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

„Pagal mūsų duomenis, visi teisėjai buvo spaudžiami arba netiesiogiai, arba per teismų vadovus R.Svetikaitės“, – teigė jis.

Nebepasitikintis R.Malinauskas sako net Lietuvos Aukščiausiuoju Teismu.

„Norėčiau prašyti bet kokios Seimo komisijos ištirti visus Druskininkų klausimus nuo tvoros, nuo šautuvo, nuo sodybos per arti vandens iki Vijūnėlės dvaro“, – pusvalandžio trukmės monologą baigė R.Malinauskas.

Apie Vijūnėlę: „Geriau būčiau viską daręs savo vardu“

Kartu su R.Malinausku ir jo patarėju į spaudos konferenciją atvyko Druskininkų savivaldybės Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjas Algirdas Svirskas.

A.Svirskas sakė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) paskelbdama apie vykdomą didžiulį tyrimą tyčia prabilo apie Vijūnėlės dvarą ir Henriką Daktarą, o kitų bylų, kurias esą reikia peržiūrėti, neminėjo.

„Vijūnėlės pavadinimas naudojamas grynai įvaizdžiui sukurtI“, – kalbėjo Druskininkų savivaldybės teisininkas.

A.Svirskas tikino, kad savivaldybė ne šiaip sau rūpinasi Vijūnėlės likimu. Jei jis bus griaunamas, savivaldybei teks sumokėti 1,6 mln. eurų.

„Aš daug ką atiduočiau gyvenime, jei šiandien aš galėčiau būti buvęs tos sodybos, to namo savininkas. Man būtų lengviau ir paprasčiau. Nes šiandien aš esu savotiškai kaltas prieš tą žmogų, kuriam pasiūliau kaip verslo planą, su garantija, kad aš, kaip gretimai gyvenantis, padėsiu jam įrenginėti ir tarpininkausiu, ir atstovausiu, ir taip toliau, ir jei niekas nenupirks brangiau, tai nupirksiu aš. (...) Geriau aš būčiau daręs viską savo vardu“, – pareiškė R.Malinauskas.

Teisėsauga įtaria, kad R.Malinauskas galėjo susitarti dėl kyšio perdavimo Vijūnėlės dvaro byloje.

„Byloje kaip ir priimtas sprendimas, kad dvaras turi būti nugriautas, bet žinome, kad dvaras iki šiol stovi ir nematomoje gyvenimo pusėje vyksta korupciniai susitarimai, kad sprendimas būtų pakeistas, kad būtų rasti kiti sprendimai, ir suinteresuoti asmenys pasiektų savo tikslą“, – žurnalistams sakė STT vadovas Žydrūnas Bartkus.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Teismai jau buvo priėmę sprendimą pastatą nugriauti, tačiau pernai, paskutinę metų dieną, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija priėmė nutartį, kuria sustabdė Vilniaus apygardos teismo 2016 m. gruodžio 23 d. sprendimo vykdymą, iki bus priimtas kasacinio teismo procesinis sprendimas.

Pernai lapkričio 12 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė atsakovų kasacinį skundą dėl Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2018 m. spalio 30 d. nutarties peržiūrėjimo, pagal kurią buvo atsisakyta patenkinti atsakovų prašymą pakeisti Vilniaus apygardos teismo 2016 m. gruodžio 23 d. sprendimo vykdymo tvarką, t.y. vietoj statinio griovimo ir statybvietės sutvarkymo leisti rekonstruoti esamą statinį pagal rekreacinėje zonoje leidžiamų statinių paskirtį.

Dėl Vijūnėlės dvaro, gindama viešąjį interesą, Generalinė prokuratūra į Vilniaus apylinkės teismą kreipėsi dar 2014 m. Tačiau šis teismas atsisakė tenkinti prokuratūros reikalavimus.

2015-ųjų rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Teisėsauga buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įtardama neteisėtą poveikį naikinant šį teisės aktą.

Tačiau tuomet buvo paviešinti su Vijūnėlės dvaru susiję politikų pokalbiai. Iš jų paaiškėjo, kad R.Malinauskas skambino tuomečiam premjerui Algirdui Butkevičiui, aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, ūkio ministrui Evaldui Gustui ir Vyriausybės kancleriui Almantui Mačiuliui.

Šiuos pokalbius galite prisiminti čia: Pokalbių dėl Vijūnėlės išklotinės: Kęstutis Trečiokas norėjo „revizijos“ Druskininkuose, nes darbe užknisa protą

Sprendžiamas suėmimo klausimas

Trečiadienį sprendžiamas kardomosios priemonės skyrimo klausimas teisėjų korupcijos byloje.

Skirtingomis korupcinėmis veikomis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu įtariami 3 Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. Visi šie asmenys yra sulaikyti. Visi sulaikyti teisėjai turi 24-37 metų darbo patirtį.

Ikiteisminio tyrimo metu be teisėjų sulaikyti ir 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas. Taip pat įtarimai pareikšti ir sulaikyti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius