Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 09

VSD: valstybės vadovai nuolat informuojami apie siekį paveikti rusakalbius moksleivius

Valstybės vadovai bei Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) yra nuolat informuojami apie moksleivių dalyvavimą ideologizuotuose renginiuose, sako Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas.
Lietuvos moksleiviai Rusijos karinėje stovykloje „Sojuz“.
Lietuvos moksleiviai Rusijos karinėje stovykloje „Sojuz“. / „Facebook“ nuotr.

„Apie Rusijos pastangas įtraukti Lietuvos rusakalbį jaunimą į savo politikos ir ideologijos lauką VSD visuomenę informavo jau prieš porą metų, o valstybės vadovams, sprendimų priėmėjams apie tendencijas ir konkrečius atvejus tokia informacija teikiama nuolat, įskaitant ir Švietimo ir mokslo ministeriją“, – BNS sakė VSD Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Vytautas Makauskas.

Jis patvirtino, jog ŠMM buvo perduota ir konkreti informacija apie tai, kad į sukarintas stovyklas „Sojuz“ ne pirmus metus vyksta Vilniaus mokyklų moksleiviai.

Valstybės vadovams, sprendimų priėmėjams apie tendencijas ir konkrečius atvejus tokia informacija teikiama nuolat, įskaitant ir Švietimo ir mokslo ministeriją.

„Kalbama apie būtent šitą stovyklą (kurioje dalyvavo vilniečiai), kaip sakiau, esame informavę ir Švietimo ir mokslo ministeriją“, – sakė jis.

Savivaldybė pradėjo tyrimą

Reaguodama į informaciją apie Vilniaus rusakalbių moksleivių dalyvavimą Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose, Vilniaus savivaldybė pradėjo tyrimą.

„Pasirodžius informacijai spaudoje, Vilniaus meras Artūras Zuokas davė nurodymą Švietimo ir kultūros departamento direktoriui atlikti tyrimą ir išsiaiškinti situaciją. Šiuo metu atliekamas tyrimas“, – rašoma Vilniaus savivaldybės BNS atsiųstame atsakyme.

Ministras mato grėsmę

Ketvirtadienį švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis Seime sakė matantis grėsmę dėl priešiškos įtakos rusiškų mokyklų moksleiviams ir mokytojams, bet, anot jo, ministerija neturi instrumentų užkirsti kelią tokiai veiklai.

Jis patvirtino, jog ministerija prieš mėnesį buvo informuota apie tai, jog vienos iš Vilniaus gimnazijų moksleiviai ir šią vasarą dalyvavo sukarintoje stovykloje Kirgizijoje.

Ketvirtadienį 15min.lt paskelbė, kad Vilniaus Sofijos Kovalevskajos vidurinės mokyklos ir Vasilijaus Kačalovo gimnazijos moksleiviai nuolat vežami į sukarintas stovyklas Rusijoje, kurių vienas iš tikslų – atrinkti ir auginti būsimus Kremliaus karius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius