Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 06

VTEK pradėjo tyrimą dėl nedeklaruotų S.Skvernelio žmonos ryšių

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vienbalsiai nusprendė pradėti tyrimą dėl Sauliaus Skvernelio nedeklaruotų žmonos ryšių. Komisija aiškinsis, ar premjeras nepažeidė įstatymo nuostatų.
VTEK nutylėjo S.Skverneliui nepalankią informaciją
S.Skvernelis / Donato Gvildžio 15min iliustracija

Tyrimą VTEK pradėjo po 15min publikacijų ir žurnalistų kreipimosi. Už tyrimo pradėjimą balsavo visi trys posėdyje dalyvavę VTEK nariai: Virginijus Kanapinskas, Saulius Katuoka ir Antanas Šenavičius. Naujasis VTEK vadovas Edmundas Sakalauskas nuo klausimo svarstymo buvo nusišalinęs, nes jis komisijos nariu tapo S.Skvernelio teikimu.

15min rašė, jog S.Skvernelis yra deklaravęs, kad jo žmona Silvija Skvernelė dirba banke „Swedbank“. Bet 15min išsiaiškino, jog premjero žmonai dar buvo suteiktos ir šio banko akcijos.

S.Skvernelis savo privačių interesų deklaracijoje iki šiol nenurodo, kad jo žmona yra banko akcininkė. Nors pagal įstatymą tai padaryti jis privalėjo.

Primename, kad visa ši istorija prasidėjo nuo S.Skvernelio turto deklaracijos, pateiktos Valstybinei mokesčių inspekcijai. Ten jis nurodo, jog 2016 metais jo žmonos valdomų akcijų vertė buvo beveik 7 tūkstančiai eurų.

Bet 15min žurnalistai pastebėjo, jog nėra aišku, kokios tiksliai įmonės akcininkė yra Silvija Skvernelė. Premjeras interesų deklaracijoje to neatskleidžia. Visgi įstatymas aiškiai nurodo, kad politikai privalo deklaruoti juridinius asmenis, kuriuose dalyvauja jie ir jų sutuoktiniai. Vėliau S.Skvernelis paaiškino, kad jo žmonai kaip atlyginimo dalis buvo suteiktos banko „Swedbank“ akcijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Silvija Skvernelė ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Silvija Skvernelė ir Saulius Skvernelis

Po pirmo 15min žurnalistų kreipimosi VTEK posėdyje nebalsavo dėl premjero tyrimo pradėjimo. 15min skelbė, kad etikos sargai nuslėpė tiesą apie S.Skvernelio deklaracijas.

Ankstesniame VTEK posėdyje buvo pripažinta, kad premjeras nedeklaravo žmonos ryšių, nors pagal įstatymą tai padaryti privalėjo. Vis dėlto tuometinis laikinasis komisijos vadovas Saulius Katuoka pasiūlė tiesiog išbraukti šią informaciją iš atsakymo žurnalistams. Trys komisijos nariai balsavo už tokį siūlymą, vienas buvo prieš.

Taigi komisija žinodama apie galimus premjero pažeidimus pradžioje net nebalsavo dėl tyrimo pradėjimo, tik pateikė išcenzūruotą nuomonę žurnalistams bei nutylėjo S.Skvernelui nepalankią informaciją. Tokį sprendimą VTEK priėmė prieš pat jos naujo vadovo skyrimą Seime.

Vėliau 15min pakartotinai kreipėsi į VTEK ir prašė pradėti tyrimą dėl galimų premjero pažeidimų. Po šio kreipimosi trečiadienį VTEK tyrimą pradėjo ir aiškinsis, ar S.Skvernelis nepažeidė įstatymo nuostatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius