-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 04

Vyriausybė alkoholio ribojimų švelninimui pritarė be diskusijų: neprieštaravo net A.Dulkys

Nors Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) raštu prieštaravo, kad būtų švelninami alkoholio ribojimai bei liberalizuojama prekyba svaigiaisiais gėrimais, Vyriausybė į tai neatsižvelgė ir pritarė tam be jokių diskusijų. Jokių pastabų neišsakė net sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys – pritarė, kad stipriuosius alkoholinius gėrimus galėtų vartoti asmenys nuo 18 metų. Pasak ministro, alkoholio vartojimo mastai nesusiję tik su amžiumi, o perteklinių, neįrodytų ribojimų, anot jo, reikėtų atsisakyti.
Dulkys,Šimonytė
Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė

Vyriausybė išvadą dėl Seimo liberalų registruotų Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų patvirtino trečiadienį. Išvados paprašė Seimas.

Ją parengė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, kitos suinteresuotos institucijos galėjo teikti pastabas.

Viena iš teikusių – SAM.

SAM pokyčiams nepritaria

Ministerija išreiškė nepritarimą visiems siūlomiems pakeitimams: prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ilginimui, amžiaus cenzo, nuo kurio leidžiama įsigyti, vartoti ir turėti ne stipresnius kaip 15 laipsnių alkoholinius gėrimus, mažinimui, alkoholio reklamą reglamentuojančių nuostatų švelninimui, prekybos alkoholiniais gėrimais ir jų vartojimo vietų ribojimų švelninimui.

SAM pastabos pataisoms
SAM pastabos pataisoms

Pasak SAM, tikėtina, kad šios priemonės prisidėtų prie alkoholinių gėrimų prieinamumo ir jų vartojimo didėjimo bei alkoholio daromos žalos išaugimo.

„Informuojame, jog ministerija, kaip valstybės institucija, atsakinga už asmens ir visuomenės sveikatos politikos formavimą, nepritaria įstatymo projektu siūlomoms priemonėms“, – rašoma dokumente.

Neigiamą išvadą dėl alkoholio ribojimų švelninimo pateikė ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Siūlomi pakeitimai, pasak departamento, nedera su „valstybės alkoholio kontrolės politikos principais“.

Tačiau nei Ekonomikos ir inovacijų ministerija rengdama išvadą, nei Vyriausybė ją tvirtindama į tai neatsižvelgė.

Išvadai dėl alkoholio ribojimų švelninimo ir prekybos liberalizavimo pritarta be jokių didesnių diskusijų.

„[Klausimą] aptarinėjom ne kartą, siūlau pritarti išvados projektui“, – trečiadienį per Vyriausybės posėdį pasiūlė premjerė Ingrida Šimonytė.

Niekas pastabų neišsakė.

„Pritarta“, – galiausiai paskelbė I.Šimonytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Vyriausybė pritarė, ne tik tam, kad alkoholinius gėrimus iki 15 laipsnių galėtų vartoti asmenys nuo 18 metų, bet pasiūlė leisti tokiems asmenims „vartoti ir turėti alkoholinius gėrimus, neatsižvelgiant į jų stiprumą“.

Iš Vyriausybės – dar liberalesni siūlymai

„Kartu įvertinus sveikatos ekspertų nuogąstavimus dėl to, kaip alkoholio pardavimas pilnamečiams asmenims gali paveikti nepilnamečius asmenis, siūlytina nustatyti pereinamąjį laikotarpį iki 2023 m. sausio 1 d. ir taip suteikti galimybę adaptuoti valstybines alkoholio vartojimo prevencijos strategijas, socialines reklamas, švietimo apie alkoholio žalą nepilnamečiams asmenims programas ir kitas reikšmingas alkoholio vartojimo prevencijos priemones“, – rašoma Vyriausybės išvadoje.

Ministrų kabinetas taip pat pritarė, kad būtų ilginamas alkoholio pardavimo laikas sekmadieniais iki 20 val., kiek liberalizuojama alkoholio reklama, kad mugėse ir parodose būtų galima prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiu iki 15 laipsnių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Parduotuvė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Parduotuvė

Įstatymo pataisų iniciatoriai siekia leisti alkoholio gamintojams pristatyti savo produktus socialiniuose tinkluose, leisti „objektyvią pažintinę, mokslinę, istorinę informacijos apie alkoholinių gėrimų vartojimo būdus, gamybą, tradicijas, pelnytus apdovanojimus sklaidą“.

Vyriausybė savo ruožtu pasiūlė ir tai, kad reklama nebūtų laikoma informacija apie alkoholinius gėrimus, kai ji pateikiama mažmeninės prekybos ar viešojo maitinimo vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami vartotojui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholio reklama Facebook'e
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholio reklama Facebook'e

Taip pat reklama nebūtų laikoma informacija, pateikta alkoholinių gėrimų gamintojų, pardavėjų ar pristatymo paslaugą per interneto platformas vykdančių įmonių interneto svetainėse, socialinių tinklų paskyrose.

A.Veryga: tikėjausi kitokio sprendimo

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, inicijavęs alkoholio ribojimų griežtinimą, Aurelijus Veryga stebėjosi, kad ministrų kabinetas pritarė alkoholio kontrolės liberalizavimui.

„Nuoširdžiai tikėjausi visiškai kitokio Vyriausybės sprendimo, – žurnalistams Seime ketvirtadienį komentavo opozicijos atstovas.

Nuoširdžiai tikėjausi visiškai kitokio Vyriausybės sprendimo.

– Turėjome gerą dinamiką, buvom gerai įvertinti, kad esam tarp penkių šalių, kurioms sėkmingiausiai sekasi mažinti vartojimą. Dabar viską griauti iš esmės be jokių argumentų, tik pasakant, kad buvo priimti neproporcingi ir neefektyvūs sprendimai...“

Seimo „valstietis“ stebėjosi, kad palanki išvada buvo priimta be jokio platesnio aptarimo, nepasisakė net sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys.

„Ką jis veikė per posėdį? Aš neišgirdau iš jo nė vieno žodžio, kad jis būtų ką nors, kaip sveikatos ministras, pasakęs. Kur švietimo ministrė yra?“ – klausė A.Veryga.

Spėja, kad koalicijos partneriai ėmėsi manipuliacijų

Jo įsitikinimu, valdantieji neatsilaikė mažesniųjų partnerių Laisvės partijos spaudimui ir dėl to esą ir linksta laisvinti alkoholio kontrolės ribojimus.

„Tai yra dar vienas pavyzdys, kai mažieji koalicijos partneriai, matyt, manipuliuodami tuo, kad jie išeis iš koalicijos, sugeba visą Vyriausybę, visą Seimą, visą valstybę laikyti įkaitais ir priiminėti sprendimus, kurie yra iš esmės žalingi žmonių sveikatai“, – komentavo A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jis reiškė viltį, kad Seime pataisos dėl švelnesnių alkoholio ribojimų žlugs:

„Labai tikiuosi, kad likimas bus tragiškas, kad toms pataisoms niekas nepritars, kad neužteks Seimo narių skaičiaus jas priiminėjant.“

Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikino, jog siūlymai švelninti alkoholio ribojimus derinti su visomis suinteresuotomis institucijomis ir ne kartą.

Ekonomikos ministerija: nesiūloma didinti vartojimo

„Vyriausybės išvados projektas Seimo narių inicijuotiems Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams buvo derintas ne vieną kartą su visomis suinteresuotomis institucijomis, tame tarpe ir su Sveikatos apsaugos ministerija. Vyriausybės išvada buvo priimta bendru Vyriausybės narių sutarimu.

Norime pastebėti, kad Vyriausybės pozicija dėl Seimo narių pasiūlymų yra nesusijusi su vartojimo skatinimu – nėra siūlomos jokios priemonės, skirtos padidinti alkoholio vartojimą.

Siūlome naikinti perteklinius, nepagrįstus apribojimus, kurių kitos ES šalys netaiko.

Siūlome naikinti perteklinius, nepagrįstus apribojimus, kurių kitos ES šalys netaiko, arba taiko itin retais atvejais“, – 15min nurodė ministerijos Ryšių su visuomene skyrius.

Pasak jo, ministerija, atsižvelgė ir į Konkurencijos tarybos išvadą bei pasiūlė suvienodinti reikalavimus dėl stipraus ir silpno alkoholio, dėl vienodų konkurencinių sąlygų:

„Juo labiau, kad stipresnis alkoholis dažniausiai yra silpno kokteilio sudedamoji dalis.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alkoholis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alkoholis

„Dėl alkoholinių gėrimų pardavimo pilnamečiams asmenims taip pat pasiūlytas metų trukmės pereinamasis laikotarpis, per kurį atsakingos institucijos gali pasirengti papildomas švietimo bei prevencijos programas, nukreiptas prieš nepamatuotą alkoholio vartojimą“, – išdėstė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

A.Dulkys: niekas nediktuoja, interesai derinami

Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys nesutiko, kad jo vadovaujama ministerija išsakė neigiamą poziciją dėl alkoholio ribojimų švelninimo ir prekybos liberalizavimo.

Sveikatos apsaugos ministerija ne tai, kad nepritaria.

„Sveikatos apsaugos ministerija ne tai, kad nepritaria. Sveikatos apsaugos ministerija visoje diskusijoje pateikė taip, kaip ir priklauso Sveikatos apsaugos ministerijai, įvertinti visas galimas rizikas, žinoti pilną informaciją. Ir kabinetas priima bendrus politinius sprendimus“, – aiškino ministras.

Jis pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Aš tikrai irgi pritariu tokiems sprendimams, kurie yra pertekliniai arba kurie yra neįrodyti, kad būtent jie turi lemiamą poveikį žmonių sprendimui. Dalykai, susiję su įvairia reklama ir kitais dalykais, aš tikrai manau, kad jie gali būti“, – kalbėjo A.Dulkys.

Paklaustas, ar sprendimas leisti asmenims nuo 18 metų vartoti stiprųjį alkoholį nedaro žalos ir nedidina vartojimo rizikos, ministras atsakė štai taip:

„Manau, tose šalyse, kuriose irgi yra teigiami pavyzdžiai, mes turime matyti visumą. Yra labai dažnai ir Baudžiamasis kodeksas, ir Administracinis kodeksas. Yra kiti teisėkūros dalykai, kurie veikia kaip visuma. Manyti, kad tik dėl amžiaus tai veikia, aš manau, to nėra.“

Yra koalicinė Vyriausybė, interesų derinimas.

Sveikatos apsaugos ministras paneigė, jog Vyriausybę dėl švelnesnių alkoholio ribojimų spaudžia Laisvės partija. Pasak jo, koalicijos partneriai derina savo interesus.

„Yra koalicinė Vyriausybė, interesų derinimas, yra platesnė ir didesnė diskusija nei tai būtų viena jėga. Trys jėgos turi derinti savo veiksmus ir tos diskusijos būna ilgesnės“, – kalbėjo A.Dulkys.

I.Šimonytė: aštuoniolikmečiai – suaugę žmonės

Vyriausybė pasiūlė leisti asmenims nuo 18 metų vartoti ir stipresnį alkoholį, nes, pasak premjerės I.Šimonytės, jie laikytini suaugusiais žmonėmis.

„Arba mes laikome aštuoniolikmečius suaugusiais žmonėmis, arba ne. Mes dėl to Vyriausybėje balsavome, ir sprendimas buvo toks, kad mes laikome aštuoniolikmečius suaugusiais žmonėmis ir dėl to pasiūlymas pateiktas yra“, – Seime žurnalistams komentavo I.Šimonytė.

Mes laikome aštuoniolikmečius suaugusiais žmonėmis ir dėl to pasiūlymas pateiktas yra.

Ji tikino, kad diskusija toliau tęsis Seime ir parlamentarai galės apie tai išsamiai diskutuoti.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo teigimu, vertinant tai, kaip valdžia priiminėja sprendimus, susijusius su alkoholio kontrole, gali kilti klausimų dėl jų pagrįstumo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

„Kai visuomenė linkusi tavimi nepasitikėti, svarbu sprendimus, ypač tokiomis jautriomis temomis kaip alkoholio vartojimas, priimti itin skaidriai ir pamatuotai. Vertinant pastarųjų savaičių politikų veiksmus ir bendravimą šia tema, nenuostabu, jei daug kam trūksta aiškumo ir kyla klausimų dėl sprendimų skaidrumo“, – 15min komentavo S.Muravjovas.

Nenuostabu, jei daug kam trūksta aiškumo ir kyla klausimų dėl sprendimų skaidrumo.

„Ten, kur dideli pinigai, ten ir stambūs interesai. Anot verslininkų, alkoholio pramonės atstovai yra vieni aktyviausių lobistų. Lietuvos žmonės taip pat mano, jog politikai yra labiau linkę klausytis stambaus verslo nei paisyti visuomenės intereso“, – pridūrė jis.

Seimas Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus planavo apsvarstyti bir­že­lio 29 die­ną, bet to nepadarė iki šiol, nes Vyriausybė vėlavo su išvada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius