-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 08

Vyriausybė pritarė kailinių žvėrelių fermas uždrausti siekiančiam įstatymo projektui

Trečiadienį Vyriausybė pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama Lietuvoje uždrausti kailinius žvėrelius auginti ir žudyti tik dėl jų kailio, skelbia gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ pranešime spaudai.
Audinių ūkis
Audinių ūkis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šis Vyriausybės sprendimas – istorinis įvykis, parodantis, kad gyvūnų kankinimui dėl puošmenos Lietuvoje nebėra vietos. Tai stiprus signalas, kad svarbiausių Lietuvai sprendimų priėmėjai girdi ir mato visuomenės lūkesčius bei nori žengti koja kojon su kitomis Europos Sąjungos šalimis, jau uždraudusiomis šią žiaurią industriją“, – teigia „Tuščių narvų“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Išvadoje – siūlymas draudimo įsigaliojimą nukelti į 2027 m. pradžią, skiriant 1 mln. eurų kompensacijų

Iš esmės pritardama įstatymo projekte iškeltam tikslui drausti kailinių žvėrelių fermas, Vyriausybė siūlo nukelti uždraudimo datą iš 2025 m. gruodžio 31 d. į 2027 m. sausio 1 d.

Kaip teigiama Vyriausybės išvadoje, verslo uždraudimo atidėjimo laikotarpis suteiktų didesnes galimybes ūkio subjektams prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos, nuosekliau pereinant prie naujam verslui reikalingų kompetencijų įgijimo ir investicijų sukaupimo.

Atsižvelgdama į tai, kad Lietuvos kailinių žvėrelių fermose šiuo metu laikoma apie 1,1 mln. gyvūnų, vienkartinėms kompensacijoms už kailinės žvėrininkystės verslo uždraudimą Vyriausybė siūlo skirti apie 1 mln. eurų.

„Kailių fermas jau uždraudė devyniolika Europos Sąjungos valstybių. Dar penkios šią veiklą apribojo. Nėra standartinio būdo, kaip apskaičiuoti kompensacijas. Dalis uždraudusių šalių, skirdamos ilgą pereinamąjį laikotarpį, ūkininkams neskyrė jokių kompensacijų. Pora iš tokių šalių – Latvija ir Estija“, – teigia G.Vaitkevičiūtė.

Seimui pritarus Vyriausybės siūlymams, iki 2022 m. įsteigti ūkio subjektai galėtų užsidaryti ir išmokas galėtų gauti jau nuo 2024 m. sausio 1 d.

Kailinių žvėrelių fermų draudimas toliau bus svarstomas Seime

Įstatymo projektas Seimui buvo pateiktas dar 2021 m. lapkritį. 78-iems Seimo nariams balsavus „už“, Seimo valdyba paprašė Vyriausybės išvados. Dabar kailinių žvėrelių fermų draudimas toliau bus svarstomas Seimo Kaimo reikalų ir Aplinkos apsaugos komitetuose, o vėliau ir Seimo salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius