Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monika Ošmianskienė: Ministre, kur išvada?

Įstatymo projektas, kuriuo siekiama atsisakyti kailinių žvėrelių fermų Lietuvoje, pasiekė Seimo salę dar 2021 m. lapkritį, tačiau paprašius Vyriausybės išvados prapuolė ministerijos kabinetuose.
Monika Ošmianskienė
Monika Ošmianskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Per šį laiką pasaulis spėjo stipriai pasikeisti – Rusijai užpuolus Ukrainą, Europoje prasidėjo karas, Europos Sąjunga susivienijusi spėjo apsvarstyti ir pritaikyti jau 9-tą sankcijų paketą Rusijai, O.Scholzas – apsispręsti dėl Leopardų tiekimo Ukrainai, o Lietuvos žmonės susimesti pinigų Bairaktarui, bet Žemės ūkio ministerija nesugebėjo parengti išvados dėl paprasto įstatymo projekto?

Ministre, kur išvada?

Priežasčių atsisakyti gyvūnų auginimo tik dėl kailinių yra daug: kailių fermos prieštarauja gyvūnų gerovės tikslams, gyvūnų kankinimas dėl tuštybės prieštarauja etikai, kailinių žvėrelių ūkiai kenkia aplinkai ir sveikatai.

Gyvūnų veisimas ir žudymas tik dėl kailio yra neetiškas, žiaurus ir pasmerktas verslas, kurio negalima pateisinti mūsų laikais, tačiau šiandieniniame – karo Ukrainoje kontekste, šis klausimas įgauna dar ir politinį atspalvį, juk kailių industrija pirmiausia reikalinga žmogaus teisių nepaisančiai Kinijai, bei teroristinei valstybei Rusijai. Būtent šios šalys yra pagrindiniai kailių supirkėjai.

Ministre, ar mes ir toliau norime kankinti ir žudyti gyvūnus tik tam, kad patenkintume Rusijos ir Kinijos užgaidas?

Kailių fermų jau atsisakė visa eilė vakarietiškų šalių įskaitant Estiją ir Latviją. Izraelis tapo pirmąja valstybe, kurioje draudžiama ne tik auginti, bet ir pardavinėti kailinius. Kailį naudoti atsisakė ir daugelis žinomų aukštosios mados namų, tokių kaip „Gucci“, „Versace“, „Armani“ ir kt.

Tuo tarpu Lietuva yra viena iš paskutinių ES valstybių, iki šiol netaikančių jokių draudimų ar ribojimų. Ir nors politinė valia nutraukti šią „morališkai bankrutavusią“ industriją Seime yra, klausimas jau virš metų yra vilkinamas Žemės ūkio ministerijos užkaboriuose.

Žinia apie Žemės ūkio ministerijos neveiksnumą ir sustojusį teisėkūros procesą jau pasiekė ir ES institucijas – 99 europarlamentarai kreipėsi į Žemės ūkio ministrą, ragindami imtis veiksmų, kad Vyriausybės išvada dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo būtų pateikta kaip įmanoma greičiau.

Gyvūnų kankinimas ir žudymas vardan kailinių yra tuštybė, kuriai nėra vietos modernioje visuomenėje.

Ministre, tesėkite duotą žodį ir pateikite išvadą artimiausiame posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius