Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 08

Vyriausybė sunaikino įrašą su Sauliaus Skvernelio pasisakymais apie žodžio laisvę

Vyriausybės kanceliarija sunaikino garso įrašą, kuriame premjeras Saulius Skvernelis pasisakė apie žodžio laisvę bei Registrų centro duomenų teikimą žurnalistams. Tai padaryta nepaisant žiniasklaidos prašymų bei oficialios valstybinės institucijos vertinimo, jog įrašas turi būti paviešintas.
Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas
Saulius Skvernelis ir Skirmantas Malinauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kalba eina apie praėjusią savaitę vykusį Vyriausybės pasitarimą, kuriame Ministrų kabinetas atmetė iniciatyvą laikinai kompensuoti registro duomenų teikimą žiniasklaidai, o teisę žurnalistams neatlygintinai naudotis Registrų centro duomenimis įtvirtinantį įstatymo projektą grąžino tobulinti.

Įrašo paviešinimo siekė 15min ir dar kelios Lietuvos žiniasklaidos priemonės. 15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras S.Skvernelis daug ir spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę bei pats prieštaravo susisiekimo ministro Roko Masiulio iniciatyvoms.

Kad žurnalistų prašymas susipažinti su pasitarimo įrašu teisėtas ir pagrįstas, oficialiai patvirtino ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, tiesiogiai atsakinga už visuomenės informavimo normų laikymąsi. Tačiau Vyriausybei tai įspūdžio nepadarė.

„Vyriausybės pasitarimai yra protokoluojami, o protokolas parengiamas pasirašyti ne vėliau kaip antrą po pasitarimo darbo dieną, pasitarimų skaitmeniniai garso įrašai parengus pasitarimų protokolus nesaugomi. Spalio 3 d. pasitarimo (...) protokolas parengtas ir pasirašytas, taigi skaitmeninis įrašas sunaikintasׅ“, – teigiama 15min pateiktame Vyriausybės kanceliarijos komentare.

Kanceliarija laikosi pozicijos, jog „Vyriausybės pasitarimai nėra vieši, juose išsakytos mintys nėra oficiali pozicija, o įrašai esą „daromi tik tam, kad būtų tiksliai surašytas protokolas“.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos vertinimu, įrašas „galėtų būti traktuojamas kaip oficialus, garsine forma išreikštas, dokumentas, parengtas Vyriausybės ir kuriame yra viešojo intereso informacijos, kurios neteikimas žurnalistams gali sudaryti rimtas kliūtis atlikti profesines pareigas“.

Primename, jog Lietuvos žiniasklaida nuo rugsėjo vidurio nebegali neatlygintinai gauti duomenų iš Registrų centro. Daugiau nei dešimtmetį veikusi tokio duomenų teikimo praktika buvo netikėtai nutraukta, neinformuojant apie tai žurnalistų.

Susisiekimo ministerija ėmėsi iniciatyvos spręsti problemą ir parengė atitinkamų Vyriausybės sprendimų projektus. Siūlyta laikinai kompensuoti duomenų teikimo sąnaudas iš ministerijos lėšų, iki bus priimtos įstatymo pataisos, neatlygintiną prieigą prie duomenų teikimo suteiksiančios tik etikos besilaikantiems žurnalistams bei žiniasklaidos priemonėms.

Vyriausybė kompensavimo mechanizmui nepritarė, o įstatymo projektą grąžino tobulinti. Kokiomis aplinkybėmis tai įvyko – visuomenė nesužinos, mat sprendimo priėmimą užfiksavęs garso įrašas buvo sunaikintas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina duomenis atverti ne tik žiniasklaidai, bet ir visai visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius