-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 02 24

Vytautas Landsbergis įvertino ES veiksmus dėl Rusijos agresijos: „Silpnai atrodo“

Norėdama sustabdyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir agresiją į Ukrainą, Europos Sąjunga (ES) turi ne tik kalbėti, o ir daryti, sako Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

ES, V.Landsbergio vertinimu, daro per mažai, kad priverstų V.Putiną sustoti.

„Pirmiausia, reikia ką nors daryti, o ne tik kalbėti. Kol kas matome tik kalbas, perspėjimus, oi tau bus, oi tu gausi. Niekas nedaroma. Jam galėjo jau būti byla iškelta Hagos tribunole. Kas draudė iškelti bylą?“ – 15min komentavo V.Landsbergis.

„Yra daug valstybių Europoje, kartais jos vaizduoja, kad joms labai rūpi Europos likimas. O kur Prancūzijos prezidentas toks drąsus pakalbėti?“ – klausė jis.

ES ir kitos valstybės Rusijai dėl agresijos prieš Ukrainą paskelbė sankcijas. Ketvirtadienį 21 val. šaukiamas neeilinis Europos Vadovų Tarybos posėdis, kurio metu turėtų būti svarstomas sankcijų išplėtimas.

V.Landsbergis stebėjosi, kad viskas vyksta taip lėtai.

„O kodėl taip skuba? Galėtų poryt susirinkti“, – ironizavo jis.

„Jau iš ryto galėjo pasakyti, kad Rusiją meta lauk iš organizacijų. Silpnai atrodo, tai tik padrąsinimas V.Putinui“, – pridūrė V.Landsbergis.

Vasario 21-ąją Rusijos prezidentas V.Putinas pasirašė įsakus, kuriais Maskva pripažino apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybę, taip pat – pasakė ilgą kalbą, kurioje aiškino, kad Ukrainą sukūrė bolševikai, ji niekada neturėjo valstybingumo tradicijos ir kad Ukraina yra Rusijos istorijos dalis.

Jis taip pat pagrasino Ukrainai parodyti, „ką reiškia tikra dekomunizacija“.

Šia kalba V.Putinas Ukrainai paskelbė karą, teigė V.Landsbergis.

„Paskelbtas karas su motyvacija. Kodėl Hitleris turi ką nors pulti, pavyzdžiui, Lenkiją arba Prancūziją. Čia V.Putino buvo paaiškinta, kodėl jis turi pulti Ukrainą. Ukraina yra labai bloga, pavojinga, ją reikia sunaikinti“, – dėstė jis.

Stiprėjant Rytų valstybėms, V.Putino įtaka, pasak V.Landsbergio, ėmė silpnėti. Gal dėl to jis ir įsiveržė į Ukrainą, svarstė jis.

„Aš manau, kad jis liguistai persiėmęs idėja, kad jei Rusija liks taip, kaip dabar, tarp kitų valstybių, kurios stiprėja, susitvarko – ir Ukraina tvarkosi, ir bus sėkminga valstybė, – Rusijai bus labai blogai. Ir V.Putino ambicija, kad jis gelbėtojas, vienytojas, Sovietų Sąjungos atkūrėjas, visi tie plepalai bus nieko verti. O jam tai yra svarbu. Jis įsivaizdavo save mesijumi ir imperatoriumi“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Vakarus imtis veiksmų dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą ketvirtadienį paragino ir kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Grasinimai izoliuoti ar atgrasyti sankcijomis agresoriaus nesustabdė ir toliau nestabdys. Sankcijos tik pavėluotai baudžia. KARO NUSIKALTĖLIS gali būti sustabdytas tik mūšio lauke. Todėl baikite virpinti orą tuščiais plepalais, o imkitės realių veiksmų“, – feisbuke rašė ji.

Anksti ketvirtadienį V.Putinas pradėjo aviacijos ir sausumos pajėgų puolimą, per televiziją netikėtai paskelbęs, kad pradeda karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Įvykius iš Ukrainos galite sekti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius