Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21 /18:10

Ž.Diawaros sulaikymas kelia audrą ir Seime: vėl siekiama dekriminalizuoti kanapių turėjimą

Vienos iš menų fabriko „Loftas“ įkūrėjų, muzikanto Viktoro Diawaros buvusios sutuoktinės Živilės Diawaros sulaikymas dėl rastų galimai narkotinių medžiagų įsiutino parlamentarę, Laisvės frakcijos atstovę Ievą Pakarklytę. Ji įsitikinusi, kad tai mažareikšmis nusižengimas, ir mano, kad tai dar vienas ženklas, jog būtina dekriminalizuoti kanapių turėjimą. Šis teisės aktas greitu metu gali būti svarstomas Seime. Apie kanapių dekriminalizavimą pasisakė ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Živilė Diawara ir Ieva Pakarklytė
Živilė Diawara ir Ieva Pakarklytė / 15min nuotr.

Vilniaus policijos duomenimis, Ž.Diawara buvo sulaikyta Švitrigailos gatvėje praėjusį penktadienį, apie 22 val.

Pareigūnai moterį, esą besielgusią įtartinai, sulaikė vidiniame namo kieme.

Apžiūros metu moters rankinėje rasta metalinės spalvos dėžutė, kurioje, įtariama, buvo augalinės kilmės narkotinės medžiagos likučių ir polietileninis maišelis su galimai narkotine medžiaga – įtariama, kad haliucinogeniniais grybais.

Dėl šio radinio Ž.Diawara buvo uždaryta į areštinę ir ten praleido visą naktį iki šeštadienio ryto.

Neslepia pykčio

Šis įvykis neliko nepastebėtas ir Seimo narių, siekiančių dekriminalizuoti kanapes.

Pasak Laisvės frakcijos narės I.Pakarklytės, Ž.Diawaros nusižengimas yra mažareikšmis, dėl to ji neturėtų būti „persekiojama“.

„Absurdiška, apgailėtina ir labai labai pikta, kai valstybės resursai yra švaistomi ir žmonės persekiojami pagal BK straipsnius už mažareikšmius nusižengimus“, – feisbuke pirmadienį rašė parlamentarė.

Jos teigimu, daugybėje Vakarų valstybių nedideli narkotinių medžiagų kiekiai yra dekriminalizuoti, o kai kur – ir legalūs.

„Tuo metu Lietuvoje net svarstant labai minimalistinį ir konservatyvų kanapių dekriminalizavimo projektą neapsieinama be gąsdinimų ir faktų iškraipymo“, – nusivylimo neslėpė I.Pakarklytė.

Pasipiktinimo neslėpė ir I.Pakarklytės kolegė Laisvės frakcijoje, taip pat kanapių dekriminalizavimo šalininkė Morgana Danielė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė (kairėje), Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė (kairėje), Ieva Pakarklytė

„Toliau vyksta kova su „kriminaliniais nusikaltėliais“. Kiek dar Seimas lauks su įstatymų pakeitimais ir kiek dar gyvensime šiame absurde?

Ir dar – projektas šiuo metu yra TIK kanapėms. Tačiau Seimo narių pasisakymai niekuo nesiskiria nuo praėjusių metų – vis tie patys mitais ir asmeninėmis nuomonėmis, o ne mokslo įrodymais ir faktais, grįsti „argumentai“ ir moralinės panikos kurstymas.

Štai jūsų moralinės panikos veidas – gerai įsižiūrėkite, kokioms „kovoms“ švaistomi teisėtvarkos resursai, laikas ir mokesčių mokėtojų pinigai“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo M.Danielė.

I.Pakarklytė informavo 15min, kad projektas dėl kanapių dekriminalizavimo šiuo metu yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Bus svarstomas šią savaitę

Šio komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras sako, kad projektas komitete gali būti svarstomas šią savaitę.

„Praėjusią savaitę baigėm klausymus, dabar jau yra įtrauktas į šios savaitės darbotvarkę. Pasižiūrėsim, ar viskas gerai. Jeigu neužstrigsim, bandysim svarstyt“, – 15min sakė Seimo narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Stasys Šedbaras

Jo teigimu, kol kas sunku pasakyti, kada projektas pasieks Seimo salę, nes tai „jautrus klausimas“.

„Sunku pasakyti. Einant į Seimo salę, turbūt bus skaičiuojami žmonės, komandiruotės, balsai – čia toks jautrus klausimas, tai turbūt taip paprastai neateis į salę“, – svarstė S.Šedbaras.

Ką mano A.Veryga?

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga 15min teigė abejojantis, kad adekvatu yra žmogų, pas kurį rastas nedidelis kiekis narkotikų, uždaryti nakčiai į areštinę.

Vis dėlto, parlamentaras pripažįsta, kad jis nėra policininkas ir situacijų būna įvairių.

„Jeigu visiškai tik dėl to, kad turėjo su savimi nedidelį kiekį narkotikų, tai nežinau, ar yra labai prasmė žmogų tokioje situacijoje į areštinę uždarinėti, jam reikėtų pritaikyti kitokias poveikio priemones – pavyzdžiui, įpareigoti kokius nors kursus išklausyti ar dar kažką padaryti“, – sakė „valstietis“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

„Bet galbūt žmogus buvo tiek apsvaigęs, kad gal sau buvo pavojingas, tačiau nežinant aplinkybių, ką čia gali dabar pakomentuot“, – pridūrė jis.

Parlamentaras taip pat atkerta liberalių pažiūrų kolegoms dėl „mažareikšmio nusižengimo“.

„Sakykime, neblaivus vairuotojas prie mašinos vairo, bet nepadarė eismo įvykio – reiktų iš jo teises atimti ar ne? Ar siųsti mokytis apie žalą sveikatai? Kaip ir nieko baisaus nepadarė, bet mes suprantam, kad ta veika pavojinga ir pačiam žmogui, ir visuomenei, tai esame siūlymą teikę, kad tiesiog perkelti reiktų atsakomybę iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą, nes ir dabar kvalifikuojama kaip baudžiamasis nusižengimas – toks švelnesnis variantas. Jeigu jau žmogus įkliuvo, tai elgtis taip, kaip elgiamės su neblaiviu vairuotoju (...). Žmogui, kuriam pirmi kartai, jis galėtų eit arba pasikalbėt su psichologu, ar su žmogum, kuris galėtų jam papasakoti, kokia yra rizika, nes ji yra nejuokinga, pavyzdžiui, penkis kartus didesnė tikimybė sirgti šizofrenija, tai ar žmogus nori ja sirgti? Ar jis suvokia, kad jis riziką pasididina?“ – siūlė A.Veryga.

Anot jo, tokiu atveju tai būtų dekriminalizavimas, nevedantis į „normalizavimą“.

Vis dėlto, panašiai skambantys valdančiųjų pasiūlymai dėl kanapių dekriminalizavimo A.Verygos netenkina.

„Ne visai ten taip yra. Ten kažkas į tą pusę, mes buvom teikę panašų projektą, bet jis nepraėjo, nes argumentai, kodėl ne, iš laisviečių ar liberalų buvo, kad mes prievarta norime priversti gydytis. Nu, tai gali nesigydyti, tai bus tada baudžiakas. Žmogus laisvas rinktis, kaip sakoma“, – svarstė Seimo narys.

„Flickr“ archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija
„Flickr“ archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija

Ką siūloma keisti?

Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais būtų dekriminalizuotas disponavimas nedideliu kiekiu kanapių ar jų produktais, Seimas jau svarstė birželį.

Po pateikimo 70 Seimo narių palaikė šiuos pakeitimus, už tai balsavo valdantieji konservatoriai, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijų atstovai, taip pat dalis opozicinių socialdemokratų.

Pakeitimais numatoma, kad už nedidelio kiekio kanapių ar jų dalių, aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo platinti grėstų įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 250 eurų.

Tai būtų jau nebe baudžiamoji, kaip yra dabar, o administracinė atsakomybė.

Seimas dar kartą svarstyti pakeitimus turėtų besitęsiančioje rudens sesijoje.

Pirmos pataisos buvo atmestos

Kaip rašė BNS, siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai praėjusį lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas.

Praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas yra patvirtinęs Aurelijaus Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius