Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 20 /2019 08 21

Zarasų šventėje Rusijos ambasadorius prisiminė Marytę Melnikaitę ir „bendrą istoriją“, meras propagandos nemato

Rusijos ambasada džiaugiasi sulaukusi kvietimo į penktadienį vykusią miesto šventę. Kaip skelbiama ambasados pranešime spaudai, ambasadorius Aleksandras Udalcovas šventėje priminė bendrą Zarasų ir Rusijos istoriją, prisiminė, kad šis miestas buvo vadinamas Novoaleksandrovsku, o jame gimė „Sovietų Sąjungos didvyrė Marytė Melnikaitė“. Zarasų rajono meras socialdemokratas Nikolajus Gusevas tvirtina, kad už svečio kalbas šventėje jis neatsako. Opozicija piktinasi, kad meras seną draugystę su Rusijos ambasadoriumi šventėje perkėlė į naują – oficialų – lygį.
A.Udalcovas ir N.Gusevas
Aleksandras Udalcovas ir Nikolajus Gusevas (dešinėje) / Natali Tomsha nuotr.

Feisbuke pranešimu apie A.Udalcovo vizitą į Zarasus pasidalijusi ambasada nurodo, kad renginyje ambasadorius pažymėjo, jog „Zarasai turi įdomią ir turtingą bendrą istoriją su Rusija“.

„Imperatorius Nikolajus I buvo apžavėtas miesto ir jo apylinkių ir 1836-aisiais savo sūnaus, būsimo caro Aleksandro II garbei pavadino jį Novoaleksandrovsku. Čia gimė generolas Vrangelis (baltagvardiečių generolas Piotras Vrangelis, kovojęs su bolševikais, – red. past.). Iš Zarasų kilusi ir garsi partizanė, Sovietų Sąjungos didvyrė M.Melnikaitė“, – ambasadoriaus kalba, pasakyta iškilmingame Zarasų gimtadieniui skirtame tarybos posėdyje, cituojama ambasados pranešime, kuriuo pasidalinta ir oficialioje ambasados svetainėje, ir feisbuke.

Rusijos ambasados įrašas feisbuke
Rusijos ambasados įrašas feisbuke

Iš tiesų buvo ne visai taip. M.Melnikaitės pavardės Rusijos ambasadorius neištarė, tik apibūdino ją kaip sovietų partizanę ir didvyrę.

A.Udalcovas gyrė Zarasų valdžią, kuri turi partnerystės sutartis su kitų šalių miestais, bei siūlėsi surasti gerą partnerį ir Rusijoje.

Pirmas tarp svečių

Į tribūną A.Udalcovas stojo pirmasis iš visų Zarasų miesto svečių – iškart po Seimo nario Algimanto Dumbravos.

A.Udalcovas prabilo ir pasisveikino lietuviškai, tačiau kalbą tęsė gimtąja rusų kalba.

„Zarasai yra tokioje ypatingoje geografinėje padėtyje: kur iš jų bevažiuotum – atsidursi Rusijoje“, – sveikindamas Zarasus gimtadienio proga penktadienį iškilmingame tarybos posėdyje kalbėjo Rusijos ambasadorius A.Udalcovas. Tiesa, paskui pridūrė, kad pasukęs į Vakarus ir „toli pavažiavęs“ visgi papultum ne į Rusiją, o į JAV.

Natali Tomsha nuotr./A.Udalcovas
Natali Tomsha nuotr./A.Udalcovas

A.Udalcovas tikino esąs istorikas pagal išsilavinimą, todėl žinantis, kad „mes turime turtingą bendrą istoriją“.

„Ne kartą gyvenome vienoje valstybėje. Yra labai įdomių etapų toje bendroje istorijoje. Nesikreipiu į tuos žmones, kurie mato tik negatyvius tos istorijos momentus. Žinoti istoriją, žinoma, reikia, bet istorijos išmanymas turi padėti kurti ateitį“, – dėstė ambasadorius.

Zarasai yra tokioje ypatingoje geografinėje padėtyje: kur iš jų bevažiuotum – atsidursi Rusijoje.

Galiausiai jis pasveikino Zarasų valdžios bendradarbiavimą su miestais užsienyje ir žadėjo pagalbą užmezgant tokį bendradarbiavimą su „geru partneriu Rusijoje“.

Sveikindamas miestą A.Udalcovas merui įteikė Kristaus paveikslą ir degtinės butelį. „Kaip prisimenate, su degtine irgi mūsų bendra istorija susijusi“, – teikdamas dovaną juokavo ambasadorius.

Jo kalbą palydėjo skystoki plojimai, o paskui į tribūną stojo JAV, Baltarusijos, Japonijos ambasadų atstovai, kitų Lietuvos miestų merai.

Visą posėdžio įrašą galite pamatyti čia:

Opozicija: ambasadorius – senas mero draugas

Opozicijoje dirbantis Zarasų rajono tarybos narys, liberalas Kęstutis Stankevičius 15min teigė labai nustebęs, kad į iškilmingą tarybos posėdį meras išdrįso viešai pasikviesti Rusijos ambasadorių A.Udalcovą.

„Tas jų ryšys seniai buvo su A.Udalcovu. Jie dešimt metų organizuoja kartu gegužės 9-osios minėjimą Zarasuose, savivaldybės darbuotojai prisideda prie organizavimo – elektrą duoda, neša suolus, kėdes, muziejus verčiamas garso aparatūrą nešti ir derinti, kad šventė vyktų. Tai, kad meras su A.Udalcovu draugauja – seniai žinoma, tik šiemet jis buvo pakviestas į oficialų renginį ir kalbėjo kaip per propagandinius kanalus“, – komentavo K.Stankevičius.

Natali Tomsha nuotr./A.Udalcovas Zarasų šventėje
Natali Tomsha nuotr./A.Udalcovas Zarasų šventėje

Pasak jo, net ir sprendimas Zarasų garbės piliečio titulą suteikti Rusijos piliečiui Gintautui Želviui opozicijai kėlė abejonių.

„Kai taryboje buvo balsuojama dėl garbės piliečio vardo suteikimo, uždavėme klausimų, ką jis nuveikė Zarasų labui, o meras nelabai sugebėjo paaiškinti, bet valdančioji dauguma vis tiek nubalsavo. Jis yra Sankt Peterburgo profesorius, labai bendradarbiauja su meru, atsiunčia muzikantų, va, ir dabar numatyta, kad 20 ar 50 jų atvažiuoja ir bus apnakvyndinami, maitinami už valdiškus pinigus.

Čia, kaip ir visoje Lietuvoje – propaganda stumiama per kultūrą ir meną, o dabar perėjo į kitą lygį, kad jau ir politikai, kaip A.Udalcovas, atvažiuoja ir reiškiasi. Pereinama į puolimą – į aukštesnį lygį, kai Rusijos ambasadorius dalyvaus tarybos posėdžiuose“, – kalbėjo Zarasų liberalas.

Pasak liberalo, N.Gusevo palankumas Rusijai seniai žinomas. Prieš trejus metus su mero pagalba Zarasuose organizuotas sovietų karių kapų tvarkymas, o šiam projektui vadovavo tuometis Rusijos ambasados Lietuvos Respublikoje ambasadoriaus patarėjas Andrejus Gasiukas, minėtas 2014 m. Valstybės saugumo departamento grėsmių ataskaitoje.

Čia, kaip ir visoje Lietuvoje – propaganda stumiama per kultūrą ir meną, o dabar perėjo į kitą lygį, kad jau ir politikai, kaip A.Udalcovas, atvažiuoja ir reiškiasi.

„Jau tada buvau komentarą parašęs merui. Tai nuolatinis jo bendradarbiavimas, tik vis didinamas spaudimas ir bandoma parodyti, kad Zarasai – pasienio miestas, daugiakultūrinis, daugiatautis ir neva pritaria bendradarbiavimui su Rusija“, – teigė K.Stankevičius.

Meras: svečių kalbų nekontroliuoju

Zarasų rajono meras socialdemokratas N.Gusevas 15min sakė, kad Rusijos ambasadorių A.Udalcovą į miesto šventę pakvietė pats asmeniškai.

„Aš, kaip meras, kviečiau ne tik Rusijos ambasadorių, ambasados atstovą, bet taip pat ir Amerikos, Japonijos, Izraelio ambasadorius. O kas dalyvavo? Tai yra šventinis posėdis, tai tie ir sudalyvavo. O dėl turinio tai aš negaliu komentuoti, nes paprasčiausiai ambasadorius pasveikino su miesto gimtadieniu ir tiek. M.Melnikaitės tai nebuvo ten minima, o kas parašyta (ambasados pranešime – red. past.), tai nemačiau, negaliu komentuoti“, – aiškino N.Gusevas.

Natali Tomsha nuotr./A.Udalcovas ir N.Gusevas
Natali Tomsha nuotr./A.Udalcovas ir N.Gusevas

„Viskas yra pagal etiketą ir protokolą, o ką šneka svečiai, aišku, negaliu komentuoti. Čia kviesti kaip ir į gimtadienį teisė. O ką svečiai kalbės (prie stalo – red. past.), tai čia jau jų asmeninis reikalas“, – pridūrė jis.

Klausiamas, ar daug kalbant apie tai, jog Rusijos atstovai mėgsta bet kokius renginius išnaudoti propagandai, jam nekilo abejonių dėl kvietimo Rusijos ambasadoriui, N.Gusevas tikino, kad dėl to nenuogąstauja.

O ką svečiai kalbės, tai čia jau jų asmeninis reikalas

„Mes, be abejo, žinome tą visą situaciją politinę, bet šioje vietoje tai priėmėme tokį sprendimą pakviesti. Manau, kad tas kvietimas nebuvo ta grėsmė, kokia yra šnekama toje didžiojoje aplinkoje, didžiojoje politikoje. Neįžvelgiau šioje vietoje kažkokios grėsmės“, – teigė N.Gusevas.

15min jis tikino pats A.Udalcovo pasisakyme neišgirdęs jokios propagandinės žinutės: „Tikrai ne, tikrai ne. Buvom pasveikinti gimtadienio miesto proga ir tiek. Tikrai nebuvo jokių grėsmingų pranešimų.“

N.Gusevas atsakė ir į opozicijos kritiką esą draugystė su A.Udalcovu yra sena, kad rajone organizuojamos gegužės 9-osios šventės, sovietų kapų tvarkymas, o dėl to meras yra ir įspėtas Valstybės saugumo departamento (VSD).

Buvom pasveikinti gimtadienio miesto proga ir tiek. Tikrai nebuvo jokių grėsmingų pranešimų.

„Tai visi iš VSD įspėjimai yra ir mes į tai reaguojame, o čia ne savivaldybė organizavo tas (gegužės 9-osios – red. past.) šventes, o ta organizacija, kuri yra – Zarasų veteranai. N metų švenčia. Savivaldybė tikrai nepadeda organizuoti, tik galbūt kai kurie savivaldybės atstovai sudalyvauja toje šventėje ir tiek“, – aiškino jis.

O dėl ko tuomet merą yra įspėjęs VSD?

„VSD bendruose susitikimuose visus merus įspėja, kad yra tam tikra grėsmė, tam tikri niuansai, ir į tuos įspėjimus mes reaguojame. Kaip rajono vadovai, jei kas, tai informuosime tiesiogiai tuos asmenis, kurie su tuo yra susiję. Mes privalome tai padaryti. Jūs traktuosite savaip, bet mes bendraujame su VSD tiesiogiai, aš nenoriu čia komentuoti tų visų atvejų ir šioje vietoje, ką reikia, pasišnekame ir reaguojame“, – aiškino N.Gusevas.

15min dėl perspėjimų Zarasų rajono merui kreipėsi į VSD. Trečiadienį VSD atsakė, kad stebėjimo objektų, veiklos būdų ir metodų atskleisti negali.

VSD pabrėžia, kad Lietuvoje esančių sovietų karių kapų tvarkymą reglamentuoja Kultūros ministro įsakymu patvirtintos „Užsienio valstybėms reikšmingo nekilnojamojo kultūros paveldo, esančio Lietuvos Respublikoje, tvarkymo taisyklės“.

„Buvo atkreiptas Zarasų rajono savivaldybės mero N.Gusevo dėmesys į tai, kad Zarasų rajone esančių sovietų karių kapaviečių restauravimo, remonto arba perkėlimo darbams atlikti reikia gauti Kultūros paveldo departamento leidimą. N.Gusevo buvo paprašyta, kad savivaldybės vadovai atkreiptų asmenų, kurie ketina vykdyti tokius darbus, dėmesį“, – teigia VSD.

Departamento teigimu, bendraujant su merais ir kitais savivaldybių ar kitų įstaigų atstovais yra akcentuojama, kad Užsienio reikalų ministerija yra numačiusi gaires, kuriomis šios įstaigos turėtų vadovautis bendraujant su Rusijos institucijomis ar diplomatinių atstovybių darbuotojais Lietuvoje.

LSDP vadina asmenine nuomone

Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Justinas Argustas tikino, kad mero supratimas apie propagandą ir bendradarbiavimą su Rusija yra jo asmeninė nuomonė, nebūtinai sutampanti su partijos nuostatomis ir dokumentais.

„Partija poziciją dėl bendradarbiavimo su Rusija yra išskleidusi savo programiniuose dokumentuose. Bet koks visavertis dialogas su šia kaimyne gali prasidėti tik tada, jei ji pradės rodyti pagarbą tarptautinei teisei ir demokratinėms vertybėms“, – teigė J.Argustas.

Zarasuose valdančiąją koaliciją sudaro 13 tarybos narių iš 21. Į ją įeina keturi koalicijos „Mūsų vienybė ir darbas Zarasų krašto žmonėms“ nariai, kuriai priklauso ir meras socialdemokratas N.Gusevas, trys konservatoriai, po du visuomeninio rinkimų komitetas „Kurk Zarasams“ ir „Vieningi Zarasai“ atstovus, po vieną „valstiečių“ ir komiteto „Už Zarasų krašto ateitį!“ atstovą.

Opozicijoje dirba keturi liberalai, du „valstiečiai“ ir du komiteto „Švari savivalda“ nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius