Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22

Žemės ūkio tyrimas Seime nebuvo atmestas: pasiūlymas bus svarstomas toliau

Seimas nusprendė toliau nagrinėti pasiūlymą sudaryti laikinąją komisiją, kuri tirs žemės ūkio klausimus. Dabar klausimą nagrinės Kaimo reikalų komitetas. Vis dėlto, kol kas nėra žinoma, koks bus tyrimo turinys.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlė parlamentinį tyrimą atmesti, tačiau Seimas nepritarė tokiam pasiūlymui. Galimybė sukurti žemės ūkio komisiją Seime bus svarstoma toliau. Vis dėlto, kol kas neaišku, kokius klausimus ta komisija tirtų.

Už Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymą nepradėti parlamentinio tyrimo balsavo vienintelis „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius, prieš – 87 Seimo nariai, o susilaikė 18 parlamentarų.

Dar pirmadienį A.Širinskienė sakė, kad jokio parlamentinio tyrimo nereikia ir į visus klausimus gali atsakyti atsakingos institucijos, jos vadovaujamas komitetas priėmė sprendimą komisiją atmesti. O ketvirtadienį pati A.Širinskienė jau balsavo prieš savo komiteto išvadą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Kai kurie opozicijos atstovai, kurie ir inicijavo parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio, teigė, kad valdantieji išdarkė jų pasiūlymą.

„Mes, 38 Seimo nariai, pasirašėme vienokią iniciatyvą, dabar valdantieji išbraukė mūsų klausimus, 85 proc. mūsų teksto pakeitė savu. Aš siūlau valdantiesiems, kad sudarykite komisiją ir tirkite patys. Jūs norite pasinaudoti opozicijos siūlymais, aš nenoriu, kad su mano parašu eitų toks pasiūlymas. Jūs išdarkote mūsų iniciatyvą. Tokie veiksmai yra visiškai nekorektiški 38 Seimo narių iniciatyvos atžvilgiu“, – kalbėjo liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas.

Dabar siūlymą sudaryti žemės ūkio reikalus tirsiančią komisiją turi apsvarstyti Kaimo reikalų komitetas ir vėliau dėl jo vėl balsuos visas Seimas. Anksčiau tas pats Kaimo reikalų komitetas jau buvo priėmęs sprendimą, kad parlamentinio tyrimo nereikia.

„Valstiečiai“ išbraukė R.Karbauskiui nepalankius klausimus

„Valstiečiai“ gerokai pakeitė opozicijos siūlomo parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio tyrimo klausimus. Jonas Jarutis ir Povilas Urbšys siūlo išbraukti iš parlamentinio tyrimo didžiąją dalį klausimų, kurie susiję su 500 hektarų viršijimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

„Valstiečiai“ siūlo išbraukti iš tyrimo visus konkrečius klausimus dėl 500 hektarų viršijimo, neformuluoti komisijai užduoties nustatyti, kurių asmenų valdomas žemės plotas viršija įstatyme nustatytą limitą. Taip pat „valstiečių“ parengtame dokumente išbrauktas siūlymas nustatyti, kokios schemos yra naudojamos, siekiant apeiti 500 hektarų ribą.

Seimo narių siūlyme iš tyrimo išbraukiamas klausimas dėl stambiųjų įmonių skolinimo ūkininkams, vekselių naudojimo, apibendrinami klausimai apie į Lietuvą įvežamas trąšas. J.Jarutis ir P.Urbšys siūlo parlamentinio tyrimo metu tirti bendresnius klausimus apie žemės ūkio teisinę bazę, jos reguliavimą nuo nepriklausomybės pradžios iki 2016 metų. Taigi šios kadencijos Seimo sprendimai nebūtų nagrinėjami.

Opozicija siūlė identifikuoti asmenis, valdančius daugiau nei 500 hektarų žemės

Pirminis opozicinių partijų siūlomas parlamentinio tyrimo variantas gerokai skiriasi nuo „valstiečių“. Opozicija siūlo aiškintis, kurie fiziniai ir juridiniai asmenys Lietuvoje valdo daugiau nei 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Taip pat būtų bandoma nustatyti, kaip žmonės ir įmonės apeina 500 hektarų ribojimą dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo ir ar dabartinis teisinis reguliavimas yra pakankamas šiam ribojimui įgyvendinti. Be to, komisija analizuotų, kaip plačiai paplitęs vekselių naudojimas žemės ūkyje ir kiek žmonių dėl to prarado savo žemę. Būtų nagrinėjami trąšų įvežimo į Lietuvą klausimai.

Dėl žemės ūkio parlamentinio tyrimo klausimų dar turės apsispręsti Seimas.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius