Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 04

Žiauriai sumuštos nepilnametės advokatas: „Žandikaulio operacija atlikta – į darbą kibs psichologai“

Nuslūgus veido tinimui, Kauno klinikose gydomai žiauriai sumuštai 17-etei antradienį buvo atlikta žandikaulio atstatymo operacija. „Gydymas bus tęsiamas. Kai tik mergaitė galės lengviau kalbėti, į darbą kibs psichologai: toliau bus gydomi ne tik fiziniai sužalojimai, bet ir dvasia, kas šiuo atveju yra būtina“, – 15min sakė merginos interesus pro bono ginantis advokatas Mindaugas Vasiliauskas.
Jurbarko ženklas
Jurbarko ženklas / Luko Pilecko nuotr.

Advokato žiniomis, žandikaulio operacija buvo sėkminga. Tačiau teisininkas konstatuoja nesutiksiantis, kad merginos patirti sužalojimai būtų traktuojami kaip nežymus sveikatos sutrikdymas.

„Apie tai net nenoriu kalbėti, taip negali būti, tai yra nesąmonė“, – kategoriškai sakė M.Vasiliauskas.

Man nesuprantama, kaip tokios skubotos išvados daromos apie sveikatos sutrikdymo mastą, kai dar net gydymas nėra baigtas.

Jo teigimu, teismo medicinos ekspertai atsakys, ar tai sunkus, ar nesunkus sveikatos sutrikdymas.

„Man nesuprantama, kaip tokios skubotos išvados daromos apie sveikatos sutrikdymo mastą, kai dar net gydymas nėra baigtas. Visuomenės pasipiktinimas visiškai suprantamas: asmuo guli intensyvioje terapijoje, jo net operuoti negalima, o viešumoje pateikiama lyg galutiniai faktai – tai nėra gerai“, – svarstė M.Vasiliauskas.

Su bylos medžiaga nesusipažino

15min primena, kad penktadienį spaudos konferencijos metu prokuroras sakė, kad „šiandien teisinių pagrindų teigti, kad sužalojimai yra sunkūs, nėra, priešingai: nustatyta, kad sužalojimai šiandien kvalifikuojami kaip nesunkūs.“

„Nereikėtų daryti skubotų išvadų, nes būna atvejų, kai po psichologinės pagalbos nustatomas asmens ilgalaikis psichologinės būsenos sutrikimas. Būna, kai psichologinę pagalbą reikia teikti metus ar dvejus, kol žmogus pasveiksta. Tai irgi vertina medicinos ekspertai, nuo to irgi priklauso išvados“, – pasakojo advokatas.

Luko Pilecko nuotr./Jurbarko rajono savivaldybė
Luko Pilecko nuotr./Jurbarko rajono savivaldybė

Jis pats su ekspertų išvadomis ir bylos medžiaga dar nėra susipažinęs. To dar neleista padaryti: „Visą bylos informaciją turi prokuroras.“

Paklaustas, kodėl aukoms reikia advokato, jei jų interesams tarsi iš karto atstovauja prokuroras, M.Vasiliauskas buvo konkretus: „Kiekvienam nukentėjusiam asmeniui linkėčiau nepasikliauti vien tik prokuroru byloje, bet turėti advokatą, kuris atstovautų jam kaip nukentėjusiajam.“

Sugriežtino kardomąją priemonę

M.Vasiliauskas neslėpė iš karto pastebėjęs, kad prokuroras praėjusią savaitę nepadarė visko, kas galima.

„Todėl įtariamasis buvo paleistas ir jam paskirta tikrai per švelni kardomoji priemonė. Tik po advokatų komentarų apie trukdymą procesui kitą dieną buvo imtasi veiksmų ir kardomoji priemonė pakeista“, – priminė teisininkas.

15min primena, kad į laisvę su pasižadėjimu neišvykti paleistam įtariamajam penktadienį Tauragės apylinkės teismas sugriežtino kardomąją priemonę – skyrė namų areštą ir apykoję. Taip teismas nusprendė gavęs pagrįstų duomenų, jog nukentėjusiajai buvo grasinta, reikalaujant tylėti. Vaikinas namuose privalės būti visą parą du mėnesius.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mindaugas Vasiliauskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Mindaugas Vasiliauskas

„Lengva nebus“

M.Vasiliauskas prisipažino savo darbo praktikoje susidūręs su panašiomis bylomis, todėl žino, kad teisingumą pasiekti sunku: „Nes tai susiję tiek su teismo medikų, tiek su operatyvinių pareigūnų darbu, su įtariamosios pusės elgesiu.

Iš šios situacijos matome, kad greičiausiai tai nebus atgailavimas ir gailėjimasis, atsiprašymas. Kai asmuo neigia savo kaltę, jis iškelia įvairiausias versijas, kurias reikia patikrinti. Tai yra ilgas ir sunkus darbas. O kai turime reikalų su nepilnamečiais, jis dar jautresnis ir sunkesnis.“

Likti abejingas, kai pats turiu dukrą, negalėjau.

M.Vasiliauskas neslepia, kad ėmėsi bylos, nors žino, kad ji nebus lengva: „Supratau tai pirmą dieną, kai sutikau imtis šio darbo.“

Kodėl jis tam ryžosi neatlygintinai? „Likti abejingas, kai pats turiu dukrą, negalėjau. Be to, žinojau, kad merginos šeimos finansinė padėtis negalėtų užtikrinti tinkamos teisinės pagalbos ir neleistų samdyti advokato. Sprendimas ginti mergaitę pro bono buvo priimtas visos bendrijos – „Vasiliauskas ir partneriai“, – pažymėjo M.Vasiliauskas.

Kovos menus išbandė ne tik ringe

Jurbarkas dėmesio centre atsidūrė po žinios, kad vienas žinomas miestelio sportininkas per moksleivių vakarėlį žiauriai sumušė ir bandė išprievartauti dešimtokę.

Po vakarėlio dešimtoje klasėje besimokanti mergina atsidūrė Kauno klinikų reanimacijoje. Jurbarko rajone gyvenančią septyniolikmetę pasikėsino išžaginti ir žiauriai sumušė.

Merginai smarkiai pažeista trachėja, išmušti šeši dantys, sutrupintas žandikaulis bei nustatyta stipri kaklo trauma.

Šeimos finansinė padėtis negalėtų užtikrinti tinkamos teisinės pagalbos ir neleistų samdyti advokato.

Įtariama, kad smurtavęs jaunuolis yra kovų menų prizininkas, lankė sporto klubą „Pantera“.

Abu įtariamojo jaunuolio tėvai yra vietiniai politikai – jaunuolio tėvas buvo įtariamas balsų pirkimu 2015 metų savivaldybių rinkimuose, 2016 metais išteisintas, 2019 metų savivaldybių rinkimuose dalyvavo su Darbo partijos sąrašu, o mama – 2015 metais taip pat dalyvavo rinkimuose su Darbo partija.

Po įvykio paauglio motina sustabdė narystę Darbo partijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius