-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 04

Žmonės reikalauja išgelbėti buvusį Sakartvelo prezidentą M.Saakašvilį ir išleisti jį gydytis

Sausio 4 d., trečiadienį, įvairiose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje, surengta akcija „Išgelbėk Michailą Saakašvilį“. Žmonės įvairiose pasaulio šalyse susirinko prie Sakartvelo valstybės atstovybių ir reikalavo paleisti kalėjimo ligoninėje laikomą buvusį Sakartvelo prezidentą Michailą Saakašvilį ir leisti jam gydytis, nes jis sunkiai serga.
Sausio 4 d. Vilniuje prie Sakartvelo ambasados susirinkę žmonės reikalavo paleisti Michailą Saakašvilį iš įkalinimo ir išleisti jį gydytis Vakaruose
Sausio 4 d. Vilniuje prie Sakartvelo ambasados susirinkę žmonės reikalavo paleisti Michailą Saakašvilį iš įkalinimo ir išleisti jį gydytis Vakaruose. / Jūratės Juršienės/15min nuotr.

M.Saakašvilio „Facebook“ puslapyje rašoma, kad Sakartvele protesto akcija surengta Tbilisyje prie šalies Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidento rezidencijos.

Žmonės prie Sakartvelo ambasadų ir atstovybių susirinko protestuoti Lietuvoje, Ukrainoje, Lenkijoje, Estijoje, Italijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Švedijoje, Izraelyje, Bulgarijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV ir kitose šalyse.

Vilniuje prie Sakartvelo ambasados susirinko kelios dešimtys aktyvistų bei politikų. Susisirinkusieji ragino išgelbėti M.Saakašvilį ir reiškė jam paramą.

Jo gydytojai pareiškė, kad M.Saakašviliui, kuris protestuodamas prieš įkalinimą kelis kartus paskelbė bado streiką, reikalinga gyvybę gelbstinti medicininė pagalba užsienyje.

VIDEO: Buvęs Sakartvelo prezidentas M.Saakašvilis po bado streiko perkeltas į kalėjimo ligoninę

Praėjusiais metais 54-erių vyras buvo perkeltas iš kalėjimo į ligoninę po to, kai 50-čiai dienų atsisakė maisto, protestuodamas prieš savo įkalinimą, kuris, pasak teisių gynimo grupių, yra politiškai motyvuotas.

Grupė JAV gydytojų, kurie asmeniškai apžiūrėjo M.Saakašvilį jo teisininkų komandos prašymu, naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl kalinimo sąlygų jam gresia gyvybei pavojingos komplikacijos.

M.Saakašvilis, pagrindinės Sakartvelo opozicinės jėgos įkūrėjas, 2004–2013 metais stovėjęs prie šios mažos Kaukazo valstybės vairo, 2018-aisiais buvo nuteistas už akių dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, jam skirta šešerių metų įkalinimo bausmė.

VIDEO: Vaizdo įrašuose – išsekęs ir tik su vaikštyne judantis M.Saakašvilis

Provakarietiškas reformatorius buvo įkalintas 2021 metų spalį, praėjus kelioms dienoms po to, kai slapta grįžo iš tremties Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė Sakartvelo vyriausybės „parodyti gailestingumą“ ir „perkelti M.Saakašvilį į gydymo įstaigą Ukrainoje, Europoje arba Jungtinėse Valstijose“.

„Tai, kas dabar vyksta su Michailu, yra žiaurumas. Tai turi būti sustabdyta“, – sakė jis.

2018 metais iš M.Saakašvilio buvo atimtas Sakartvelo pasas po to, kai jis įgijo Ukrainos pilietybę.

„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis
„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis

V.Zelenskis paskyrė jį vadovauti vyriausybinei agentūrai, vadovaujančiai reformoms.

Tbilisis tvirtina, kad M.Saakašviliui suteikiama tinkama medicininė priežiūra ir kad jo teisės yra saugomos.

Spalį Europos Tarybos teisių priežiūros institucija paragino „paleisti politinius kalinius, nepritariančius (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui Rusijos Federacijoje ir kitose šalyse, įskaitant Michailą Saakašvilį“.

Teisių gynėjų organizacija „Amnesty International“ pavadino elgesį su juo „akivaizdžiu politiniu kerštu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius