Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 04

Žūklės ribojimų Kuršių mariose entuziastai: „Efekto greitai nebus“

Sausį įsigalioję Aplinkos ministerijos draudimai Kuršių mariose žvejoti tam tikro akytumo tinklais ir kitų priemonių limitų mažinimas sulaukė kritikos, jog įsakymas išėjo remiantis 2021-ųjų duomenimis. Tuo tarpu asociacijos „LT žuvys“ nariai teigia, kad praėjusių metų duomenys – dar prastesni.
Kuršių marios
Nuo sausio įsigaliojo tam tikri ribojimai verslinei žūklei Kuršių mariose: riboja gaudyklių skaičių, gaudyklės su smulkesnėmis akutėmis uždraustos. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Tinklų – mažiau, jų skylės – didesnės

Nuo sausio 17-osios įsigaliojo aplinkos ministro įsakymas kurio Kuršių mariose uždrausta žvejyba tam tikrais verslinės žvejybos įrankiais, mažinamas ir leidžiamų naudoti žvejybos įrankių skaičius. Ministerijos išplatintame pranešime viliamasi, kad šios priemonės padės pagerinti sterkų, žiobrių, ešerių, lašišų, šlakių ir ungurių išteklius.

Mokslinių tyrimų rezultatai jau kurį laiką rodo, kad sterkų ištekliai Kuršių mariose mažėja. Viena priežasčių: pernelyg intensyvi verslinė žvejyba Kuršių mariose ir Baltijos jūros priekrantėje.

Ministerija uždraudė žvejybą 40-44 mm akių dydžio tinklais. Tokiais tinklais buvo pagaunamas didžiausias neverslinio dydžio žuvų šalutinis laimikis, dar vadinamas priegauda.

Mažinamas ir žvejams leidžiamų naudoti įrankių skaičius: daugiau nei per pusę – 45-50 mm akytumo tinklai, beveik penktadaliu 70-80 mm akytumo, penktadaliu mažinami marinių gaudyklių limitai.

Ataskaita: sterkų išteklių būklė – prasta

Natūralu, kad šitokie ribojimai sulaukė žvejų kritikos. Kritikuoja juos ir Neringos meras Darius Jasaitis, teigiantis, kad tokie ribojimai „neparemti nei mokslu, nei analize, tik politika“. Anot jo, drauge su mokslininkais bus ruošiamas raštas Europos Komisijai.

Žemės ūkio ministerijos atstovai sukritikavo aplinkos ministro įsakymą teigdami, kad jis priimtas neatsižvelgus į naujausią Gamtos tyrimų centro ataskaitą. Esą remtasi tik 2021-ųjų duomenimis.

Tačiau asociacijos „LT žuvys“ koordinatorė Monika Kazlauskaitė teigia, kad naujausia Gamtos tyrimų atskaita kaip tik ir rodo, kad tokios žuvies kaip sterkas, Kuršių mariose vis mažėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius