-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02

Žygimantas Pavilionis: Rusija veikia KGB metodais

Šiuo metu KGB yra užvaldžiusi Rusiją ir tai yra grėsmė pasaulio stabilumui, LRT Televizijos laidoje „Teisė žinoti“ sako Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius JAV ir Meksikai Žygimantas Pavilionis. „Kol didžiosios pasaulio šalys to nesupras, tol mes turėsime kalbėt labai garsiai“, – kalba diplomatas.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Estijos užsienio reikalų ministerijos nuotr.
Pasak Ž.Pavilionio, europarlamentarai, balsuojantys prieš sankcijų sugriežtinimą Rusijai, lygiai taip pat balsuoja ir prieš transatlantines sutartis su Amerika.

„Jeigu jau taip, tai geopolitinis šaltinis pinigų yra akivaizdus. Rusija turi daug pinigų, kuriuos sukaupė iš byrančios energetinės savo monopolijos. Tokia buvo KGB režimo esmė – nusipirkti lojalumą. Vladimirui Putinui tai daryti sekasi blogiau, bet, matyt, jo draugai tai supranta ir labai nori jį išgelbėti. Todėl aš tikrai linkiu stiprybės tiek mūsų ministrui, tiek mūsų prezidentei. Prezidentei reikės atlikti nemažą vaidmenį, norint įtikint, kad mes nenorime to kito karo, mes norime, kad V.Putinas sustotų ir Vakarai, kurie taip lengvai parduoda, tam tikri lyderiai, kurie parduoda mus, yra neteisūs“, – tikina laidos „Teisė žinoti“ pašnekovas.

Ž.Pavilionio manymu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas daro viską, kad Lietuvos elitą nukreiptų nuo tikrų problemų sprendimų ir jam tai pavyksta.

Prezidentės retorika JAV nestebina

Prezidentės panaudota retorika Rusijos atžvilgiu, anot Ž.Pavilionio, Jungtinėse Amerikos Valstijose yra suprantama ir nieko nestebina.

„Po peticija su tokiu terminu, kad tai yra valstybė, finansuojanti terorizmą, pasirašė daugelis mano kolegų Vašingtone ir Lietuvoje, Amerikos lietuviai. Tai yra faktas, o tai, kad tiesos kai kas nemėgsta, nes labai daug pinigų naudoja melo imperijai kurti – akivaizdu“, – kalba „Teisė žinoti“ pašnekovas.

Ž.Pavilionis sako esantis nustebęs dėl reakcijos į šį pasakymą Lietuvoje. „Negaliu atsistebėti, kaip kartais tam tikri mūsų verslo subjektai, kai kurie iš didelių sostinių atvykstantys ambasadoriai taip greitai stoja į rusų propagandos mašinos karuselę ir iš esmės ją suka“ , – sako ambasadorius.

Ž.Pavilionio teigimu, beveik 100 metų KGB valdoma Rusija yra puikiai išstudijavusi Vakarų silpnybes ir naudoja patikrintus metodus – pasėti abejonę ir nusipirkti lojalumą. 

„Įsivaizduokite situaciją Briuselyje vykstant NATO susitikimui ir šalims turint priimt sprendimą – ginti Baltijos šalis ar ne. Tuo metu TV ekranuose keisti vaizdai – lietuviai lyg ir mušasi su lietuviais, kažkokie žmogeliukai, nesuprasi kieno. Labai sunku priimti sprendimą – gal čia patys lietuviai kalti? Svarbu pasėti abejonę, kuri lemiamu momentu, kai mes skaičiuosim valandas, o ne savaites, bus labai svarbi. Todėl mums reikia grįžt prie tiesos infrastruktūros ir nebijot sakyt tiesos ar tai būtų apie terorizmą Rusijoje, ar energetinį šantažą. Kuo daugiau tiesos, tuo ši melo imperija tampa mažiau veiksni“, – tvirtina ambasadorius.

Ž.Pavilionio teigimu, beveik 100 metų KGB valdoma Rusija yra puikiai išstudijavusi Vakarų silpnybes ir naudoja patikrintus metodus – pasėti abejonę ir nusipirkti lojalumą. 

V.Putinas bijo lietuvių stiprybės

Pasak Ž.Pavilionio, lietuvių stiprybė ir drąsa Amerikoje yra labai vertinami. 

„Vašingtone mus vertina kaip vieną iš labiausiai nusisekusių transformacijos pavyzdžių, įkvepiančių kitas valstybes. Lietuviai yra ne tik vieni iš stipriausių, geriausių lyderių, bet ir verslininkų. Įmonės čia veržiasi dėl to, kad mūsų žmonės yra nuostabūs, žmonės kurie prieš 25 metus sugebėjo sukilt prieš sovietų imperiją, gali tęsti tą transformaciją. Aš manau, kad V.Putinas labiausiai ir bijo tos mūsų stiprybės. Nepraraskime jos, neleiskim savęs suklaidinti, nes V.Putinas daro viską, kad mūsų elitą nukreiptų nuo tikrų problemų sprendimų ir jam tai pavyksta“, – pabrėžia Ž.Pavilionis

Ž.Pavilionio manymu, grėsmė kartais konsoliduoja šalį. Diplomatas teigia jaučiantis dabar Lietuvoje sklandančią Sąjūdžio laikų dvasią. 

„Atsiprašykime vienas kito, galbūt padarėme kažką ne taip, galbūt per daug egoistiškai vykdėme tam tikras politikas. Susitelkime, padarykime tai, kas svarbiausia Lietuvai, kad ji būtų tokia stipri, jog V.Putinas net nepagalvotų čia piršto kišti“, – sako Ž.Pavilionis. 

Ar Moldova netaps nauja Ukraina? 

Prieš rinkimus Moldovoje lyg iš niekur atsirado apie 50 NVO, kurios skleidė dramatiškus vaizdus apie tai, ką gali atnešti demokratija ir reformos Moldovai.

„Daugelio ekspertų teigimu V.Putinas tęs savo kampaniją, ypač jeigu Vakarai parodys savo silpnumą ir gruodį ar kituose susitikimuose pasakys, duos signalą Putinui, kad iš esmės yra pasiruošę atleisti jo nuodėmes. Kai atleidi tokiems žmonėms nuodėmes, jie tiesiog be jokio gailesčio eina pirmyn“, – laidoje „Teisė žinoti“ vertindamas padėtį Moldovoje sakė Lietuvos ambasadorius JAV ir Meksikai Ž.Pavilionis

Pasak ambasadoriaus, prieš rinkimus Moldovoje galima buvo stebėti akivaizdžią Kremliaus įtaką šioje šalyje vykstantiems procesams .

„Prieš rinkimus Moldovoje lyg iš niekur atsirado apie 50 NVO, kurios skleidė dramatiškus vaizdus apie tai, ką gali atnešti demokratija ir reformos Moldovai. Ta pati partija, kuri buvo uždaryta, jos finansavimo šaltiniai driekėsi akivaizdžiai ne taip toli į Rytus. Padniestrėje sutelktas iki 2000 specialiųjų pajėgų paruoštas būrys, stiprinamos pajėgos tiek Rytų Ukrainoje, tiek Kryme“, – sako Ž.Pavilionis.

Per parlamento rinkimus Moldovoje praėjusį sekmadienį daugiausiai balsų gavo proeuropietiškomis laikomos partijos. Moldova yra pasirašiusi asocijuotosios narystės ES sutartį, kuriai nepritaria Kremlius, siekiantis išlaikyti Moldovą savo įtakos zonoje.

Visas pokalbis – LRT Televizijos laidoje „Teisė žinoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius