Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 30

Lietuvos skiepų priešininkai kraipo J.Trudeau žodžius: lygina su I.Šimonytės politika

„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalinta vaizdo įrašu iš Kanados, kuriame rodoma, kaip šalies ministras pirmininkas Justinas Trudeau neva sako žodžius: ​​„nepaisant to, kad kėsinamės į jūsų pagrindines teises“, mes „vis tiek nesustosime ir tai padarysime“. Skiepų priešininkai suskubo aiškinti, neva politikas „išsidavė“, tačiau vaizdo įrašas su šia kalba buvo specialiai sumontuotas taip, kad klaidintų žiūrovus.
Justinas Trudeau
Justinas Trudeau / ZUMAPRESS.com

Šia Kanados premjero kalba jau dalijasi ir Lietuvos vartotojai. J.Trudeau tariamai ištarti žodžiai lyginami su premjerės Ingridos Šimonytės vyriausybės pandemijos valdymu ir tvirtinama, esą Lietuvoje „irgi nepaisoma“ pagrindinių žmogaus teisių.

Tačiau įrašas klaidina – jis sumontuotas taip, kad būtų galima nuspėti, jog politikas kalba apie priverstinę vakcinaciją ir pilietinių teisių suvaržymą, tačiau politikas iš tiesų kalbėjo apie kitką.

J.Trudeau kalbėjo apie specialią Kanados teisių ir laisvių chartijos sąlygą, kuri leidžia valdžiai laikinai nepaisyti kai kurių chartijos dalių, ir su ja nesutiko. Jis tvirtino, kad tokia praktika nėra „puikus dalykas“.

Kaip skelbia „Yahoo“ naujienų portalas, J.Trudeau pareiškė pritariantis savo velionio tėvo nuomonei, kad ši sąlyga nėra „puikus dalykas“, kurį turi turėti Teisių ir laisvių chartija.

J.Trudeau sakė, kad politinės aplinkybės 1982 metais, kai chartija buvo priimta, leido jo tėvui padaryti išvadą, kad jos įtraukimas yra „geriau, nei neturėti chartijos“.

2000-aisiais miręs J.Trudeau tėvas Pierre'as Trudeau premjero poste dirbo 1968–1979 metais ir 1980–1984 metais.

Jo pastangomis buvo priimta Kanados teisių ir laisvių chartija (Charte canadienne des droits et libertés).

„Scanpix“/AP nuotr./Justinas Trudeau
„Scanpix“/AP nuotr./Justinas Trudeau

Iškraipytas įrašas

Socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše specialiai praleista dalis, kur J.Trudeau aiškiai pasakė, kad jis nesutinka su konkrečia Kanados teisių ir laisvių chartijos dalimi.

Pagal šią sąlygą parlamentas arba provincijų įstatymų leidžiamosios institucijos gali priimti teisės aktus, kurie viršija kai kurias Chartijos dalis.

Kaip pranešė „The Canadian Press“, dėl minimos sąlygos kilo ginčų, kai Kvebeke buvo atleistas pradinės mokyklos klasės mokytojas musulmonas, kuris darbe nešiojo hidžabą, taip pažeisdamas provincijos įstatymą.

Šių metų pabaigoje duodamas interviu „The Canadian Press“ Otavos biurui J.Trudeau sakė, kad Teisių ir laisvių chartija turėtų būti „atrama prieš priemones, pažeidžiančias mažumų teises“.

Tačiau nepaisant chartijos nuostatų, dabar tarsi leidžiama sakyti:

„Nepaisant to, kad mes puolame jūsų pagrindines teises arba ribojame jūsų pagrindines teises, o chartijoje sakoma, kad tai neteisinga, mes vis tiek eisime į priekį ir tai darysime“.

Toks buvo tikrasis Kanados premjero žodžių kontekstas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius