Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 27

Meluoja, kad gavę COVID-19 skiepą negali duoti kraujo

Socialiniuose tinkluose plinta ciniška melagiena, bandanti įtikinti, kad paskiepyti asmenys negali būti kraujo donorais. Tai nėra tiesa – kraujo donorais, jei gerai jaučiasi, žmonės gali tapti jau kitą dieną po skiepo. Tačiau Lietuvos medikai pabrėžia, kad aukoti vadinamąją imuninę kraujo plazmą COVID-19 gydymui turėtų tik persirgę, bet dar nevakcinuoti asmenys.
Kraujo donoras
Kraujo donoras / 123RF.com nuotr.

Socialiniuose tinkluose platinamame naujienų siužete matomas užrašas „Raudonajam Kryžiui reikia kraujo donorų. Vakcinuoti asmenys negali duoti plazmos“.

JAV Sent Lujiso (Misurio valstija) televizijos KMOV4 laidos vedėja Samantha Jones skelbia, kad Raudonasis Kryžius sako, jog pasiskiepijusieji negali paaukoti imuninės (dar vadinamos persirgusiojo arba pasveikusiojo) kraujo plazmos, kad padėtų ligoninėse gulintiems COVID-19 pacientams.

Televizijos stotis agentūrai AFP nurodė, kad internete pasirodė netiksli informacija, – ji esą atsirado iš to, kad žurnalistai klaidingai interpretavo Amerikos Raudonojo Kryžiaus pranešimą.

Ši naujienų žinutė netruko išplisti ir apaugti įvairiomis manipuliacijomis.

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai ėmė tvirtinti, kad donorais negalima tapti dėl to, kad vakcinos nuo koronaviruso tariamai yra eksperimentinės.

Lietuvos informacinėje erdvėje JAV televizijos naujienų siužeto įrašas platinamas su prierašu rusų kalba.

Jis skelbia, kad „Amerikos Raudonajam Kryžiui reikalingi kraujo donorai. Vakcinuoti asmenys negali jais tapti“.

Tai nėra tiesa. Pasiskiepiję asmenys jau kitą dieną gali duoti kraujo.

Persirgus COVID-19 infekcija kraujo galima duoti praėjus 14 dienų po patvirtinto pasveikimo.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena apie kraujo donorystę
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena apie kraujo donorystę

Persirgusių kraujas vertingas

Siekiant sėkmingiau gydyti COVID-19 liga sergančius pacientus, ieškoma įvairių būdų, o vienas jų – imuninės kraujo plazmos panaudojimas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Imunologijos ir alergologijos klinikos vadovės prof. Brigitos Šitkauskienės teigimu, imuninė kraujo plazma išgaunama iš žmonių, kurie persirgo tam tikra infekcija ir kurių organizme įvyko imuninis atsakas prieš infekciją sukėlusį patogeną.

„Vienas svarbiausių tokių plazmos komponentų – neutralizuojantys antikūnai. Imuninės plazmos skyrus asmeniui, kuris anksčiau neturėjo sąlyčio su konkrečiu infekcijos sukėlėju, pavyzdžiui, SARS-CoV-2 patogenu, sukeliamas pasyvus, su antikūnais susijęs imunitetas. Šie antikūnai, jungdamiesi prie viruso, sumažina jo gebėjimą patekti į ląsteles.

Tai gali sumažinti infekcijos riziką arba palengvinti ligos eigą jau sergant COVID-19 liga“, – Kauno klinikų puslapyje pateiktoje informacijoje aiškino medikė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brigita Šitkauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brigita Šitkauskienė

Painiava dėl antikūnų

Amerikos Raudonasis Kryžius nuo pat pandemijos pradžios kvietė persirgusius koronavirusu aukoti kraujo plazmą, kad galėtų padėti sveikstantiems.

Organizacijos tinklalapyje akcentuota, kad imuninė plazma bus renkama tik iš persirgusių asmenų, siekiant užtikrinti, kad iš donorų būtų gauta pakankamai antikūnų, tiesiogiai susijusių su imuniniu atsaku į persirgtą COVID-19, o ne skiepą, nes po infekcijos ir vakcinavimo susidaręs antikūnų kiekis skirtingas.“

Tiesa, kaip agentūrai „Reuters“ sakė Raudonojo Kryžiaus medicinos direktorė dr. Baia Laski, organizacija tikrina visą paaukotą kraują bei jo komponentus.

O jei pasiskiepijusio žmogaus kraujo plazmoje randama pakankamai antikūnų, ji gali būti naudojama kaip imuninė plazma.

Amerikos Raudonojo Kryžiaus puslapyje platinamoje informacijoje dėl kraujo donorystės nurodyta, kad vakcinuoti asmenys gali aukoti kraujo kitiems tikslams – ne koronaviruso pacientams gydyti.

Nguy N Hi P / Unsplash nuotr./Kraujo donoras
Nguy N Hi P / Unsplash nuotr./Kraujo donoras

Kviečia aukoti kraujo

Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas portalui 15min patvirtino: mitas, kad pasiskiepijus nuo COVID-19 negalima duoti kraujo.

„Tai yra mitas. Nėra kokių nors patvirtintų mokslinių duomenų, mes tiesiog po kraujo donorystės rekomenduojame vakcinuotis kitą dieną ir po vakcinacijos kraują imame kitą dieną.“

Taip daroma tam, kad organizmas patirtų kuo mažiau streso.

Vilniaus Santaros klinikų Kraujo centras jau praėjusių metų balandį kvietė pasveikusiuosius nuo COVID-19 tapti imuninės plazmos donorais.

Kauno klinikos pradėjo rinkti COVID-19 persirgusiųjų imuninę kraujo plazmą praėjusių metų gruodį.

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė, komentuodama 15min teigė, kad kraujo donorais pasiskiepiję asmenys gali tapti jau tą pačią dieną, tačiau iškart po vakcinacijos imti kraują delsiama, kad būtų išvengta dviejų, nors ir lengvų, intervencijų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nacionalinis kraujo centras

Specialistė paaiškino, kad Lietuvoje imuninė plazma priimama tik iš persirgusių gyventojų, kurie dar nėra vakcinuoti.

„Persirgusių žmonių antikūnų spektras platesnis – jiems susidaro antikūnai prieš visą virusą, o antikūnai, gaunami pasiskiepijus, yra tik prieš vieną viruso dalį“, – kalbėjo kraujo centro vadovė.

Pasak D.Remeikienės, pastaruoju metu imuninės plazmos poreikis gerokai sumažėjęs, tačiau persirgę ir dar nepaskiepyti pacientai vis dar gali būti jos donorais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius