Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 10 /2022 02 11

VSAT atsakė į valgyti Kybartuose atsisakiusių migrantų skundus: maistas skanus, naktimis reikia miegoti

Kybartų užsieniečių registracijos centre gyvenantys migrantai teigia paskelbę bado streiką. Kai kurie nevalgo jau daugiau nei dvi dienas. Vyrai sako, kad nori atkreipti centro administracijos dėmesį į prastą maistą bei apgyvendinimo sąlygas. Tačiau Kybartų užsieniečių registracijos centro viršininkas Gintaras Klimavičius teigė, jog migrantai bado streiko nepaskelbė. Valstybės sienos apsaugos tarnyba laikosi pozicijos, kad Kybartuose migrantams tiekiamas skanus ir sotus maistas, o dalis jų nevalgo pusryčių dėl to, kad naktimis nemiega.
Migrantai Kybartų užsieniečių registracijos centre
Migrantai Kybartų užsieniečių registracijos centre / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Buvusiuose Kybartų pataisos namuose įsikūrusiame užsieniečių registracijos centre šiuo metu gyvena 518 migrantų.

Badauja jau dvi dienas

Kai kurie Kybartų užsieniečių registracijos centro gyventojai teigia, jog paskelbė bado streiką. Taip vyrai bando atkreipti stovyklos administracijos dėmesį į prastas gyvenimo sąlygas.

Irakietis Saffa kartu su savo draugais prisidėjo prie bado streiko. Vyras sako, jog jau dvi dienas nieko nevalgo.

,,Mes nereikalaujame daug. Norime, kad su mumis būtų elgiamasi kaip su žmonėmis. Duodamo maisto mums neužtenka, jis itin prastos kokybės. Daugybei žmonių pavalgius skauda skrandį. Mes nenorime daug – siūlome, kad iš tų pačių produktų pagamintų, tik šiek tiek kitaip. Mes norime bendro sutarimo, nenorime bartis“, – pasakojo irakietis.

Migrantai teigė, jog juos pastūmėjo streikuoti ne tik maisto kokybė, bet ir bendros gyvenimo sąlygos. Vyrai pasinaudoti dušu gali tik vieną kartą per savaitę, kitomis dienomis jie prausiasi vandenį pasišildydami elektriniame virdulyje.

Saffa ir jo draugai taupo energiją dienas praleisdami lovoje. Irakiečiai kol kas streikuoti sustoti neplanuoja.

Gailisi, kad nepabėgo

Iš Kybartų užsieniečių registracijos centro 117 vyrų sutiko savanoriškai išvykti į savo kilmės šalį.

Prieš atvykstant į Kybartus Saffa tris mėnesius gyveno Rūdninkų stovykloje. ,,Didžiausia mano klaida buvo, kad tada nepabėgau, galvojau, viskas bus gerai – klydau. O dabar iš Kybartų nei norėdamas to negaliu padaryti, sėdžiu čia kaip nusikaltėlis“,– pasakojo irakietis.

Kybartuose irakietis gyvena jau daugiau nei 4 mėnesius. Jo prašymas gauti prieglobstį Lietuvoje buvo atmestas. Tačiau vyras nežada išvykti.

,,Aš tikrai negaliu pusės metų būti tiesiog iššvaistęs, visko tiek praėjęs dėl nieko. Kovosiu iki galo, tikiu, kad gali būti pasiektas teisingumas, juk ne iš gero gyvenimo aš pabėgau iš Irako“,– pasakojo Saffa.

Administracija: niekas bado streiko neskelbė

Kybartų užsieniečių registracijos centro viršininkas Gintaras Klimavičius teigė, jog migrantai bado streiko nepaskelbė.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Gintaras Klimavičius
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Gintaras Klimavičius

,,Pusryčius valgo mažai kas, pietus daugiau žmonių, o vakarienę praktiškai visi eina valgyti. Jokio bado streiko nėra paskelbta. Jeigu jie nevalgo, tai aš nežinau. kodėl. Prievartos niekas nenaudoja, jeigu žmogus neina valgyt, tai ir nevalgo“, – 15min ketvirtadienį teigė G.Klimavičius.

Centro viršininkas sako, kad migrantai skundžiasi dėl maisto kokybės, todėl dažnai valgyti pasigamina patys.

VSAT atstovas: pareigūnams maistas pasirodė skanus

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis penktadienį pareiškė, kad „kai kurie Kybartų užsieniečių registracijos centre (URC) apgyvendinti migrantai ketvirtadienį manipuliavimo informacija tikslais viešino „žinias“ apie esą ten vykstančius „badavimus““.

VSAT požiūriu, situacija centre vertintina kaip stabili, jokia bado akcija nėra paskelbta, o dalies migrantų nenoras eiti valgyti yra laisvas jų apsisprendimas.

Kybartų URC dirbantys pasieniečiai pastebi, kad, pavyzdžiui, pusryčių dalis migrantų nevalgo ne dėl maisto kokybės, kaip jie deklaruoja, o dėl to, kad miegoti eina tik apie 5 val. ryto.

„Šiuo metu Kybartų URC yra apgyvendinta 516 vyrų, nė vienas jų nuo alkio nealpsta ar nemiršta iš bado, kaip bandydami suklaidinti kai kurie užsieniečiai skelbia viešai.

Ketvirtadienį pusryčių nevalgė 146 užsieniečiai, pietų – 97, vakarienės – 66. Pažymėtina, kad migrantai turi galimybę virtuvėse maistą gamintis ir patys pagal savo skonį bei šalies tradicijas, kuo nuolat naudojasi. Kybartų URC dirbantys pasieniečiai pastebi, kad, pavyzdžiui, pusryčių dalis migrantų nevalgo ne dėl maisto kokybės, kaip jie deklaruoja, o dėl to, kad miegoti eina tik apie 5 val. ryto. Naktį tokie migrantai yra aktyvūs, gamina maistą savo aukštų virtuvėse, žaidžia ir bendrauja. Ryte nuo 8 iki 11 val. tiekiamų pusryčių metu jie tiesiog dar miega“, – teigė G.Mišutis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

Artimiausiu metu visuose centro sektoriuose esanti senstelėjusi virtuvių įranga bus pakeista nauja, taip pat bus atliktas tokių patalpų kosmetinis remontas.

Ketvirtadienį pusryčių nevalgė 146 užsieniečiai, pietų – 97, vakarienės – 66.

VSAT tik praėjusių metų rudenį perėmė buvusių pataisos namų Kybartuose infastruktūrą, kuri visais požiūriais yra pasenusi. Nepaisant to, čia apgyvendintų migrantų gyvenimo sąlygos yra ir bus nuosekliai ir pagal valstybės išgales gerinamos.

VSAT pažymi, kad migrantams tiekiamas maistas yra geros kokybės, atitinkantis visus Lietuvoje nustatytus reikalavimus tokiam maitinimui, yra galimybė rinktis iš kelių variantų, paruošta 10 skirtingų besikeičiančių valgiaraščių.

„Patenkinti dažno migranto, kurie yra iš skirtingas maisto įvairovės bei jo paruošimo tradicijas turinčių valstybių, individualius pageidavimus galimybių nėra. Dėl to užsieniečių priekaištai dėl jiems tiekiamo maisto iš dalies yra suprantami, tačiau realybėje neįgyvendinami.

Kybartų URC viršininkas su dar trimis kolegomis kartu su užsieniečiais sėdo prie pietų stalo ragauti įprastinių patiekalų. VSAT pareigūnams maistas buvo skanus ir sotus.

Dar viena priežastis, kodėl užsieniečiai nepatenkinti savo gyvenimu URC, o kartu ir maistu, yra Lietuvos institucijų sprendimai pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus pratęsti jų apgyvendinimą dar 6 mėnesiams. Tuomet migrantai pradeda reikalauti laisvės, išėjimo iš URC ir pan., nors prieglobsčio prašymus išnagrinėjęs Migracijos departamentas didžiosios jų dalies nepatenkino. Nors deklaruojama apie „nežmoniškas“ gyvenimo sąlygas, daugeliui užsieniečių siūlymai savo noru su Lietuvos valstybės pinigine išmoka ir nemokamais skrydžio bilietais grįžti į kilmės šalį yra nepriimtini“, – teigė G.Mišutis.

Anot jo, ketvirtadienį užsieniečiams reiškiant nepasitenkinimą neskaniu maistu Kybartų URC viršininkas su dar trimis kolegomis kartu su užsieniečiais sėdo prie pietų stalo ragauti įprastinių patiekalų.

„VSAT pareigūnams maistas buvo skanus ir sotus. Pasieniečiai nuoširdžiai paklausė kartu pietavusių migrantų, kodėl jie skundžiasi esą yra neskanu. Šie pagalvoję ir paieškoję žodžių atsakė, kad esą tik šįkart maistas neblogas ir geresnis nei anksčiau. Išties ketvirtadienio pietūs buvo tokie pat kaip visada“, – tvirtino G.Mišutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius