Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 13

Mirčių augimą Izraelyje „antivakseriai“ sieja su trečiąja doze, bet klysta

Melagienų kūrėjai socialiniuose tinkluose vėl nusitaikė į Izraelį: šįkart dėl sparčiai plintančios delta atmainos šalyje išaugęs mirčių nuo koronaviruso skaičius imtas sieti su trečiąja, pastiprinančia vakcinos doze. Tai nėra tiesa – nors trečiosios dozės efektui reikėjo laiko, jau dabar mokslininkai kalba apie tai, kad revakcinacija veiksmingai apsaugo net nuo delta atmainos.
Koronavirusas Izraelyje
Koronavirusas Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugybės pasidalijimų socialiniuose tinkluose sulaukė paveikslėlis, kuriame užfiksuota dėl delta atmainos išaugusi mirčių nuo koronaviruso statistika Izraelyje.

Tinklalapio ourworldindata.org ekrano nuotrauka „papuošta“ papildomais paaiškinimais, apgaulingai siejančiais naujas mirtis su revakcinacijos pradžia šalyje.

„Izraelis pradėjo skiepyti trečiąja doze liepos 30 dieną“, – skelbia užrašas, o strėlė šalia jo rodo į augantį mirčių skaičių.

Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena apie vakcinaciją Izraelyje
Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena apie vakcinaciją Izraelyje

Ši manipuliacija nėra teisinga, nes mirčių skaičius tiesiogiai priklauso nuo naujų susirgimų ir hospitalizcijų skaičiaus, o šis Izraelyje ėmė augti gerokai anksčiau, nei pradėta vakcinacija trečiąja doze.

Kitaip tariant – žmonės nemiršta nuo koronaviruso per dieną. Visų pirma jie užsikrečia, vėliau pasijunta blogai, atsiduria ligoninėje ir taip toliau.

Žurnale „Applied economics“ publikuotoje mokslinėje analizėje skaičiuojamas vidutinis laikas nuo užsikrėtimo COVID-19 Jungtinėje Karalystėje (JK) iki mirties – 23 dienos, kurias sudaro 5 dienos iki simptomų pajautimo ir 18 dienų iki mirties.

Šis laikas priklauso nuo individualių organizmo savybių ir gali svyruoti vos nuo poros parų iki keliolikos savaičių.

Melagienoje demonstruojamas labai trumpas laiko intervalas, apimantis tik birželio–rugsėjo mėnesius.

Birželį naujų užsikrėtimų skaičius šalyje buvo labai mažas, o mėnesio pabaigoje ėmė augti. Kartu su juo augo ir mirčių skaičius.

worldometers informacija/Dienos naujų mirčių skaičius Izraelyje
worldometers informacija/Dienos naujų mirčių skaičius Izraelyje

„Worldometers“ pateikus užklausą ilgesniam laikui, tampa aišku, kad dienos naujų mirčių skaičius aiškiai pasiskirstęs bangomis ir buvo gerokai didesnis gruodžio–kovo mėnesiais, taigi tuomet, kai buvo vakcinuota gerokai mažiau populiacijos.

Koją pakišo delta

Izraelio atveju, „Worldometers“ rodiklių lentelės ganėtinai ilgą laiką rodė itin mažą naujų atvejų skaičių.

worldometers informacija/Dienos naujų atvejų skaičius Izraelyje
worldometers informacija/Dienos naujų atvejų skaičius Izraelyje

Bene sparčiausiai pasaulyje gyventojus paskiepijusio Izraelio kova su koronavirusu prikaustė tarptautinį dėmesį.

Iš pradžių skiepijimas „Pfizer-BioNTech“ vakcina Izraelyje buvo tarp sparčiausių pasaulyje ir šaliai pavyko per parą nustatomų užsikrėtimo atvejų skaičių praėjusį mėnesį sumažinti iki mažiau nei dešimties, be to, buvo panaikinti visi kovai su pandemija skirti suvaržymai.

Tačiau pasirodžius užkrečiamesnei koronaviruso delta atmainai, naujų COVID-19 atvejų skaičius vėl išaugo, o Sveikatos apsaugos ministerija sugrąžino reikalavimą dėvėti kaukes uždarose viešose vietose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Izraelyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Izraelyje

Sunkiai susergančių mažiau

Vyriausybei kovoje su koronavirusu patariančio Izraelio profesoriaus Erano Segalo surinkti duomenys rodo, kad per šią epidemijos bangą tik 1,2–1,6 proc. užsikrėtusiųjų sunkiai suserga.

Per ankstesnę bangą tokių žmonių buvo 3,9–4,3 proc.

Siekiant suvaldyti delta atmainos protrūkį šalyje, pradėta skiepyti vakcinos nuo COVID-19 stiprinančiąja doze (angl. booster).

E.Segalas rugpjūčio pabaigoje savo „Twitter“ paskyroje išplatino duomenų analizę, kurioje aiškinama, kad praėjus vos dviem savaitėms po skiepijimo trečiąja doze pradžios buvo pastebėtas sunkiau sergančių ligonių skaičiaus mažėjimas maždaug nuo 2 proc. iki 1,3 proc.

Mokslininkas pabrėžė, kad šis sumažėjimas reiškia, kad revakcinacija veikia – dabar iš to paties užsikrėtusiųjų skaičiaus sunkiai susirgs 35 proc. mažiau žmonių nei iki trečiosios dozės.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vakcinacija Izraelyje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Vakcinacija Izraelyje

Izraelyje atliktas tyrimas parodė, kad trečioji „Pfizer/BioNTech“ COVID-19 vakcinos dozė 60 metų ir vyresniems žmonėms suteikė 4 kartus didesnę apsaugą nuo koronaviruso infekcijos nei prieš tai gautos dvi dozės.

Šiuo metu stiprinančioji dozė jau pradėta siūlyti visiems vyresniems nei 12 metų Izraelio gyventojams.

Praėjus mažiau nei mėnesiui po pradėtos masinės revakcinacijos, naujų atvejų ir sunkų susirgimų skaičiai ėmė pastebimai mažėti.

Mokslininkai daro išvadas, kad trečioji dozė – veiksminga priemonė prieš susirgimų augimą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius