Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darius Furmonavičius: Ar TS-LKD kandidato į prezidentus rinkimuose galės dalyvauti visi rinkimų laukiantys lietuviai?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Taryba balandžio 28 dieną patvirtino TS-LKD paramos kandidatui Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose suteikimo tvarką. Numatyta, kad be TS-LKD narių, „teisę dalyvauti rinkimuose ir balsuoti gali įgyti asmenys, Lietuvos Respublikos piliečiai, registracijos dalyvauti rinkimuose metu nepriklausantys jokiai kitai politinei partijai ar kitam rinkiminių tikslų turinčiam dariniui, kurie iš anksto užsiregistruoja elektroninėje TS-LKD sistemoje, deklaruodami pritarimą TS-LKD verybėms.“ Sprendimas pirmą kartą partijos ir atsikūrusios Lietuvos istorijoje surengti atvirus pirminius rinkimus yra sveikintinas.
Darius Furmonavičius
Darius Furmonavičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Iki šiol toks kandidatų parinkimas būdavo iš esmės uždaras. TS-LKD tokiu nauju būdu gali ne tik populiarinti savo vardą, bet ir tuo pačiu pritraukti naujų narių bei rėmėjų. Tai tikra demokratija, kai piliečiai kviečiami dalyvauti politiniuose procesuose nuo pat pradžių, o ne „rinktis“ iš jau parinktų kandidatų.

Deja, TS-LKD Tarybos rugsėjo 29 dienos posėdyje sekretoriato buvo paaiškinta, kad užsienyje rinkimai nebus rengiami, nes nėra sąlygų juos surengti. Partijos nariams registruotis nereikia ir jie gales balsuoti, kur begyventų, bet kiti norintys tai gali padaryti tik Lietuvoj.

Užsienyje gyvenantys lietuviai buvo svarbūs Lietuvos laisvės bylos gynėjai: Lietuvos inkorporavimo į Sovietų Sąjungą nepripažinimo politika, Lietuvos ambasada Vašingtone ir Londone, lietuviškos katalikų bažnyčios išlaikė laisvės viltį ir rėmė Lietuvos kelią į laisvę, lietuviškos Laisvosios Europos radijo ir Amerikos balso redakcijos žadino okupuotą tautą, Pasaulio lietuvių bendruomenė padėjo Sąjūdžiui, Lietuvos atsikūrimui, laisvos Lietuvos valstybės vystymuisi, padėjo pasiekti Lietuvos NATO narystės.

Užsienyje gyvenantys lietuviai visada prijautė krikščioniškoms ir tautinėms Tėvynės sąjungos vertybėms, buvo ir yra svarbūs TS-LKD veiklos rėmėjai. Pasaulio lietuviai yra neabejingi Lietuvos reikalams ir Lietuvos prezidento rinkimams, todėl labai svarbu pranešti ir kuo labiau išaiškinti kokiomis sąlygomis jie galės dalyvauti TS-LKD pirminiuose rinkimuose.

Neturėtų gąsdinti politiškai aktyvesnių lietuvių dalyvavimas JAV respublikonų, ar britų konservatorių veikloje. Atrodytų, kad net ir TS-LKD partijos nariams būtų naudinga pasisemti britų konservatorių, ar respublikonų patirties. Na, o priklausymas kitam rinkiminių tikslų turinčiam dariniui, kuriam neleidžiama balsuoti rinkimuose, turėtų būti labai tiksliai apibrėžtas.

Jau aišku, kad šiuose atviruose pirminiuose rinkimuose negalės dalyvauti JAV ir Jungtinės Karalystės lietuviai, kitų NATO, užsienio kraštų lietuviai, TS-LKD rėmėjai. Jie negalės spalio 1–25 dienomis užsiregistruoti TS-LKD partijos elektroninėje rinkimų sistemoje, negalės balsuoti pirmame rinkimų rate, kuris vyks lapkričio 3–4 dienomis.

Įvairios užsienio lietuvių organizacijos laukė išsamaus ir savalaikio taisyklių paaiškinimo. Jau aišku, kad 1 milijonas JAV lietuvių ir 300 tūkst. Jungtinės Karalystės lietuvių, ne TS-LKD narių, negalės rinkti TS-LKD kandidato į prezidentus, tuo metu Lietuvoje gali balsuoti užsiregistravę norintys. Todėl šie rinkimai nėra visiškai sąžiningi ir teisingi, nes jie neleidžia balsuoti užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams.

Dr. Darius Furmonavičius yra Didžiosios Britanijos Lietuvių katalikų bendrijos sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius