Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darius Razmislevičius: Lauko kavinėse – mirtina dozė nuodų!

Įsivaizduokite – visi Druskininkų gyventojai susirenka į centrinę miesto aikštę ir staiga krenta negyvi. Arba 43 visiškai pilni Boeing 777 griausmingai sprogsta padangėse – visi keleiviai žūsta. Ir taip kasdien! Šokiruojantis vaizdas.
Darius Razmislevičius
Darius Razmislevičius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kodėl mūsų nešokiruoja faktas, kad kiekvieną dieną pasaulyje nuo tabako sukeltų ligų miršta apie 13 000 žmonių. Tai maždaug Druskininkų dydžio miestas – kasdien.

Lėktuvo katastrofa televizijos laidų autorius ir politikus sukrečia, tačiau į milijonus mirčių nuo rūkymo reaguojama labai pasyviai. Tabako gamintojai Lietuvos pasieniečiams dovanoja visureigius kontrabandininkams gaudyti. Ne paslaptis, kad ne iš geros valios, nes tokiu būdu tikisi išauginti savo pelnus.

Viešojoje erdvėje jų elgesys pristatomas kaip socialiai atsakingas. Linkiu tabako gamintojams ir platintojams apsilankyti Kauno onkologijos ligoninėje. Ten gulintiems žmonėms reikia brangių medikamentų ir naujausių gydymo metodų. Moderni diagnostinė įranga, priešingai nei visureigiai pasieniečiams, galėtų bent kiek kompensuoti tabako daromą žalą žmonėms. Paskaičiuota, kad pusė rūkančiųjų miršta nuo tabako sukeltų ligų. Tai pramonė, kuri pražudo pusę savo ištikimiausių vartotojų.

Tabako kontrolės įstatymas numato, kad Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama: restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.), lošimo namuose (kazino), automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose.

Vienas rūkantysis pasyviai nuodija net prie kelių staliukų įsikūrusius klientus. Ar tai pateisindamos lauko kavinės irgi nori pražudyti savo ištikimiausius lankytojus?

Deja nenumatytas draudimas rūkyti ir dūmais nuodyti esančius lauko kavinėse. Pasyvus rūkymas (arba kitaip kvėpavimas kito rūkančiojo dūmais) kelia pavojų sveikatai. Pasyviai rūkant didėja rizika susirgti vėžiu bei kitomis kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių ligomis. Toks rūkymo būdas ypač pavojingas vaikams.

Artėja lauko kavinių sezonas, kuomet rūkantieji ir nerūkantieji, šeimos su vaikais – visi bus suplakti bendroje lauko erdvėje. Vienas rūkantysis pasyviai nuodija net prie kelių staliukų įsikūrusius klientus. Ar tai pateisindamos lauko kavinės irgi nori pražudyti savo ištikimiausius lankytojus?

Kadangi Seimas neuždraudė rūkyti lauko kavinėse, tai galėtų padaryti pačios savivaldybės. Įmanomi keli metodai: draudžiamasis ir skatinamasis. Savivaldybės išduoda leidimus prekiauti lauko kavinėse. Leidimai galėtų būti išduodami tik su ta sąlyga, kad lauko kavinėje nebus rūkoma. Kitas metodas – socialiai atsakingus verslininkus, kurie draustų rūkyti lauko kavinėje, atleisti nuo rinkliavos mokesčio už lauko prekybą kavinėse.

Tyrimais nustatyta, kad uždraudus rūkyti Tabako kontrolės įstatyme išvardintose vietose, ženkliai sumažėjo apskritai vartojančių rūkalus. Vilniuje ir Kaune jau draudžiama rūkyti viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose.

Tikiuosi Kauno m. savivaldybės tarybos nariai nesustos ir žengs toliau. Lauko kavinių išvadavimas nuo dūmų, būtų dar vienas pozityvas link tabako gaminių mažesnio vartojimo. Rūkoriai (dėl draudimo rūkyti) nepradės ignoruoti lauko kavinių. Rūkyti turi tapti nemadinga ir nepatogu.

Darius Razmislevičius yra socialdemokratas, Kauno m. savivaldybės tarybos narys, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius