Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Socialistinis gruodžio perversmas ekonomikoje

Jau kelias savaites per Lietuvą dunda geležinkelių skandalas, kai buvo pateikti duomenys, kad didžiausia valstybės bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ pirkdavo paslaugas iš savo sukurtų dukterinių įmonių be jokių konkursų ir viešųjų pirkimų.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Buvęs įmonės vadovas S. Dailydka aiškino, kad tai daryti jam leido įstatymai. Ir tai, beje, nėra laužta iš piršto. Mūsų įstatymai vis dar leidžia valstybės įmonėms pirkti prekes ar paslaugas iš savų bendrovių nepaisant jokių konkurencijos principų.

Susivokus jau taisomas Viešųjų pirkimų įstatymas, uždrausiantis pirkti paslaugas tokiais vidaus sandoriais. Todėl praėjusią savaitę apstulbino priešinga kryptimi vedantis Seimo Ekonomikos komiteto (kurio narys esu ir aš) sprendimas. Komitetas svarstė Smulkiojo ir vidutinio verslo įstatymo pataisas. Iki šiol įstatymas numato, kad verslo konsultavimo paslaugas konkuruodami tarpusavyje teikia verslo inkubatoriai, verslo informacijos centrai, mokslo ir technologijų parkai bei kiti juridiniai asmenys, turintys teisę tai atlikti.

Kitaip sakant, iki šiol verslo konsultavimo sferoje buvo užtikrintos konkurencijos galimybės ir sveika rinka – teikti paslaugas gali ir valstybės įkurtos įstaigos, ir privačios bendrovės.

Tačiau Seimo narys konservatorius D.Kreivys, beje, kaip ir aš – buvęs ūkio ministras, pateikė įstatymo pataisą, kuri leistų visas verslo konsultavimo paslaugas pirkti tik iš vienos įstaigos – viešosios įstaigos „Versli Lietuva“. Jos steigėja – ta pati Ūkio ministerija, kuri ir sprendžia, kaip paskirstyti pinigus verslo konsultacijoms. Mano įsitikinimu, tokiu būdu būtų panaikinta bet kokia konkurencija, atimta galimybė teikti paslaugas ir uždirbti kitoms įstaigoms ar privačiam konsultantų verslui. Visi viešieji pinigai byrėtų į Ūkio ministerijos įsteigtos dukterinės įstaigos „Versli Lietuva“ sąskaitą.

Patikėkite – tikrai nieko prieš „Verslią Lietuvą“ neturiu. Tikiu, kad ten dirba puikūs vadybininkai, gerai išmanantys savo sritį. Bet jeigu sutelksime konsultavimo paslaugas vienose rankose, kaip užtikrinsime aukščiausią paslaugų kokybę? Geriausi rezultatai ir maksimali nauda vartotojams pasiekiama tik ten, kur yra laisvai konkuruojama darbais ir idėjomis.

Paradoksas: mano minėtą verslo konsultavimo monopolį įtvirtinanti pataisa Seimo Ekonomikos komitete sulaukė plataus palaikymo – už balsavo 8, susilaikė 3 Seimo nariai. „Prieš“ balsavau tik aš vienas. Pavadinau šį sprendimą „socialistiniu gruodžio perversmu“, nors jį, beje, palaikė ne tik valstiečiai, bet ir visi 4 komitete dirbantys konservatoriai.

Tai nejuokinga. S. Dailydka pirkdavo paslaugas iš dukterinių įmonių, nes „įstatymai tai leido“. Dabar gi mums prieš akis – verslo konsultavimo monopolija, nes „įstatymas taip liepia“. Tiksliau – taip liepia Seimo valstiečiai ir konservatoriai.

Lieku nesupratęs, kodėl valstiečiai ir konservatoriai vis dėlto nesudarė bendros Vyriausybės, kai tokia dvasinė monopolinė artuma juos sieja.

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius