Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patrickas Baumannas: Rinktinių varžybos yra svarbiausias krepšinio pamatas

Šiandien keturiose valstybėse prasideda EuroBasket2017. 24 stipriausios Europos krepšinio rinktinės pradeda kovą dėl žemyno čempionų titulo. Ta proga Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) generalinis sekretorius Patrickas Baumannas kalba apie naują FIBA varžybų kalendorių, ir paaiškina, kaip naujoji sistema sudarys viso pasaulio krepšinio sirgaliams galimybę mėgautis nacionalinių rinktinių pasirodymais namų arenose.
Patrickas Baumannas
Patrickas Baumannas / FIBA nuotr.

Laikrodžiams skaičiuojant paskutines valandas, likusias iki EuroBasket2017 pradžios, Lietuvos krepšinio sirgaliai svajoja išvysti, kaip rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis rugsėjo 17-osios vakarą Stambule iškelia Nikolajaus Semaškos trofėjų.

EuroBasket2017, kaip ir FIBA pasaulio čempionatas arba olimpinės žaidynės, yra krepšinio šventė, kurios metu visus krepšinio aistruolius suvienija vienas dalykas – meilė ir aistra savo nacionalinei rinktinei. Ir nors niekas, tame tarpe ir aš, negaliu nuspėti, kas šiais metais taps stipriausia Europos krepšinio valstybe, esu įsitikinęs, kad šis turnyras bus kupinas emocijų, aistrų ir momentų, kuriuos dar ilgai prisimins visi krepšinio sirgaliai.

Naujasis FIBA varžybų kalendorius ne tik vėl grąžins sirgaliams galimybę palaikyti savo rinktinę namuose, bet tuo pačiu ir ženkliai sumažins krūvį, tenkantį geriausiems krepšininkams.

Taip pat esu įsitikinęs, kad ryškiausių krepšinio žvaigždžių pasirodymai įžiebs meilę krepšiniui ne vienam jaunam žaidėjui, kurie dar tik pradeda savo kelią į viršūnes. Kurie po keleto metų taps naująja karta, perimančia estafetę iš ryškiausių dabarties krepšinio asmenybių, atstovaujančių savo gimtąsias valstybes.

Būtent todėl nacionalinių rinktinių varžybos yra svarbiausias krepšinio pamatas. Nacionalinės rinktinės apjungia ir suvienija visus be išimties krepšinio aistruolius. Esu įsitikinęs, kad tai puikiai supranta visi krepšinio aistruoliai Lietuvoje – šalyje, kur krepšinis jau daug dešimtmečių yra sportas Nr. 1.

FIBA, kaip organizacija, atsakinga už krepšinio vystymą ir populiarinimą visame pasaulyje, siekia, kad nacionalinių rinktinių varžybos būtų kuo stipresnės, patrauklesnės, kad galimybė atstovauti savo šalį padėtų augti ir atsiskleisti naujiems krepšinio talentams.

Daugelį pastarųjų metų krepšinio aistruoliai beveik neturėjo galimybių palaikyti savo nacionalinę šalies rinktinę, namuose žaidžiančią oficialias, reikšmingas rungtynes. Skirtingai, negu daugumos kitų komandinių sporto šakų gerbėjai. Paskutinį kartą Lietuvos rinktinė namuose oficialias rungtynes žaidė 2011-aisiais, ir tik todėl, kad jūsų šalis buvo čempionato rengėja.

Senoji varžybų sistema neleido išnaudoti visų galimybių ir įvairių šalių nacionalinėms krepšinio federacijoms, kurios kasmet įdeda didžiules pastangas, siekdamos suburti geriausius krepšinio mokyklų užaugintus talentus į stipriausią nacionalinę komandą.

Visa tai pakeis naujoji pasaulinė varžybų sistema!

Naujasis FIBA varžybų kalendorius ne tik vėl grąžins sirgaliams galimybę palaikyti savo rinktinę namuose, bet tuo pačiu ir ženkliai sumažins krūvį, tenkantį geriausiems krepšininkams, atstovaujantiems savo nacionalines rinktines.

Pagal naują varžybų kalendorių, per ketverių metų oficialių varžybų ciklą krepšininkams tenkantis krūvis sumažės daugiau nei ketvirtadaliu – 26 procentais. Tai reiškia, jog atletai galės skirti daugiau laiko poilsiui, savo kūnų reabilitacijai ir, tuo pačiu, turės dar daugiau galimybių bei motyvacijos atstovauti savo gimtosios šalies nacionalinei rinktinei.

Siekdama, kad sumažėtų geriausiems pasaulio krepšininkams tenkantys krūviai, FIBA sutrumpino ir pasiruošimo tarptautinėms varžyboms laikotarpius – tokiu būdu krepšininkai galės skirti daugiau laiko poilsiui arba individualioms treniruotėms, siekdami maksimaliai išnaudoti savo talentą.

Mažiau nei po trijų mėnesių prasidės atranka į 2019 m. FIBA Pasaulio taurės turnyrą. Nuo šiol ji vyks per taip vadinamuosius „atrankos langus“ visus metus lapkričio, vasario, birželio ir rugsėjo mėnesiais.

Deja, tenka konstatuoti, kad keletas Eurolygos sudėtyje esančių klubų atstovų viešai deklaravo, jog neišleis savo klubų žaidėjų į nacionalines rinktines lapkričio ir vasario mėnesiais, kadangi atletai turės dalyvauti klubų varžybose Eurolygos turnyre, kurio varžybų tvarkaraštis (beje, su tų pačių klubų pritarimu) kertasi su FIBA atrankos langais.

Kaip pavyzdį, kuriuo sekama, jie nurodo uždarą NBA lygą, nors atidžiau pažvelgus į situaciją, tokios paralelės visiškai nėra tinkamos. NBA yra privati, nacionaliniu pagrindu sukurta lyga, kuri buvo įsteigta 1946 metais. NBA yra lyga, nepriklausanti FIBA varžybų zonai, varžybos šioje lygoje vyksta pagal pačios lygos patvirtintas krepšinio taisykles, ir, pagaliau, ji veikia specifinės JAV sporto industrijos teritorijoje, kurioje krepšinio piramidės apatines dalis sudaro vidurinių mokyklų ir universitetų sporto sistemos.

Eurolyga, savo ruožtu, yra tarptautinis turnyras, kuriame dalyvauja klubai iš daugybės kontinento valstybių. Visi dalyvaujantys klubai žaidžia ir savo nacionaliniuose čempionatuose, todėl manytume, kad reikėtų didesnės pagarbos tose šalyse veikiantiems sporto įstatymams, kurie atstovavimą nacionalinei rinktinei įvardija kaip absoliutų prioritetą ir neginčijamą bet kurio atleto teisę.

FIBA palaiko Eurolygos ambicijas ir siekia to paties tikslo – turėti vieną aukščiausio lygio klubų turnyrą Europoje. Tačiau ultimatyvi keleto klubų pozicija, atmetanti bet kokius galimus kompromisus, gali tapti nešanti žalą šaliai, kurios geriausi žaidėjai negalės žaisti atrankos varžybose, tuo pačiu iškylant grėsmei tos šalies rinktinei nepraeiti atrankos į pasaulio čempionatą. Tokia pozicija ne tik susilpnina nacionalines rinktines, bet ir atima geriausiems krepšininkams galimybę atstovauti savo gimtajai valstybei.

Naujas FIBA varžybų kalendorius neatsirado vakar ar užvakar. Procesas siekiant pertvarkyti pasaulio krepšinio sistemą, sumažinti žaidėjams tenkantį varžybų ir treniruočių kiekį, prasidėjo dar 2011 m. Kuriant naują sistemą buvo konsultuojamasi su daugybe krepšinio lygų ir federacijų.

Tikslios nacionalinių rinktinių varžybų datos puvo patvirtintos ir paskelbtos prieš dvejus metus – 2015 rugpjūčio mėnesį, taip suteikiant pakankamai laiko visoms procese dalyvaujančioms struktūroms suderinti savo varžybų kalendorius ir sistemą.

Sprendimą įteisinti naują varžybų sistemą vienbalsiai patvirtino FIBA pasaulinis kongresas, kadangi nauja forma atitiko ir žaidėjų, ir federacijų, siekiančių padidinti krepšinio populiarumą visose pasaulio šalyse, interesus. Naujos sistemos tikslas: dar spartesnė krepšinio plėtra, daugiau poilsio varžybų ir treniruočių išvargintiems krepšininkams, ir galimybė sirgaliams kiekvienais metais savo mieste ir savo šalyje stebėti nacionalinės rinktinės pasirodymą.

Taigi, intriguojančio EuroBasket2017 turnyro išvakarėse norėčiau užtikrinti Europos krepšinio aistruolius – FIBA ir toliau sieks, kad ir ateityje visi sirgaliai galėtų mėgautis aukščiausio lygio nacionalinių rinktinių varžybomis.

Džiaukitės krepšiniu. Būkite su savo Komanda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius