Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Zigmantas Balčytis: Migrantų problemai spręsti – aiški atsakomybė ir koordinavimas

Į Europą plūstantys migrantai – per daug rimta tema juokauti. Lygiai taip nejuokinga, kai po Lietuvos kaimus vaikšto neaiškių tikslų turintys politikai ir gąsdina Lietuvos žmones, kad į jų tuštėjančias trobas netrukus bus privežta gyventi tuntai pabėgėlių. Pasirašykit, žmonės, ir pabėgėlių Lietuvoje nebus... Dar nurodykit asmens duomenis.
Zigmantas Balčytis
Zigmantas Balčytis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokios spekuliacijos tik dar labiau išryškina būtinybę į migrantų problemą žvelgti rimtai. Juolab dabar, kai Balkanų, Višegrado šalys vienaip ar kitaip pradeda riboti laisvą migrantų judėjimą į Vakarų Europą. Tai reiškia, kad Lietuva gali tapti migrantų, ieškančių kitų kelių patekti į Vokietiją ir Skandinaviją, tranzito šalimi. Lietuvos pasieniečių vadovybė neslepia, kad migrantų srautui stabdyti pajėgumų neužtektų.

Situacija, kai apie migrantus kalba visi ir 9 vilkai vieną bitę pjauna, nežada, kad su migracija susijusios problemos bus sprendžiamos tinkamai.

Vyriausybė dar praėjusį rugsėjį sudarė tarpžinybinę komisiją, kuri koordinuotų su pabėgėlių perkėlimu į Lietuvą ir jų integracija susijusius klausimus. To nepakanka.

Komisija, posėdžiavusi vos kelis kartus, sudaryta iš Vidaus reikalų, Žemės, Ūkio, Švietimo ir mokslo, Užsienio reikalų, Kultūros, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Finansų ministerijų atstovų, visuomeninių organizacijų ir Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai. Sąrašas įspūdingas, bet Komisija, sudarytą net iš 9 ministerijų atstovų, iš esmės atlieka patariamąją funkciją.

Situacija, kai apie migrantus kalba visi ir 9 vilkai vieną bitę pjauna, nežada, kad su migracija susijusios problemos bus sprendžiamos tinkamai.

Migrantų Europoje problema – ilgalaikė. Paprastų ir greitų sprendimų nėra ir nebus.

Todėl manau, kad prie Vyriausybės būtina steigti specialų, premjero ir visos Vyriausybės įgaliojimus turintį, nuolat veikiantį komitetą migrantų problemoms spręsti naudojant ne papildomus, o tuos pačius tarpžinybinius resursus.

Komitetą su įgaliojimais ir atsakomybe priimti sprendimus bei pareikalauti atsakomybės iš ministerijų ir pareigūnų. Komitetą, kuris ne tik koordinuotų veiksmus, bet ir efektyviai spręstų visas problemas, susijusias su į Lietuvą legaliai ir nelegaliai atvykstančiais asmenimis.

Zigmantas Balčytis yra Europos Parlamento narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius