Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 kartų teistas Kauno plėšikas ir vėl teisme: kaltinimų sąraše – 20 naujų veikų

Kauno apylinkės teisme penktadienio rytą atversta užkietėjusio laikinosios sostinės plėšiko Dariaus Budrevičiaus byla. Anksčiau net 11 kartų teistas trisdešimtmetis šįkart kaltinamas atlikęs mažiausiai dvidešimt naujų nusikalstamų veikų, tarp jų – dešimt ginkluotų apiplėšimų. Aukų jis dažniausiai tykodavo laiptinėse, vidiniuose kiemuose ar ant viešų miesto laiptų.
Darius Budrevičius
Darius Budrevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Plėšė grasindamas peiliu

Teismo vyras laukė suimtas. Kaltinimų sąrašas – ilgas. Jis kaltinamas įvykdęs arba pasikėsinęs įvykdyti 10 plėšimų, 3 sukčiavimus, 3 neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone ar jos duomenimis ir 4 neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo atvejus.

Didžioji dalis užpultųjų – moterys ar merginos, apiplėštas ir nepilnametis vaikinas.

D.Budrevičius savo aukų dažniausiai tykodavo daugiabučių laiptinėse, vidiniuose kiemuose ar ant miesto laiptų, vedančių nuo V.Putvinskio g. link Vaistinės skersgatvio ar Aušros tako.

Didžioji dalis užpultųjų – moterys ar merginos, apiplėštas ir nepilnametis vaikinas. Prišokęs su peiliu ir grasindamas papjauti, vyras reikalaudavo atiduoti pinigus bei mobiliojo ryšio telefoną. Jei pavykdavo nugvelbti kreditinę kortelę, vėliau jis žygiuodavo bankomato link ir pinigus išgrynindavo.

Grobdamas telefonus, jis liepdavo aukoms išimti iš mobiliųjų telefonų SIM korteles bei padiktuoti kreditinių kortelių PIN kodus. Kartą, veikdamas kartu su nenustatytu bendrininku, apsimetė policijos pareigūnu ir, paskambinęs moteriai į namus, pareikalavo 1000 eurų. Neva, jos dukra pakliuvo į avariją ir reikia pinigų. Į namus atėjus tariamam policijos pareigūnui, nukentėjusioji sutiko perduoti 800 eurų.

Kai kurių plėšimų D.Budrevičiui nepavyko užbaigti: kartą laiptinėje ėmė leistis liftas, kitą kartą netikėtai laiptais ėmė lipti pašaliniai asmenys. Viena užpultoji sugebėjo apsiginti, panaudodama savigynai įsigytą dujų balionėlį.

Kaltę pripažįsta

8 klases baigęs, niekur nedirbantis D.Budrevičius teisme savo kaltę pripažino dėl visų jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų. Teisėjo paprašytas duoti parodymus dėl kiekvieno padaryto nusikaltimo, nusikaltėlis teigė nieko neprisimenantis.

„Tiek laiko praėjo. Neprisimenu nė vieno epizodo. Viską pripažįstu“, – vis kartojo jis.

Teisėjui paklausus, ar plėšimai – jo amatas, D.Budrevičius tai paneigė: „Spontaniškai kildavo noras užpulti. Atsitiktinai pasirinkdavau aukas. Darbo neradau, nusikaltimus vykdžiau norėdamas pragyventi.“

Prokuroro paklaustas, ar galės atlyginti turtinę bei neturtinę žalą, nes byloje yra pareikšti civiliniai ieškiniai, kaltinamasis patikino to negalėsiąs padaryti, nes pinigų neturi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Budrevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Budrevičius

„Sodra“ reikalauja sumokėti 113,86 eurų, nukentėjusieji – 160, 130, 800 eurų sumas. Prašoma priteisti ir 7500 neturtinę žalą, su kuria vienintele kaltinamasis nesutinka.

„Ką aš tiek padariau tam vaikinui, kad tokia neturtinė žala? Prašau teismo sumažinti neturtinę žalą“, – tikino kaltinamasis.

Paskutinis teismo nuosprendis D.Budrevičiaus atžvilgiu priimtas birželio 9 d.

Paviešino nusikaltimus

Prokuroras, kuris ilgai skaitė kaltinamąjį aktą ir tikino besijaučiąs kaip pirtyje, teismo posėdžio metu paviešino 11 išaiškintų epizodų.

2015 m. lapkričio 1 d. Kaune, Ukmergės g., D.Budrevičius iš merginos atėmė 152 eurų vertės mobilųjį telefoną. Nukentėjusiajai buvo padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Ant laiptų, vedančių nuo V.Putvinskio g. iki Aušros tako, kaltinamasis užpuolė nepilnametį vaikiną. Iš jo, grasindamas peiliu, jis pagrobė 458 eurų vertės mobilųjį telefoną.

Praėjus penkioms dienoms, ant laiptų, vedančių nuo V.Putvinskio g. iki Aušros tako, kaltinamasis užpuolė nepilnametį vaikiną. Iš jo, grasindamas peiliu, jis pagrobė 458 eurų vertės mobilųjį telefoną. Būtent šio nukentėjusiojo mama ir reikalauja atlyginti neturtinę žalą. Pasak jos, sūnus iki šiol bijo vaikščioti vienas.

2015 m. lapkričio 18 d., veikdamas bendrininkų grupėje su nenustatytu asmeniu, D.Budrevičius paskambino į namus moteriai ir, prisistatęs policijos pareigūnu, informavo apie tai, jog jos dukra pakliuvo į avariją, reikia pinigų. Vėliau atėjęs į namus jis iš nukentėjusiosios paėmė 800 eurų.

2016 m. sausio 7 d. Savanorių pr. esančio daugiabučio laiptinėje D.Budrevičius užpuolė moterį ir pareikalavo atiduoti jam rankinę. Tačiau išgirdęs, jog ėmė leistis liftas, nusikalstamos veikos nebaigė ir iš įvykio vietos pabėgo.

Šių metų sausio 8 d. apie 19.25 val. Kaune, Studentų g., namo kieme, jis ranka uždengė 1995 m. gimusiai merginai veidą ir, grasindamas peiliu, reikalavo atiduoti pinigus. Tokiu būdu D.Budrevičius pagrobė merginos banko mokėjimo kortelę ir liepė pasakyti PIN kodą. Nukentėjusioji iš pagrobtos banko kortelės sąskaitos neteko 130 eurų.

Sausio 12 d. ant laiptų, vedančių nuo V.Putvinskio g. į Vaistinės skersgatvį, D.Budrevičius užpuolė jau kitą moterį, grasino peiliu ją papjauti. Tačiau apiplėšti užpultosios jam nepavyko – laiptais ėmė lipti pašalinis asmuo. Išsigandęs kaltinamasis iš įvykio vietos pasišalino.

Šių metų sausio 12 d. apie 19.45 val. Kaune, Partizanų g. esančio namo laiptinėje, šalia įėjimo, jis, grasindamas 1996 m. gimusiai merginai peiliu, reikalavo atiduoti pinigus ir telefoną. Nukentėjusioji atidavė 40 eurų ir mobiliojo ryšio telefoną, kurio vertė 180 eurų.

Sausio 13 d. apie 14 val. Kaune, Benediktinių g., D.Budrevičius, grasindamas 1996 m. gimusiai merginai peiliu, reikalavo atiduoti pinigus. Mergina pinigų neturėjo. Vyras pagrobęs banko kortelę ir liepęs pasakyti PIN kodą, vėliau išsigrynino iš sąskaitos 200 eurų. Vėliau bandė pasisavinti ir daugiau pinigų, tačiau sąskaita jau buvo tuščia.

Tą pačią dieną E.Ožeškienės g., vidiniame kieme, jis užpuolė dar vieną moterį, tačiau ši sugebėjo apsiginti – papurškė D.Budrevičiui į akis dujų.

Nepavykus vienam plėšimui, kaltinamasis greitai ėmė vykdyti kitą. Tą pačią dieną apie 16.50 val. Kaune, Savanorių pr., požeminėje perėjoje, jis, grasindamas 1987 m. gimusiai merginai peiliu, pagrobė medžiaginį krepšį, kuriame buvo asmens dokumentai, dvi banko mokėjimo kortelės, USB atmintinė, namų raktai ir apie 140 eurų. Vėliau mokėjimo kortelės buvo panaudotos – išgryninti pinigai.

Sausio 14 d. Studentų g. kaltinamasis prie vieno iš daugiabučių laiptinės užpuolė dar vieną merginą. Iš jos pagrobti 20 eurų bei mobilusis telefonas.

Siūlo siųsti už grotų 6 m.

Tai buvo jo paskutinis sėkmingai pasibaigęs apiplėšimas. Įžūlus plėšikas policijos buvo sulaikytas sausio 15 d. apie 14 val. Kaune, Šilainiuose. Sulaikomas įtariamasis aktyviai priešinosi, bandė išvengti sulaikymo. Kaip paaiškėjo, anksčiau ne kartą už vagystes ir plėšimus teistas vyras pareigūnų yra ieškomas administracinės teisės pažeidimo byloje.

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis pripažino savo kaltę, nuoširdžiai gailėjosi, sutiko duoti parodymus vietoje, o tai – baudžiamąją atsakomybę lengvinanti aplinkybė. Prokuroras prašo teismo pripažinti D.Budrevičių kaltu ir skirti galutinę subendrintą 6-erių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kaltinamojo advokatė paprašė teismo skirti švelnesnę bausmę, o priteisiant turtinės žalos atlyginimą, atsižvelgti į ginamojo turtinę padėtį. Pasak jos, civilinis ieškinys, kuriuo reikalaujama neturtinės žalos atlyginimo, nėra pagrįstas jokiais dokumentais, kuriuose būtų užfiksuoti nukentėjusio nepilnamečio išgyvenimai.

„Labai atsiprašau visų nukentėjusiųjų. Gailiuosi“, – besibaigiant posėdžiui patikino kaltinamasis.

Birželio 30 d. bus skelbiamas nuosprendis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius