-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2017-ųjų apžvalga: Lietuvą drebino Gaižėnų tragedija, I.Strazdauskaitės nužudymas ir kiti nusikaltimai

Žvelgiant iš metų pabaigos perspektyvos, praėjusieji 2017-ieji galėjo būti pavadinti ganėtinai ramiu ir saugiu Lietuvos visuomenei laikotarpiu. Tačiau vien dėl keturių penkių visus Lietuvos gyventojus sukrėtusių reto brutalumo nusikaltimų, žiūrint kriminalistų akimis, jokia teigiama etiketė šiems metams nelimpa. Vis dėlto pozityvių dalykų irgi negalima nepaminėti ir neįvertinti.
Metų įvykiai
Metų įvykiai / 15min montažas

Žurnalistams retai pasitaiko, kad ištisus metus nereikėtų aprašinėti masinių žūčių per avarijas ir gaisrus, kad nebūtų įvykdyta nė vienos atviros užsakomosios žmogžudystės, kad nebūtų nužudytas nė vienas pareigūnas, kad paprastų žmonių ir teisėsaugininkų neverstų krūpčioti koks nors neadekvatus, o gal kaip tik šaltakraujiškai kiekvieną žingsnį apgalvojęs teroristas.

Tačiau Lietuvą sudrebinusi nesuvokiama Gaižėnų tragedija, nežmoniškas Ievos Strazdauskaitės gyvybės atėmimas, mįslingas baikerio Aivaro Kilkaus dingimas ir kitos šiurpios istorijos neleidžia pastarųjų metų pavadinti bent sąlyginai ramiais.

15min trumpai primena didžiausią rezonansą sukėlusius 2017-ųjų sujudimus ir nusikaltimus.

Motina su draugu Kėdainiuose uždaužė 4 m. vaiką

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamieji teisme

Sausio 25 d., trečiadienio vakarą Kėdainiuose sumušto ketverių metų berniuko gyvybė iš karto pakibo ant plauko, o po pusantros paros ligoninėje ir užgeso.

Policija netrukus sulaikė du įtariamuosius – 23 metų Moniką Kaziukaitytę ir 27 metų Gediminą Kontenį. Įtariamieji yra mažamečio mama ir jos sugyventinis, šiuo metu pora teisiama. Vaiko motinai inkriminuojamas tyčinis itin žiaurus savo bejėgiškos būklės mažamečio šeimos nario nužudymas, o G.Kontenis kaltinamas tokia pačia, tik ne šeimos nario žmogžudyste.

Nustatyta, kad mažylis mirtinai sumuštas buvo dėl netaisyklingai ištartų skaičių, egzekucija truko ne vieną valandą. Maža to, paaiškėjo, kad apie smurtą šioje šeimoje buvo žinoma ir anksčiau.

Ši istorija atskleidė spragas vaiko teisių apsaugos srityje, prasidėjus „Matuko reformai“, Seimas jau vasarį priėmė mušti vaikus draudžiantį įstatymą.

Kruvinas ginčas Žirmūnuose dėl mašinos statymo

Įvykio liudininkės Jolantos ir Vilniaus apskrities VPK nuotr./Pauliaus Rastenio paieška Dvarčionyse
Įvykio liudininkės Jolantos ir Vilniaus apskrities VPK nuotr./Pauliaus Rastenio paieška Dvarčionyse

Vasario 13-osios vidurdienį trys vyrai Vilniaus Žirmūnų gatvės namo kieme pastatytame automobilyje „Volvo“ užkandžiavo ir gurkšnojo alkoholį. Į kiemą įsuko kitas automobilis. Vienas iš kompanijos šūktelėjo atvažiavusiam „Toyota“ vairuotojui Pauliui Rasteniui, sukritikavo jo automobilio statymo įgūdžius.

P.Rastenis nebuvo patenkintas kritika, jis priėjo pasiaiškinti santykių, į „Volvo“ pripurškė ašarinių dujų ir leidosi bėgti. Pavytas P.Rastenis nesiruošė pasiduoti, jis išsitraukė peilį ir pradėjo juo mosuoti. Vienas vyras nukentėjo nesunkiai, tačiau kitam padaryti sužalojimai buvo mirtini.

P.Rastenis tikina tik gynęsis nuo užpuolikų ir teismo prašo jį visiškai išteisinti, tuo tarpu bylą kuruojantis prokuroras įsitikinęs, kad jis už grotų turėtų praleisti 12 metų. Teismas savo žodį tars 2018 m. sausio 18 dieną.

Dėl „Audi“ atimta Ievos Strazdauskaitės gyvybė

15min montažas/Neliko abejonių, kad I.Strazdauskaitė buvo užpulta dėl automobilio „Audi“, nors šią versiją kai kas dar vertina skeptiškai.
15min montažas/Neliko abejonių, kad I.Strazdauskaitė buvo užpulta dėl automobilio „Audi“, nors šią versiją kai kas dar vertina skeptiškai.

Prabangiu 2016 m. laidos automobiliu „Audi A7“ Ieva Strazdauskaitė kovo 5 d. apie 16.30 val. išvyko iš Plungės, kur savaitgalį lankė tėvus. 25 metų mergina planavo grįžti į Vilnių pas sužadėtinį, kurio tėvas yra klestintis Plungės regiono verslininkas. Pavakarę, plungiškei pasiekus Elektrėnus, dingo jos mobilusis ryšys.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį „Audi A7“ rastas miško vietovėje prie Žeimių (Jonavos r.). Kovo 10 d. paaiškėjo, kad I.Strazdauskaitė buvo nužudyta būtent dėl automobilio. Aukos kūnas buvo atkastas Kėdainių rajone.

15min nuotr./Karolis Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Leonas Bieliauskas
15min nuotr./Karolis Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Leonas Bieliauskas

Sulaikyti 6 įtariamieji romų tautybės vaikinai, dauguma jų iš Kėdainių.​ Trys įtariamieji pusbroliai Bieliauskai (Leonas, Karolis ir Mantas) laikomi suimti iki šiol. Byloje atliekama per 20 ekspertizių, dėl ikiteisminio tyrimo sudėtingumo teismo laukiama tik 2018 m. antroje pusėje.

Gaižėnuose vaikinas išžudė tėvus, močiutę ir dėdę

15min montažas/Įvykio vietoje ir pagrindinis įtariamasis
15min montažas/Įvykio vietoje ir pagrindinis įtariamasis

Manoma, kad ši masinė žmogžudystė įvykdyta paskutinį kovo savaitgalį, tikriausiai šeštadienio vakarą. Kūnai rasti pirmadienį, tada įtariamojo paieškoms mestos didelės policijos pajėgos, į Kauno rajoną antradienio rytą atvyko ir 80 ginkluotų pareigūnų, į orą pakeltas ir pasieniečių sraigtasparnis.

Antradienį apie vidurdienį, po mažiau nei parą trukusių paieškų, Marijampolėje sulaikytas, įtariama, savo tėvus, močiutę ir dėdę Kauno rajono Gaižėnų kaime nužudęs bei senelį sužeidęs 26-erių metų Egidijus Anupraitis. Netikėtai užkluptas jaunas vyras nesipriešino, bet sulaikymo metu E.Anupraitis turėjo ginklą su įdėta šovinių dėtuve. Ginklą jis įsigijo legaliai kovo mėnesį.

Į šeimos narius jis paleido mažiausiai 21 šūvį. Savo artimųjų – motinos, tėvo, dėdės ir močiutės – nužudymu bei sunkiu senelio sužalojimu įtariamam Kauno rajono gyventojui E.Anupraičiui gegužės mėnesį teismo nutartimi buvo paskirta kompleksinė teismo psichiatrinė-psichologinė ekspertizė.

Ekspertai konstatavo, kad E.Anupraitis ir nusikaltimo, kuriuo įtariamas, padarymo metu, ir dabar serga lėtiniu psichikos sutrikimu, dėl kurio negali suprasti savo veiksmų esmės ir jų valdyti.

Iki tragedijos E.Anupraitis vadintas itin gabiu ir perspektyviu jaunuoliu. Baigęs gimnaziją Egidijus, nors jo šeima ir kukliai gyveno, pasirinko mokslus ne Lietuvoje, o Didžiojoje Britanijoje. Jis įstojo į prestižinį Liverpulio universitetą, kur studijavo chemiją ir tuomet dar tik pradėjusias populiarėti nanotechnologijas.

Didžiausias narkotikų krovinys Lietuvos istorijoje

Muitinės kriminalinė tarnybos nuotr./Atverta slėptuvė
Muitinės kriminalinė tarnybos nuotr./Atverta slėptuvė

Balandžio 14 dieną į Lietuvą iš Ekvadoro atplukdytos šešios beveik 3,5 tonos sveriančios liejimo formos sukėlė įtarimą Lietuvos muitininkams. Išardyti šias stakles nebuvo paprasta, tai muitinei kainavo 10 tūkst. eurų, o jos pragręžtos tik liepos pabaigoje.

Tačiau įtarimai pasitvirtino, staklėse buvo apie 610 kg kokaino, greičiausiai skirto Rusijos rinkai. Tai vienas didžiausių narkotikų kontrabandos krovinių Lietuvos istorijoje, skaičiuojama, kad jo vertė galėjo siekti 49 mln. eurų. Gruodį viskas išrūko per netoli Šiaulių įsikūrusios įmonės pavojingų atliekų deginimo įrenginio kaminą.

Karužiškėse nužudyta inteligentų Špilevskių pora

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Gegužės 8 d. apie 10 val. 40 min. Vilniaus rajone, Karužiškių viensodyje, savo namuose, rasti nužudytų moters (gim. 1945 m.) ir vyro (gim. 1935 m.) kūnai su daugybiniais sužalojimais galvose. Nužudytasis 82 metų Edvardas Špilevskis buvo žinomas matematikos dėstytojas, jo 72 metų žmona Teresa anksčiau dirbo mokytoja.

Nusikaltimo vietoje sulaikytas nužudytųjų sūnus (gim. 1983 m.) elgėsi visiškai neadekvačiai, nors anksčiau į policijos akiratį nebuvo patekęs ir apskritai niekam rūpesčių nekėlė. Jis uždarytas į Respublikinę Vilniaus psichiatrijos ligoninę, vėliau specialistai pripažino vyrą nepakaltinamu, teisme bus sprendžiama dėl priverčiamųjų gydymo priemonių jam skyrimo.

Didžiulis gaisras bendrovės „Ekonovus“ angare

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ugniagesiai gesina gaisrą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ugniagesiai gesina gaisrą

Spalio 2 dieną ugniagesiai Vilniuje skubėjo į Liepkalnio gatvę, su didžiule ugnimi jie kovojo beveik 3 valandas. Aukų atvira liepsna degęs didžiulis angaras nepareikalavo, tačiau tiršti dūmai buvo matomi kone visoje sostinėje.

Gyventojai buvo perspėti saugotis dėl dūmų užteršto oro. Vėliau ugniagesiai prasitarė, kad gavę iškvietimą suprato vykstantys į pragarą. Sudegęs angaras su antrinių žaliavų rūšiavimo staklėmis ir presu nepridarė didelių bėdų įmonei, turtą ji buvo apsidraudusi.

Karo laikų bomba sostinės centre

srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo
srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr./Dainavos gatvėje rastas aviacinis sprogmuo

1000 – maždaug tiek karo laikų sprogmenų kasmet aptinkama Lietuvoje. Tačiau spalio 4 dieną šalia Lukiškių aikštės, Dainavos gatvėje atkasta beveik 100 kg sverianti nesprogusi aviacinė bomba buvo neeilinis įvykis.

Ant kojų sukeltos visos specialiosios tarnybos, iš Kauno atvyko geriausi šalies išminuotojai, teko evakuoti apie 150 aplinkinių namų gyventojų. Nelaimės tąkart išvengta, išminuotojams pavyko sėkmingai neutralizuoti sprogmenį, o kitą dieną Kaune jis buvo sunaikintas.

Baikerio Aivaro Kilkaus dingimas

15min montažas/ Aivaras Kilkus, pravarde Kumpis, ir Laurynas Baltrūnas, pravarde Oblius
15min montažas/ Aivaras Kilkus, pravarde Kumpis, ir Laurynas Baltrūnas, pravarde Oblius

Spalio 15 dienos pavakarę Aivaras Kilkus sėdo ant savo motociklo, išvyko iš namų ir dingo. Dabar jau aišku, kad keliavo jis link Velnio duobės. Kumpiu pravardžiuojamas vyras turėjo susitikti su baikerių klubo „Vorai“ lyderiu Laurynu Baltrūnu, jis šiuo metu dienas leidžia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Nors A.Kilkus iki šiol nėra surastas, teisėsauga jau neturi daug vilčių rasti jį gyvą, baikerio dingimą jie tiria kaip nužudymą. Pats L.Baltrūnas kaltinimų nepripažįsta ir su teisėsauga nebendrauja. Byloje yra ir antras įtariamasis, žinoma, kad jis nugabeno A.Kilkaus motociklą į Varėnos miškus.

Apvirto 35 vaikus vežęs autobusas

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Autobuso avarija šalia Deltuvos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Autobuso avarija šalia Deltuvos

Gruodžio 7 dieną vaikų ekskursija vos nesibaigė didžiule tragedija. 35 vaikus vežęs autobusas nuslydo nuo kelio ir apvirto Jakutiškių kaime. Būrys išsigandusių ir kruvinų vaikų atsidūrė Ukmergės ligoninėje.

Stebuklas, bet per avariją nežuvo nė vienas žmogus. Iš viso ligoninėje apžiūrėti 29 vaikai ir 4 suaugusieji. Rimčiausias traumas patyrė du vaikai, vienam sukrėstos smegenys, kitam lūžo šonkauliai. Autobuso vairuotojui lūžo ranka, vienai moteriai lūžo dubens kaulai, dar keliems vaikams teko siūti žaizdas.

Dalis girtuoklių nevairuoja, arba važinėja ramiau

15min atkreipia dėmesį, kad 2017-aisiais pastebėtinos ir kai kurios teigiamos tendencijos. Kaip vieną ryškiausių teigiamų pokyčių 15min kriminalistai įvardija sugriežtėjusį požiūrį į girtus vairuotojus. Džiugina vien tai, kad šiurkščiai KET pažeidžiantys eismo dalyviai masiškai teisiami. Tiesa, visuomenė ne visuomet likdavo patenkinta, kai už ratuotus nusikaltėlius teismuose būdavo laiduojama arba jie atsipirkdavo simbolinėmis bausmėmis. Tačiau būta ir priešingų pavyzdžių: skirtos tūkstantinės baudos, konfiskuoti net prabangūs automobiliai, kartais neapsieita net be realaus laisvės atėmimo.

Nuolatiniai policijos reidai ir teisinis bei moralinis nepakantumas vairuojantiems girtuokliams iš dalies pagerino eismo saugumo situaciją, kurią atspindi statistika. 2017-iesiems einant į pabaigą, girtų vairuotojų sukeltų avarijų, per kurias sužeisti žmonės, skaičius buvo apie 30 proc. mažesnis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

L.Pernavas: „Įvyko visuomenės persilaužimas“

2015-ieji buvo pirmieji, kai ištisus metus Lietuvos policijai vadovavo komisaras Linas Pernavas. Tuomet 15min jis pabrėžė, kad policijai niekada nebūna lengvų metų.

2017-ųjų pabaigoje generalinio komisaro stažas šiame poste – jau daugiau nei treji metai. Minėto savo požiūrio L.Pernavas, kurio tarnyboje ir šįmet pasitaikė ypač sudėtingų bei atsakingų epizodų, nepakeitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — policijos generalinis komisaras Linas Pernavas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — policijos generalinis komisaras Linas Pernavas

„Deja, Strazdauskaitė rasta negyva...“, – policijos vadovui teko pareiga pranešti šią žinią visuomenei.

– Tikriausiai tai buvo labiausiai visuomenę suneraminęs ir didžiausiu išbandymu tyrėjams tapęs nusikaltimas?“15min paklausė L.Pernavo.

– Akivaizdu, kad tai buvo didžiausią rezonansą šiemet sukėlęs įvykis. Ta tyrimo savaitė buvo išties sudėtinga, tačiau didžiuojuosi tyrėjais, kurie sugebėjo išnarplioti šį protu nesuvokiamą nusikaltimą. Gaila, kad jis baigėsi ne taip, kaip visi tikėjosi, o pranešti tą žinią visuomenei tikrai nebuvo lengva užduotis.

Labai svarbu tai, kad šio tyrimo metu įvyko tam tikras visuomenės persilaužimas. Mes gavome labai daug informacijos iš žmonių, atsirado labai daug liudytojų, jautėsi žmonių noras padėti policijai. Ir tos tendencijos išlieka visus metus, už tai esame be galo dėkingi.

Per metus turėjome ir kitų, ne mažiau sudėtingų, tyrimų, sėkmingų vietinių ir tarptautinių operacijų.

– Jūsų, kaip policijos vadovo, metų pabaigoje norisi paklausti ir apie didžiąją šeimą – ką šįmet pavyko nuveikti pareigūnų labui, kad kolegos turėtų dar daugiau ūpo „Ginti. Saugoti. Padėti“?

– Visas mūsų metų darbas buvo nukreiptas į tai, kad visuomenė būtų saugesnė. Tai pagrindinis mano, kaip policijos vadovo, uždavinys. Todėl labai svarbu, kad mums pavyko išleisti į gatves daugiau reaguojančių pareigūnų, sutrumpinti reagavimo į pranešimus ir pranešimų apie įvykius tyrimo terminus, greičiau atvykstame į pavojingiausius (A ir B kategorijos) iškvietimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija parodė, kaip atrodo 20 naujų tarnybinių automobilių
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija parodė, kaip atrodo 20 naujų tarnybinių automobilių

Daugiau veiksmų atliekame įvykio vietoje, t. y. be reikalo nevežiojame žmonių į komisariatus.

Daug dėmesio skyrėme policijos pareigūnų aprūpinimui, nes tik gerai aprūpintas pareigūnas, turintis reikiamas priemones gali padėti pagalbos prašančiam žmogui.

Policijos įstaigos 100 proc. aprūpintos šoviniais pagal nustatytus standartus, pareigūnai pagaliau gali sau leisti treniruotis tiek, kiek jiems būtina. Tam tikslui atnaujinta 10 sporto salių ir šaudyklų.

Patvirtintas pareigūno aprūpinimo standartas. Pilnai aprūpinta 800 ekipažų ir 4 000 pareigūnų.

2016–2017 metais įsigyti 245 nauji automobiliai, iki 2020 m. planuojama įsigyti dar apie 400 automobilių ir taip bus atnaujinta daugiau nei trečdalis esamo policijos automobilių parko.

Linkiu pasitikėti savo pareigūnais. Jei nutiko bėda, mes padarysime viską, kad padėtume žmogui.

2017 m. atnaujinta ginkluotė: įsigyta 3400 vnt. taktinių pirštinių, apie 3000 neperšaunamų liemenių 500 vnt. prietaisų „Taser“, 1600 vnt. teleskopinių lazdų, 1300 vnt. tarnybinių žibintuvėlių, 11 000 vnt. vienkartinių antrankių, 1000 vnt. pistoletų, 140 vnt. neperšaunamų šalmų, 20 vnt. neperšaunamų skydų (lankstūs), 170 vnt. gelbėjimo laužimo įrankių komplektų ir t.t., daug įvairios ginkluotės ir spec. priemonių „Arui“.

2018 m. pradėsime pareigūnų aprūpinimą nauja, kokybiška tarnybine uniforma.

– Ko palinkėtumėte nuolat teisėsaugos ir kriminalinio pasaulio pulsą jaučiančiai 15min auditorijai, t.y. visai visuomenei?

– Visuomenei norėčiau palinkėti pasitikėti savo pareigūnais, nebijoti kreiptis, jei tik nutiko bėda. O mes padarysime viską, kad padėtume žmogui. Tai yra svarbiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius