-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Každailytę nužudęs narkomanas ir jo bendrininkas dar 3 mėnesiams lieka už grotų

Vilniaus apygardos teismas antradienį dar trims mėnesiams pratęsė kardomąjį suėmimą kaltinamiesiems dėl Lietuvoje žinomos dailininkės Agnės Každailytės nužudymo ir jos daiktų vagystės.
Įtariamasis teisme
Įtariamasis teisme / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Pratęsta pagal prokuroro nurodytus motyvus – kad gali bėgti ir slėptis, daryti naujus nusikaltimus. Abu vyrai anksčiau buvo teisti, neturi nuolatinės gyvenamosios vietos, neturi teisėto pragyvenimo šaltinių, anksčiau pragyvendavo darydami nusikalstamas veikas“, – BNS sakė teisėja Vitalija Norkūnaitė.

Pratęsdamas suėmimą teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad nužudymu kaltinamas Mindaugas Lozaraitis prieš mėnesį iki sulaikymo dailininkės byloje buvo paleistas iš įkalinimo įstaigos, kur atliko bausmę už kitus nusikaltimus. Jo bendras Aleksejus Baranovas nusikalto praėjus maždaug pusmečiui po paleidimo iš įkalinimo įstaigos, kur taip pat kalėjo už kitus nusikaltimus.

Kaltinimai iš savanaudiškų paskatų nužudžius menininkę pateikti aštuonis kartus teistam 27-erių metų M.Lozaraičiui. Jis taip pat kaltinamas neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės įgijimu bei panaudojimu, pasikėsinimu sukčiauti, vagyste bei turto sunaikinimu bendrininkų grupėje.

Kaltinimai dėl vagystės bei svetimo turto sunaikinimo veikiant bendrininkų grupėje su M.Lozaraičiu ir dėl nepranešimo apie žinomą labai sunkų nusikaltimą pateiktas taip pat ne kartą teistam 42 metų A.Baranovui.

Ši byla neseniai buvo baigta tirti ir perduota nagrinėti teismui. Pirmadienį abu kaltinamieji buvo atvežti į Vilniaus apygardos teismo posėdį dėl kardomosios priemonės pratęsimo. M.Lozaraitis neprieštaravo, kad suėmimo terminas jam būtų pratęstas.

Tyrimo duomenimis, praėjusių metų liepos 22 dieną M.Lozaraitis apie 2 valandą nakties peiliu atsirakino nukentėjusiosios buto Vilniuje, Sodų gatvėje, duris ir pasmaugė namie buvusią moterį. Įvykdęs nusikaltimą, M.Lozaraitis pertempė jos kūną į tuščią kaimyno butą, kurio duris buvo išlaužęs jau anksčiau, bandė slėpti nusikaltimo pėdsakus.

Pasišalindamas iš nusikaltimo vietos, M.Lozaraitis pasisavino aukos mobilųjį telefoną, kompiuterį, banko korteles bei kelis kitus asmeninius daiktus.

A.Každailytei netikėtai dingus, policija pradėjo paiešką, apie dingusią menininkę pranešė daugelis žiniasklaidos priemonių, žinia plito ir socialiniais tinklais internete. Po kelių dienų su nužudymu susieti M.Lozaraitis ir A.Baranovas buvo sulaikyti, o A. Každailytės kūnas – surastas.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai atlikdami ikiteisminį tyrimą nustatė, kad M.Lozaraitis 2015 metų pavasarį apsigyveno Vilniuje pas A.Baranovą, su kuriuo susitiko ir susidraugavo Alytaus pataisos namuose.

Kaltinamieji su A.Každailyte buvo supažindinti kai ji pardavusi savo butą kėlėsi gyventi į kitą – abu vyrai buvo pasamdyti remontuoti naująjį moters būstą ir padėti jai persikraustyti.

Pradėję buto remonto darbus M.Lozaraitis ir A.Baranovas pastebėjo, kad kaimyniniame bute niekas negyvena.

Tyrimo duomenimis, išlaužę šio buto duris, jie apsilankė jame kelis kartus ir pavogė įvairiausių daiktų už bendrą beveik 13 000 eurų sumą.

Išlaužtos kaimyno buto durys buvo pridengtos remontuojam menininkės butui nupirktais stiklo vatos paketais, tad įsilaužimo žymių niekas nepastebėjo.

Persikraustymo dieną, kaip įtariama, M.Lozaraitis iš moters rankinės ištraukė 100 eurų – neva už tai, kad ji neatsiskaitė už tebevykstančius remonto darbus. Kitą dieną apie pavogtus pinigus tapo žinoma, tad M.Lozoraičio paslaugų buvo atsisakyta. Keletą dienų A.Baranovas butą remontavo vienas.

Vieną vakarą, kai A.Baranovas grįžo po šio darbo namo, M.Lozaraitis užsiminė, kad eis apvogti A.Každailytės ir po kelių valandų išėjo. Likęs namie A.Baranovas paryčiais sulaukė M.Lozaraičio skambučio ir susitiko su juo mieste. Laukdamas bendrininko M.Lozaraitis sugebėjo pasinaudoti nužudytosios banko kortele ir iš jos sąskaitos nuėmė daugiau nei 100 eurų, už kuriuos abu kaltinamieji vėliau pirko narkotikų. Nužudytosios daiktus, kurių bendra vertė nesiekė 500 eurų, ketinta parduoti.

Nužudytoji yra žymaus grafiko, Lietuvos istorinės ir kitų vėliavų, miestų herbų kūrėjo Arvydo Každailio dukra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius