Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Ar internete platinamos nuotraukos tikrai susijusios su mergaitės pagrobimu?

Iškart po mažosios kaunietės radimo paaiškėjo, kad ji buvo pagrobta, kaip policija ir įtarė. Netrukus internete ėmė plisti įvairios teorijos apie šį įvykį, žmonės suskubo dalintis asmenų, esą vienaip ar kitaip susijusių su nusikaltimu, nuotraukomis. Vienas iš jų – Antanas Kandrotas, dar žinomas Celofano pravarde. Jis portalui 15min plačiau papasakojo apie įtarimus, bet pareiškė, kad tam tikrų asmenų pagrobimu nekaltina.
Kauno policijos pareigūnai ir garažas, kuriame buvo rasta pagrobta mergaitė
Kauno policijos pareigūnai ir garažas, kuriame buvo rasta pagrobta mergaitė / 15min fotomontažas

Paviešino nesusijusį asmenį

Dingus mergaitei, A.Kandrotas savo „Facebook“ paskyroje viešino ne vieną vaizdo įrašą ir transliavo „gyvai“.

Trečiadienį jis pasidalijo keliais vaizdo įrašais, kuriuose nufilmuotas moteriškais drabužiais apsirengęs vyras. Viename žmogus matomas garaže ar rūsyje, kur tiksliai, suprasti sudėtinga. Klipe rodoma, kaip jis sėdi ant kėdės, šluoja ir pan.

„Žmonės turi tai pamatyti. Šiuo metu viešinami vaizdo įrašai. Gavome daug informacijos apie sulaikytą asmenį. Paskelbsime netrukus“, – komentavo A.Kandrotas.

Kitame jo paviešintame įraše žmogus įamžintas stovintis tarp dviejų manekenų.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Garažai Technikos g., kur buvo laikoma pagrobta mergaitė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Garažai Technikos g., kur buvo laikoma pagrobta mergaitė

15min pavyko rasti šio asmens paskyras socialiniuose tinkluose, o jose – A.Kandroto paviešintus klipus. Dėl asmens privatumo ir etikos sumetimų jų viešai neskelbiame.

Šis žmogus dažnai savo paskyrose dalijasi panašiais vaizdo įrašais. Dauguma jų yra nufilmuoti namuose, balkone, lauke ar rūsyje. Pagal skelbiamus duomenis, mergaitė buvo rasta metaliniame garaže, kuriame įtariamasis pagrobimu esą buvo įsikūręs.

Kuo remdamasis padarė išvadą, kad vaizdo įrašuose matyti būtent šis asmuo, A.Kandrotas viešai neskelbė.

Policija paneigė

Trečiadienį Kauno policija savo paskyroje „Facebook“ paskelbė, kad socialinėje erdvėje paplitę vaizdo klipai, kuriuose matomas persirengęs vyras, su pagrobimu nėra susiję.

„Informuojame, kad viešojoje erdvėje pradėjusi sklisti informacija, kurioje teigiama, kad vaizdo įrašuose ir nuotraukose užfiksuotas persirengęs nepilnametę pagrobęs vyras, klaidinanti! Tai – kitas, su įvykiu nesusijęs, asmuo.

Dar kartą prašome neskelbti ir nesidalinti nepatvirtinta informacija! Gerbkime mažametės interesus ir nesidalinkime nereikalingu kiekiu informacijos“, – teigiama policijos įraše.

Du vyrai – vienas vardas

Dar vykstant mergaitės paieškoms, Celofanas savo paskyroje dalijosi vyro nuotrauka, kurioje net neužtušavo nei jo, nei šalia matomos moters veidų.

Be to, paviešino ir nuotraukoje matomo asmens vardą. A.Kandrotas „Facebook“ įraše teigė, kad šis asmuo yra galimai susijęs su pagrobėjais.

Tačiau portalui 15min jis pareiškė, kad iš tiesų šio vyro pačiu pagrobimu nekaltina. Pašnekovas tikino, kad šis asmuo trukdė jam vykdyti savo veiklą ir prisidėti prie mergaitės paieškų.

„Susijęs tuo, kad galimai atstovavo pagrobėjų interesams, siekdamas man sutrukdyti išsiaiškinti, kas yra pagrobėjas, ir pasiūlyti premiją“, – teigė Celofanas.

Pašnekovas 15min nurodė ir šio asmens pavardę, tačiau jo rasti nepavyko. Ar tai iš tiesų yra nuotraukoje matomo vyro vardas, portalo žurnalistams išsiaiškinti nepavyko.

A.Kandrotas paskelbė dar vieną nuotrauką, kurioje matomas kitas vyras tokiu pačiu vardu, tačiau patikino, kad bendravardžiai nėra tas pats žmogus, jie net gyvena skirtinguose miestuose.

Nuotraukoje matomas vyras, pjūklu pjaunantis medį miške. Jis vilki tik šortus, užsimovęs pirštines ir kepurę, apsiavęs guminius batus.

Celofanas prie nuotraukos nurodė tariamą vyro vardą ir pavardę, gimimo metus. 15min jis neatskleidė, ar šis asmuo turi paskyrų socialiniuose tinkluose, tad nuotraukoje matomo vyro tapatybės patvirtinti taip pat nepavyko.

Pokalbio su 15min metu Celofanas konkrečiai nepasakė, ar, jo manymu, šis asmuo yra atsakingas už pagrobimą.

„Mes gi toje nuotraukoje, kur jis pjauna medį, nieko neteigiame. Jūs išsiaiškinkite“, – siūlė jis.

„Jei aš turiu informacijos ir žinau, kad ji nepakenks tyrimui, ją ir paviešinsiu. O, kad buvo nustatytas įtariamasis, aš jau žinojau vakar per pietus. Tik būdamas Rūtos Janutienės laidoje to nesakiau, nes paprašė to nedaryti“, – toliau pasakojo pašnekovas.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis pakomentuoti, ar nuotraukoje matomas vyras yra susijęs su tyrimu, atsisakė.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas to taip pat nekomentavo.

Kas žinoma apie įtariamąjį?

Iki šiol apie įtariamąjį viešai skelbiama nedaug. Iki šiol žiniasklaidai įtariamąjį pavyko užfiksuoti tik per nuotolį – kompiuteryje pateiktas vaizdas iš areštinės. Iš šių nuotraukų neįmanoma suprasti, ar tai yra kuris nors iš A.Kandroto paviešintų asmenų.

BNS nuotr./Kauno apylinkės teisme sprendžiama dėl mergaitės pagrobėjo suėmimo
BNS nuotr./Kauno apylinkės teisme sprendžiama dėl mergaitės pagrobėjo suėmimo

Šiuo metu žinoma, kad įtariamasis yra 42 metų. Anksčiau 15min kalbinti garažų, priklausančių vyrui, kaimynai pasakojo, kad įtariamas mergaitės pagrobėjas yra apie 168 cm ūgio.

„Burbuliukas, labai trumpai kirptas“, – kalbėjo kaimynai.

Jie tikino, kad įtariamasis nėra tas pats asmuo, vaizdo įrašai su kuriuo platinami socialiniuose tinkluose. Šiuo atveju jie kalbėjo apie vyrą, persirengusį moteriškai drabužiais.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Kadangi oficialių duomenų apie pagrobėjo vardą, pavardę ir išvaizdą policija šiuo metu nėra pateikusi, neįmanoma patikrinti, ar A.Kandroto paviešinti asmenys yra kaip nors susiję su pagrobimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius