Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /12:30

Atostogaujantis Kauno apskrities policijos viršininkas Darius Žukauskas atleistas iš darbo

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla priėmė sprendimą, kuriuo panaikino Dariui Žukauskui leidimą dirbti su įslaptinta informacija ir atleido jį iš Kauno apskr. vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigų. D.Žukauskas sako, kad šį sprendimą žada skųsti teismui ir atleidimą vadina neteisėtu.
Darius Žukauskas
Darius Žukauskas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Sprendimas priimtas atsižvelgiant į Centrinės specialiosios ekspertų komisijos protokolą, kuriame įvertinta papildomo tikrinimo metu surinkta informacija, praneša Policijos departamentas.

Atėmus leidimą dirbti su įslaptinta informacija, D.Žukauskas nuo šios dienos atleistas iš tarnybos policijoje.

Patikrinimo metu surinkta daug informacijos ir medžiagos, apimančios skirtingus laikotarpius, kurią įvertinus ir buvo priimtas toks sprendimas.

Patikrinimo metu konstatuota, kad D.Žukausko asmeninės savybės, elgesys, ryšiai su tam tikrais asmenimis kelia pagrįstų abejonių dėl jo patikimumo ir galimybės toliau dirbti su įslaptinta informacija.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė negalintis detalizuoti konkrečių atvejų ar asmenų, dėl kurių priimtas toks sprendimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

„Detalių nebus, nes dalis informacijos yra su grifu „slaptai“, riboto naudojimo, tad ją nelabai galima atskleisti“, – sakė jis.

Šio patikrinimo metu nebuvo sprendžiama dėl jo kaltės padarius kokį nors nusikaltimą ar pažeidimą, buvo vertinamos asmens dalykinės savybės, elgesys ir jo patikimumas, t.y., ar jis gali toliau dirbti su įslaptinta informacija.

Šį sprendimą D.Žukauskas gali skųsti teismui. BNS praneša, kad jis tai žada daryti.

D.Žukauskas nuo 2019 metų pavasario yra tėvystės atostogose. Iš jų turėjo grįžti lapkritį, bet Policijos departamentui pranešus apie patikrinimą jo atžvilgiu ir nušalinimą, atostogų terminą jis prasitęsė.

Policijos departamente tęsiamas pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl jo ir kito buvusio pareigūno veiksmų Tenerifėje. Patikrinimas bus baigtas nepaisant to, kad abu pareigūnai jau nebedirba policijoje.

Kaip anksčiau skelbė „Lietuvos rytas“, 2019 metų liepą tuometinis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovas G.Skladas ir Kauno apskrities VPK viršininkas D.Žukauskas, kuris buvo išėjęs tėvystės atostogų, drauge su advokatu iš Lietuvos atvyko į verslininko vilą ir pareikalavo, kad name poilsiavę žmonės per dvi valandas išsikraustytų. Leidinio duomenimis, tada jau vyko kova dėl sergančio verslininko palikimo. Atvykėliams buvo iškviesta policija.

Nelaukęs tarnybinio tyrimo pabaigos tarnybą paliko vienas Kauno apskrities kriminalinės policijos vadovų Giedrius Skladas, pastaruoju metu vadovavęs Kaišiadorių policijai.

Pasak R.Matonio, be šiuo metu atliekamo patikrinimo ir ikiteisminio tyrimo, kuriame įtarimai pareikšti D.Karalukui, jokių kitų tyrimų po šio D.Žukausko patikrinimo atlikti nėra planuojama.

„Kurie duomenys buvo, tie tyrimai ir vyksta šiuo metu. Kažkokių naujų tyrimų tikrai neplanuojame po šio patikrinimo pradėti“, – sakė jis.

D.Žukauskas sprendimą skųs

D.Žukauskas teigia, kad jokių įstatymų nepažeidė, o tyrimas jo atžvilgiu atliktas netinkamai.

„Jokiose neteisėtose veiklose nedalyvavau, įstatymų nepažeidžiau. Tikiu teisingumu ir ginsiu savo teises teisme. 29-eri metai tarnybos žmonėms – geriausi mano gyvenimo metai“, – feisbuke paskelbtame komentare teigė D.Žukauskas.

Jis tvirtina, jog atleidimas grindžiamas jam atimta teise dirbti su įslaptinta informacija, nes jis esą nesutiko tikrintis poligrafu, tačiau tai nėra tiesa.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Žukauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Žukauskas

„Mano pozicija vienareikšmė – atleidimas neteisėtas. Užtikrinu, kad sutikau atlikti tyrimą poligrafu, bendradarbiavau su jį atliekančiu specialistu“, – teigia D.Žukauskas.

Atleistas Kauno policijos vadas taip pat nurodo patikimumo tyrimo metu prašęs rinkti ir remtis informacija dėl jo profesinės veiklos iš Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų, Valstybės sienos apsaugos tarnybų, muitinės, Valstybinės mokesčių inspekcijos.

„Į mano prašymus nebuvo atsižvelgta, tyrimas atliktas vienašališkai“, – tikina jis.

Policijos departamento vadovo sprendimu esu atleidžiamas iš tarnybos policijoje,nes buvo panaikintas mano leidimas...

Posted by Darius Žukauskas on Wednesday, February 26, 2020

Policijos departamento atstovas sako, jog atleisto Kauno apskrities policijos viršininko Dariaus Žukausko teiginiai apie esą vienašališką tyrimą nėra teisingi, o tyrimą poligrafu jis atlikti sutiko, bet vėliau nutraukė.

„Jam buvo pasiūlyta pasitikrinti poligrafu, jis kaip ir sutiko, tačiau pradėjus apklausą jis ją nutraukė ir ji nebuvo baigta“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

„Uždavus pirmus klausimus, jis pasakė, kad jis į tuos klausimus neatsakinės. Tai dar kartą įrodo, kad žmogus nenorėjo bendradarbiauti“, – teigė jis.

Tačiau policijos atstovas pabrėžė, jog tai nebuvo pagrindinė Kauno apskrities policijos viršininko atleidimo priežastis.

Kauno policiją sukrėtė korupcijos skandalas

15min primena, kad spalio 9 dieną pranešta apie korupciją Kauno policijoje. Iš pradžių sulaikyti 9 įtariamieji, tarp jų ir Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas.

Tuo pačiu pranešta, kad Kauno policijos vairą perima desantas iš sostinės, o laikinu vadovu paskirtas Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas.

D.Karalukas iki šiol yra suimtas. Jis įtariamas paėmęs kyšių daugiau nei už 10 tūkst. eurų. Beje, jis pats yra minėjęs, kad įtarimai pateikti dėl 2016-2017 metų įvykių.

VIDEO: Donato Karaluko komentaras prieš teismo posėdį

Dar viena įdomi detalė: įtariamųjų sulaikymai prasidėjo ir viešai apie korupciją Kauno policijoje paskelbta praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai premjeras L.Pernavą informavo apie tai, kad jis nebus skiriamas antrai kadencijai.

Kiek vėliau tyrimas tapo tarptautiniu, o įtariamųjų ratas – daugiau nei 10 žmonių. Jie įtariami dėl pinigų plovimo bei nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, tarptautinio sukčiavimo ir kontrabandos.

Tuo pačiu pranešta ir apie Kauno policijos vado D.Žukausko nušalinimą ir atimtą leidimą dirbti su slapta informacija. Kauno policijoje departamento vadovai įžvelgė subkultūros apraiškų ir kitų darbo trūkumų. L.Pernavas D.Žukauskui siūlė pačiam išeiti į pensiją, tačiau šis nesutiko ir dar metams prasitęsė tėvystės atostogas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius