Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausiasis Teismas A.Sabonio firmai: vasarnamius Neringoje būtina griauti (atnaujinta 15.20 val.)

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką byloje dėl legendinio krepšininko įmonės Kuršių nerijoje statytų vasarnamių.
Preiloje, buvusioje pelkėje, pastatytus vadinamojo botelio pastatus taip pat siekiama nugriauti.
Preiloje, buvusioje pelkėje, pastatytą botelį ir vasarnamius teks nugriauti. / LŽ nuotr.

Trečiadienį Apeliacinio teismo teisėjų kolegija paskelbė nutartį su garsiaisiais Arvydo Sabonio firmos vasarnamiais susijusioje byloje.

Aukščiausio rango Temidės tarnai iš esmės įsiklausė į tuomečio prezidento Valdo Adamkaus žodžius, jog neteisėtas statybas Kuršių nerijoje būtina nušluoti buldozeriu.

Teisėjų kolegijos, sudarytos iš Prano Žeimio (pirmininkas) Egidijaus Laužiko (pranešėjas) ir Egidijaus Baranausko, verdiktas buvo griežtas: A.Sabonio firmos statytą 15-os vasarnamių kompleksą bei botelį Preiloje būtina nugriauti.

LAT: saugokime gamtą ateities kartoms!

Klaipėdos apygardos teismas šioje byloje buvo priėmęs vasarnamius stačiusiai legendinio krepšininko A.Sabonio kompanijai palankų sprendimą. Tačiau viešąjį interesą gindama Klaipėdos apygardos prokuratūra bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija sėkmingai pateikė skundą sostinėje veikiančiam Apeliaciniam teismui. Šio teismo nepalankią nutartį apskundę verslininkai nieko nepešė ir Aukščiausiajame Teisme.

Teismo atstovės spaudai Živilės Jokimaitės-Dolgich išplatintame pranešime teigiama, jog išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai“ statinių Kuršių nerijoje, LAT nutarė palikti nepakeistą Apeliacinio teismo sprendimą, įpareigoti nugriauti neteisėtai pastatytus ir statomus botelio bei kitus pastatus.

Teismo nuomone, neteisėtomis statybomis iš esmės buvo pažeisti Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijos režimo principiniai tikslai ir nuostatos. Neteisėtas teritorinis detalusis planas bei jo pagrindu atliktos statybos, pasak Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, sukėlė grėsmę išskirtinės teritorijos išlikimui ir jos išsaugojimui būsimoms kartoms.Neteisėtas teritorinis detalusis planas bei jo pagrindu atliktos statybos, pasak teisėjų, sukėlė grėsmę išskirtinės teritorijos išlikimui ir jos išsaugojimui būsimoms kartoms.

Bylą nagrinėjusi LAT Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija sutiko su apeliacinės instancijos teismo išvada, kad pažeistas viešasis interesas tinkamai bus apgintas tik pritaikius kraštutinę neteisėtų statybų šalinimo priemonę – griovimą.

LAT pabrėžė, kad šiuo atveju viešasis interesas nusveria privatų statytojo interesą.

Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad tais atvejais, kai neteisėtų administracinių aktų pagrindu yra pastatyti statiniai, jeigu statyba pažeidė viešąjį interesą, jo apgynimas reiškia neteisėtos statybos teisinių padarinių šalinimą, o ne vien administracinių aktų, kurie lėmė šias statybas, naikinimą.

Šis Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Nuostoliai milijonieriams

Klaipėdos apygardos prokurorė Laura Paulikienė yra pasakojusi, kad tame Preilos sklype, kur stūkso 15 vasarnamių, turėtų būti įrengta žvejų prieplauka.

Anot prokurorės, ši vieta vienintelė pakankamai gili mariose, kur prie kranto gali priplaukti žvejų laivai. Žvejams čia taip pat turėjo būti įrengtas pontoninis pirsas.

Tuo tarpu firma „Sabonio klubas ir partneriai“ šiame puikiame gamtos kampelyje pastatė vasarnamius ir išpardavė juos milijonieriams.

Pareiga tapti trečiaisiais asmenimis šioje byloje teko Šarūnui Nedzinskui, Sauliui Galdikui, Vilmai Kvietkauskienei, Jonui Iržikevičiui, Larisai Mahotkinai, Violetai Kampanai, Natalijai Bykovai.

Atsakovais tapo ne tik „Sabonio klubas ir partneriai“, bet ir Neringos savivaldybės taryba bei Neringos savivaldybės administracija.

Po ankstesnio teismo nutarimo, kurį LAT šiandien paliko galioti, A.Sabonio firmai atstovaujantis advokatas neslėpė esąs sukrėstas. „Kitose bylose pradėjo taikyti senatį ir... O čia – nugriauti! O kas atlygins?! O kodėl dabar turi nugriauti tas, kuris statė, o ne tas, kuris pažeidė? Vyriausiasis administracinis teismas yra konstatavęs: „A.Sabonio klubas ir partneriai“ nėra padarę pažeidimų nei tvarkydami dokumentus, nei statydami! Absurdiškesnio sprendimo negalėjo būti...“ – piktinosi „Sabonio klubo ir partnerių“ teisininkas Gintaras Černiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius