-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl J.Slapšinsko sumedžiotos stumbrės pradėtas ikiteisminis tyrimas

Panevėžio apygardos prokuratūroje pirmadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto medžiojimo, kai padaryta didelė žala saugomų gyvūnų rūšiai. Į prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl medžioklės metu nušautos jauniklį vedžiojusios stumbrės praėjusią savaitę kreipėsi Aplinkos apsaugos departamento atstovai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pašilių stumbrynas
Stumbrai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sausio 3 d. Panevėžio rajone vykusios komercinės medžioklės metu buvo nušautas į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas saugomas žinduolis – stumbro patelė. Paleidęs šūvį, nuo kurio krito stumbrė, prisipažino vienas medžioklės dalyvių, „valstietis“ Utenos tarybos narys Jonas Slapšinskas.

Jis anksčiau 15min teigė, kad manė, jog šovė į šerną, o ne į stumbrę.

utenosvalstieciai.wordpress.com nuotr./Jonas Slapšinskas
utenosvalstieciai.wordpress.com nuotr./Jonas Slapšinskas

Aplinkosaugininkai medžiotojui skyrė 12,2 tūkst. eurų baudą už gamtai padarytą žalą, kurią jis sumokėjo. Tačiau netrukus buvo rastas po apylinkes klaidžiojantis stumbro jauniklis, kuris vėliau nugaišo. Genetinis tyrimas patvirtino, kad šis jauniklis – medžioklėje nušautos stumbrės palikuonis. Pagal įstatymus, tokiu atveju žala gamtai turi būti skaičiuojama trigubai didesnė.

Išaiškėjus šioms aplinkybėms, atsirado pagrindas baudžiamajai atsakomybei, todėl gavus Aplinkos apsaugos departamento atstovų prašymą, pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 272 straipsnio trečią dalį. Tyrimą atlieka Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariato pareigūnai, o jiems vadovauja Panevėžio apylinkės prokuratūros prokurorė.

Baudžiamasis kodeksas už tai numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skandalinga medžioklė: stumbrę nušovusio J.Slapšinsko blaivumo policija netikrino, kulka dingo

Aplinkos apsaugos departamento atstovų prašymu jau anksčiau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo, kurio tikslas – nustatyti, ar tinkamai panevėžiečiai aplinkosaugininkai vykdė savo pareigas, aiškindamiesi stumbrės žūties aplinkybes. Šį ikiteisminį tyrimą atlieka Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjai, o jiems vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Medžioklėje – politikai ir verslininkai

Stumbro patelė sumedžiota Valstybinių miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete varyminės medžioklės metu.

BNS anksčiau paskelbė, kad šioje medžioklėje dalyvavo įtakingi politikos ir verslo atstovai, tokie kaip Seimo narys „socialdarbietis“ Rimantas Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“ vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis Virginijus Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų Arvydas Gribulis ir kiti.

Beje, kai kurie medžioklės dalyviai liudijo, kad prieš ją medžiotojai buvo įspėti, kad netoliese vaikšto stumbrė su jaunikliu.

Išaiškėjus, kad stumbrė buvo nušauta, niekas jokio stumbriuko neminėjo. Kad stumbrė buvo vedžiojanti, niekas nebūtų sužinojęs, jei jauniklis nebūtų užklydęs pas žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius