-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 13 /12:58

Korupcijos skandalas: sulaikyta 11 asmenų – 3 prokurorai, advokatas, FNTT pareigūnas, susiję ir su Ūkio banko byla

Rezonansinius finansinius nusikaltimus tiriantys Kauno prokurorai ir tyrėjai, turėję priedangą ir Generalinėje prokuratūroje (GP), galėjo darbuotis išvien su pačiais kaltinamaisiais ar jų atstovais, atskleidžia skandalingas GP ir STT ikiteisminis tyrimas. Dėl įvairių korupcinių nusikalstamų veikų buvo sulaikyta iš viso vienuolika asmenų, tarp jų – net trys prokurorai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnas, advokatas.
Donatas Puzinas, Ugnius Vyčinas
Donatas Puzinas, Ugnius Vyčinas / 15min montažas

Atliekant tyrimą dėl įvairių korupcinių nusikalstamų veikų, trečiadienį ryte buvo sulaikyta iš viso vienuolika asmenų, tarp jų – 3 prokurorai, FNTT pareigūnas, Kauno advokatas. Apie galbūt duotų ir imtų kyšių sumas nekalbama, bet užsimenama, kad atlygiu galėjo būti nebūtinai pinigai.

Kaip pranešė prokuratūra, sulaikyti Generalinės prokuratūros (GP) Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnas Nerijus Valatka, Kaune praktikuojantis advokatas Šarūnas Mickevičius bei dar šeši privatūs asmenys.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno prokuroras Donatas Puzinas jau nušalintas nuo pareigų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno prokuroras Donatas Puzinas jau nušalintas nuo pareigų

Plačiau ikiteisminį tyrimą teisėsauga pristatė spaudos konferencijoje trečiadienį. Spaudos konferencijoje dalyvavo generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

GP vadovas pranešė, jog tyrimo metu užfiksuota, kaip minėti pareigūnai susitikinėja su minimu advokatu, aptarinėja bylas, jų eigą, neviešintinus duomenis, kurie gali būti naudingi tretiesiems asmens.

Neteisėti veiksmai galėjo būti atlikti ypač didelę reikšmę turinčiose finansinėse bylose.

„Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų, kad minėti prokurorai, taip pat FNTT pareigūnas, susitikinėja su minimu advokatu, aptarinėja jų žinioje esančias bylas, bylų eigą, aptarinėja neviešintinus duomenis, kurie gali būti naudingi tretiesiems privatiems asmenims“, – kalbėjo E.Pašilis.

Dėmesio centre – Ūkio banko byla

Tokie veiksmai, pasak generalinio prokuroro, galėjo būti atliekami itin svarbiose bylose, tokiose, kaip Ūkio banko: „Įtariama, kad tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypač didelę reikšmę turinčiose bylose dėl turto iššvaistymo Ūkio banke, Kreditų unijos bylose, kitose finansinių nusikaltimų bylose.“

Teigiama, kad neteisėtų veiksmų tikslas ir rezultatas buvo bylų vilkinimas, nutraukimas, duodamų parodymų aptarimas, būsimų bausmių derinimas.

Šių metų sausio 28 d., pristatydamas baigtą Ūkio banko bylos tyrimą, U.Vyčinas pranešė, kad įtarimai pareikšti Lietuvos teisėsaugai nepasiekiamam buvusiam pagrindiniam banko akcininkui Vladimirui Romanovui, kuris pabėgo į Rusiją, ir dar tuzinui asmenų, kurių atsakomybės tikimasi teisme. Grupuotė įtariama iššvaisčiusi per 40 mln. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Robertas Šadianecas, Ugnius Vyčinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Robertas Šadianecas, Ugnius Vyčinas

„Nusikalstamu būdu įgytos lėšos buvo legalizuotos pasitelkiant 80-ies juridinių ir fizinių asmenų sąskaitas. Už jas buvo įsigytas nekilnojamasis turtas, dalis pinigų buvo panaudota Baltarusijoje registruotos bendrovės įstatiniam kapitalui padidinti“, – aiškino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Specialiųjų užduočių valdybos viršininkas Robertas Šadianecas.

Naujausiais tyrėjų skaičiavimais, įtariamieji iššvaistė virš 40 mln. eurų banko lėšų. „Įtariamieji, piktnaudžiaudami savo tarnybine padėtimi, suteikė banko paskolas savo valdomoms bendrovėms ir tokiu būdu buvo iššvaistyta virš 40 mln. eurų“, – tuomet teigė R.Šadianecas.

R.Šadianecas taip pat pabrėžė, kad nors inkriminuojama žala šiuo metu viršija 40 mln. eurų, kitoje dar nebaigtoje su Ūkio banko žlugimu susijusioje byloje žalos dydis dar tikslinamas. Prokurorai mano, kad žala bus „didesnė kartais“.

Anot R.Šadianeco, bylos medžiagą sudaro 346 tomai, bet ji dar didės. „Visų įtariamųjų turtui taikomas laikinas nuosavybės apribojimas ir to turto tikrai pakanka tam, kad šioje baigtoje dalyje būtų padengta žala“, – pabrėžė R.Šadianecas.

Pareigūnai tuomet teigė, kad bylą perduoti teismui tikimasi šiais metais. Tačiau nuo to laiko iki šiol taip ir nepranešta, kad byla perduota teismui.

Didelė dalis Ūkio banko baudžiamosios bylos susijusi su brangiu pastatu Jungtinės Karalystės sostinėje Londone, kurį iš Ūkio banko lėšų įsigijo Vladimiro Romanovo dukterėčios Julijos Gončaruk kontroliuota bendrovė. Dukterėčia buvo teisėsaugos akiratyje, bet jos atžvilgiu tyrimas nutrauktas, šiemet sausį rašė Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Įtariamąja liko V.Romanovo sesuo Olga Gončaruk, kuri esą buvo tikroji bendrovės valdytoja.

Generalinis prokuroras: „Tikrai nekaip jaučiuosi“

„Tikrai nekaip jaučiuosi“, – pranešdamas apie galbūt susikompromitavusius kolegas prisipažino E.Pašilis, tačiau pabrėžė, kad prokurorų veiklos skaidrumas yra svarbiausias, esminis dalykas.

„Tarnybiniai patikrinimai yra šiandien pradėti ir šiandien visi prokurorai nušalinti nuo pareigų.

VIDEO: Pradedamas tyrimas dėl korupcinių nusikalstamų veikų, tarp sulaikytųjų – prokurorai

Minėtų prokurorų specializacija buvo būtent finansinių bylų tyrimas, aš jau minėjau, kad jos mums yra ypač svarbios. Ypač svarbu valstybei yra susigrąžinti neteisėtai užvaldytą turtą, – kalbėjo generalinis prokuroras. – Esant šiai situacijai mes negalime pasielgti kažkaip kitaip. Tai yra jautrus tyrimas ir norime kiek įmanoma objektyviau jį atlikti.“

Beje, advokatas Šarūnas Mickevičius anksčiau buvo FNTT Kauno skyriaus viršininko pavaduotojas, anksčiau skelbė portalas Alfa.lt. Š.Mickevičiaus mobilusis šį trečiadienį išjungtas.

STT vadovas Ž.Bartkus minėjo, kad atliekant karščiausius operatyvinius veiksmus, šį rytą spėta atlikti apie 30 kratų, į procesinius veiksmus buvo įtrauktos gausios pareigūnų pajėgos.

Ž.Bartkus teigė, jog trečiadienį realizuotas ikiteisminis tyrimas ilgą laiką vykdytas neviešai.

„Šiandien iš ankstaus ryto buvo atlikta didelio masto operacija, dalyvavo apie 50 STT pareigūnų. Buvo atlikta apie 30 kratų ir, kalbant apie bylos apimtį, byloje tiriama ne mažiau kaip 30 nusikalstamų veikų“, – sakė STT vadovas.

Jis pabrėžė, kad atliekant ikiteisminį tyrimą bendradarbiauta su FNTT ir su Generaline prokuratūra, ir džiaugėsi, kad rezultatas pasiektas nenutekėjus informacijai.

Ž.Bartkus nedetalizavo, kada pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet teigė, jog tai įvyko šiais metais.

Dėl suėmimo spręs vėliau

GP pranešime papildomai teigiama, kad šiuo metu visų įtariamųjų namuose, darbo vietose bei kitur Vilniuje ir Kaune atliekamos kratos, kiti privalomi proceso veiksmai. Sprendimai dėl kardomųjų priemonių skyrimo sulaikytiesiems bus priimami vėliau.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų apie tai, kad minimi prokurorai bei FNTT pareigūnas, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėja su minimu advokatu ir aptaria jų žinioje esančių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys. Galimai tokiu būdu tam tikrais atvejais buvo siekiama materialinės ar kitokios naudos.

Galimai tokiu būdu tam tikrais atvejais buvo siekiama materialinės ar kitokios naudos.

Įtariama, kad tokie aptarimai bei vėliau pareigūnų atlikti veiksmai galimai buvo daromi ir ypatingo visuomenės dėmesio sulaukusiose bylose, tokiose kaip turto iššvaistymas Ūkio banke, kredito unijose bei kitose finansinėse – ūkinėse bylose. Neatmetama, kad dabartinė tyrimo aprėptis bei įtariamųjų skaičius gali kisti.

Generalinio prokuroro E.Pašilio įsakymu visi trys prokurorai nuo trečiadienio nušalinti nuo pareigų, pradedami atitinkami tarnybiniai patikrinimai bei kitos vidinės procedūros.

Generalinio prokuroro nurodymu taip pat pradedamas išsamus sulaikytų prokurorų kontroliuotų ikiteisminių tyrimų patikrinimas, siekiant įvertinti jų priimtų sprendimų pagrįstumą bei teisėtumą. Prevenciniais tikslais taip pat bus patikrinta dalis ir kitų tebevykstančių bei jau baigtų ikiteisminių tyrimų, kurių objektas – įvairūs finansiniai-ūkiniai nusikaltimai. Atsižvelgus į precendento neturėjusią situaciją, prokuratūros vadovai taip pat numato artimiausiu metu atlikti dalies tokių ikiteisminių tyrimų rotaciją tarp jų kontrolę vykdančių prokurorų, peržiūrėti bei koreguoti nustatytas specializacijas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prokuroras Ugnius Vyčinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prokuroras Ugnius Vyčinas

Vienija tikėjimas teisingumu

„Be abejonės, kai tenka pradėti ikiteisminį tyrimą dėl ilgus metus dirbančių ir karjerą padariusių prokurorų galimai padarytų nusikalstamų veikų, yra labai liūdna ir apmaudu. Deja, prieš tam tikrą laiką gauti ir kruopščiai patikrinti duomenys neleido priimti jokio kito sprendimo. Taip pat noriu pabrėžti, kad nuoširdžiai tikiu, kad absoliučią daugumą dirbančių prokuratūroje vienija tikėjimas teisingumu ir įstatyme suformuluota prokuratūros misija mums nėra vien tik skambūs žodžiai. Ir būtent tai lemia sprendimą nesitapatinti su tais, kam vertės svarbesnės už vertybes“, – pranešime cituojamas generalinis prokuroras E.Pašilis.

Lietuvos Respublikos prokuratūros įstatymo 12 str. 3 d. numato, kad pradėti ikiteisminį tyrimą dėl prokuroro padarytos nusikalstamos veikos gali tik generalinis prokuroras.

Ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo atlieka Generalinės prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamentas ir Specialiųjų tyrimų tarnyba bendradarbiaujant su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Tyrė garsias bylas

Anksčiau, 2009 metais, viešai žiniasklaidoje buvo skelbta, kad Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorui N.Marcinkevičiui dėl tarnybinių pažeidimų tiriant Drąsiaus Kedžio dukros pedofilijos bylą buvo siūloma skirti papeikimą. Tuo metu jis ėjo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas.

Nerijus Marcinkevičius nuo 2018 m. vasario mėn. dalyvavo atrenkant kitus prokurorus – buvo vienas iš septynių Prokurorų atrankos komisijos narių.

Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras U.Vyčinas tyrė Ūkio banko turto iššvaistymo bylą, kuri baigta šiemet sausį: įtarimai pareikšti trylikai asmenų, tarp jų ir buvusiam akcininkui Vladimirui Romanovui.

2016 metais U.Vyčinas buvo nušalintas nuo baudžiamosios bylos, kurioje palaikė kaltinimus „ICOR“ grupės akcininkui ir „Vilniaus energijos“ vadovams – teismas pripažino, kad U.Vyčinas buvo šališkas, kuomet ėmė persekioti vieną apklaustų liudytojų dėl melagingų parodymų, skelbė portalas alfa.lt.

Ištyrė „Naftos grupės“ bylą

U.Vyčinas vadovavo ir rezonansinei naftos verslo bylai. Buvę valstybės valdomos AB „Klaipėdos nafta“ vadovai buvo apkaltinti piktnaudžiavę tarnybine padėtimi padarant daugiau nei 70 mln. litų žalą įmonei.

Byla pasiekė teismą, kur dėl kaltinimų lėšų iššvaistymu, turto pasisavinimu, pinigų plovimu ir kitais nusikaltimais laisvės atėmimo bausmėmis buvo nubausti „Naftos grupės“ savininkai ir darbuotojai Antanas Urbutis, jo brolis Arturas Urbutis bei Svetlana Popova, buvęs „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Jurgis Aušra, buvęs komercijos direktorius Ričardas Milvydas bei buvęs Šiaulių banko regiono valdytojas Andrejus Vaičiulis, kuris yra Arturo Urbučio uošvis.

Atsakomybėn patraukta ir pati „Naftos grupė“ bei bendrovė „Artilona“.

Tiesa, nuteistieji nuosprendžius apskundė, galutinio teismo sprendimo dar nėra.

Pareigūnai nustatė, kad 2005-2010 m. vienintelis UAB „Naftos grupė“ (NG) akcininkas A.Urbutis, pasinaudodamas uošvio A.Vaičiulio, kuris buvo Šiaulių banko regiono valdytoju, ryšiais su tuometiniu „Klaipėdos naftos“ generaliniu direktoriumi J.Aušra, sudarė valstybei nuostolingą sutartį.

Pagal šią sutartį „Naftos grupė“ įgijo išskirtines sąlygas perkrauti tam tikrus naftos produktus per „Klaipėdos naftos“ terminalą. Apskaičiuota, kad terminalui neaptarnavus kitų potencialių klientų, buvo negauta papildomai per 70 mln. litų pajamų, taip pat privati bendrovė iš valstybės įmonės gavo kitų nepagrįstų pajamų.

A.Urbutis taip pat kaltintas, kad nusikalstamu būdu gautą daugiau nei 18 mln. litų įmonės viršpelnį pasisavino, kai suburta organizuota grupė panaudojo suklastotus savo pačių valdomų lengvatinės prekybos įmonių, registruotų JAV ir Šveicarijoje, dokumentus. Be to, imituojant verslo santykius su lengvatinės prekybos įmonėmis buvo išvengta sumokėti beveik 8 mln. litų pelno mokesčio.

Figūravo ir „Vikondos“ vardas

Dar U.Vyčinas organizavo ikiteisminį tyrimą, kuriame figūravo Kėdainių koncerno „Vikonda“ įmonės ir jos įsteigtas labdaros fondas „Viltis-Vikonda“ – tyrimas buvo atliekamas dėl turto pasisavinimo, sukčiavimo, dokumentų klastojimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Anksčiau U.Vyčinas buvo sulaukęs kritikos dėl palankių sprendimų LFF vadovui.

Anksčiau U.Vyčinas buvo sulaukęs kritikos portale lrytas.lt dėl palankių sprendimų Lietuvos futbolo federacijos vadovui. U.Vyčinas vadovavo ikiteisminiam tyrimui „dėl machinacijų tvaiko Lietuvos futbolo federacijoje, tačiau nutraukė bylą tuomečio LFF prezidento, Kauno mafijos vadeivos Henriko Daktaro artimo bičiulio Juliaus Kvedaro, pravarde Lialka, atžvilgiu“, rašė „Lietuvos rytas“. Skelbta, kad prokuroras „patikėjo“, kad įmonė, turinti tik automobilvežius, pagal LFF pateiktus dokumentus vežiojo Lietuvos rinktinės futbolininkus už pusę milijono litų.

2010 metais U.Vyčinas buvo minimas tarp kandidatų vadovauti Kauno apygardos prokuratūrai, rašė BNS.

D.Puzinas minimas aibėje tyrimų

O Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras D.Puzinas minimas aibėje finansinių nusikaltimų bylų. 2016 m. jis teikė kaltinimus padirbtus banknotus „kepusio“ buvusio spaustuvės savininko Giedriaus Marcinkevičiaus byloje – jis buvo kaltinimas netikrų pinigų gaminimu, laikymu ir spausdinimu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Puzinas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Puzinas

2,5 milijono eurų mokesčių nuslėpimo byloje D.Puzinas palaikė kaltinimus Evaldui Lembergui ir kitiems asmenims, rašė „Kauno diena“. Taip pat 2016 m. D.Puzinas buvo viešai cituojamas tiriantis „Samsono“ juodosios buhalterijos byloje, ši byla pagarsėjo tuo, kad vienas FNTT pareigūnas pakeitė barikadų pusę – tapo advokatu ir ėmė ginti bendrovę, rašė „Kauno diena“.

FNTT plačiau nekomentuoja

FNTT žada inicijuoti advokato ir prokurorų korupcijos byloje minimo tarnybos pareigūno N.Valatkos nušalinimą, tačiau detaliau jokios informacijos apie bylos aplinkybes neteikia.

„Bus sprendžiamas klausimas dėl to pareigūno nušalinimo“, – BNS trečiadienį sakė tarnybos atstovas Aleksandras Zubriakovas.

Jis atkreipė dėmesį, jog FNTT pareigūną nuo tarnybos nušalinti gali tik teismas, todėl šis procesas užtruks.

Koks pareigūno statusas šiuo metu ir ar dėl jo veiklos atliekamas tarnybinis patikrinimas FNTT atstovas teigė negalintis pasakyti.

„Jis šiuo metu jokių bylų, be abejo, nebetiria“, – sakė FNTT atstovas.

A.Zubriakovas taip pat nesutiko BNS patikslinti informacijos apie tai, iki kada byloje minimas advokatas Š.Mickevičius dirbo FNTT Kauno apskrities skyriaus viršininko pavaduotoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius