Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl šnipinėjimo teisiamas Romualdas Lipskis: Baltarusijos agentą Vilniuje domino JAV lėktuvai

Šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamas buvęs valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis teismui teigė, kad Baltarusijos gynybos ministerijos Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) karininkas Sergejus Kurulenka prašė jo sužinoti Vilniaus oro uoste besileidžiančių JAV lėktuvų numerius. Manoma, kad S.Kurulenka domėjosi galbūt Lietuvoje veikusiu Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimu. R.Lipskis baltarusiui atsakė, kad tokios informacijos suteikti negalės.
Lėktuvo „C-130H Hercules“ perdavimo Afganistanui ceremonija
Asociatyvinė iliustracija: JAV lėktuvas „C-130H Hercules“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos agentą domino Vilniuje besileidžiantys JAV lėktuvai, sako šnipinėjimu kaltinamas R.Lipskis.

Tai kaltinamasis tvirtino penktadienį duodamas parodymus jo bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui. Teismas nusprendė, kad kaltinamasis parodymus turi duoti viešame posėdyje.

„Dauguma duomenų paskelbta viešame posėdyje, viešame reikia apklausti“, – posėdyje sakė prokuroras Redas Savickas, teisėjo paklaustas, viešame ar uždarame posėdyje turi vykti kaltinamojo apklausa.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romualdas Lipskis kaltinamas šnipinėjęs Baltarusijai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romualdas Lipskis

R.Lipskio teigimu, su S.Kurulenka jis susipažino maždaug 2009-2010 metais per draudimo darbuotojams surengtą seminarą viešbutyje „Villon“.

Vyras parodymų pradžioje užsiminė, kad vaikystėje augo pas močiutę Baltarusijoje, todėl šioje valstybėje turėjo pažįstamų. Vienas tokių pažįstamų iš Baltarusijos dirbo bendroje Austrijos ir Baltarusijos draudimo įmonėje.

„Jis pakvietė mane į ne į seminarą, bet į pobūvį“, – pasakojo R.Lipskis. Kartu su juo renginyje, kaip paaiškėjo vėliau, dalyvavo, S.Kurulenka, svečiai iš Estijos ir kitų užsienio valstybių.

Praėjus daugiau nei pusantrų metų, L.Lipskis teigė sulaukęs skambučio. Vyras klausė, ar pamenąs jų pažintį viešbutyje „Villon“, skambinusysis pareiškė norįs susitikti su vilniečiu.

Per Vilniuje vykusį susitikimą S.Kurulenka užsiminė, kad nori Lietuvoje prekiauti žuvimi, klausinėjo R.Lipskio, ar jis turi pažįstamų pajūryje.

2011 metais paskambinęs baltarusis pasakė esąs netoli jo namų, prašė susitikti. Vyrai susitiko kavinėje „Molinis ąsotis“. S.Kurulenka pasakė, kad nori gauti leidimą gyventi Lietuvoje, todėl klausė jo, ar negali padėti jam įsidarbinti oro uoste, yra baigęs karinę mokyklą.

Kaltinamasis pasakojo, kad buvo šantažuojamas S.Kurulenkos, šis esą slapta buvo įrašęs jų pokalbį kavinėje, grasino, kad jeigu neteiks slaptos informacijos, neteks darbo oro uoste.

Naujienų portalas lrytas.lt pranešė, kad pareigūnai yra užfiksavę, kaip S.Kurulenka R.Lipskiui padavė 150 litų. Pinigai esą buvo kito asmens skola, kurią jis pralošė kortomis. Vėliau baltarusis užsiminė, kad tai atlygis už tai, ką jis papasakojo gerdamas alų.

Nuolat spaudžiamas S.Kurulenkos, „Oro navigacijos“ darbuotojas tvirtino nufotografavęs trijuose segtuvuose esančius projektus: Eišiškių plente statomo pastato, į jį tiesiamos kanalizacijos projektus ir nusileidimo tako rekonstrukcijos planą. „Jame nebuvo jokios slaptos informacijos. Jei tą informaciją būčiau papasakojęs savo draugui, o ne baltarusiui, nebūčiau šnipas“, – kalbėjo teisiamasis.

„Shuterstock“ nuotr./Fotografas
„Shuterstock“ nuotr./Fotografas

Bylos duomenimis, R.Lipskis savo kabinete „Oro navigacijoje“ slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai. Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose.

Prokuroras sausį teisme yra skelbęs, kad R.Lipskis, su Baltarusijos KGB agentu S.Kurulenka susitikęs prekybos centre, žodžiu perdavė informaciją apie Zoknių oro uostą – objektų išdėstymą, naujų objektų įrengimo planus, patekimo sąlygas, komunikacijas, infrastruktūrą.

Penktadienį vykusiame posėdyje kaltinamojo R.Lipskio apklausa nebuvo baigta, ji bus tęsiama kitame posėdyje, kuri vyks gegužės pabaigoje.

Valstybės saugumo departamentas yra paskelbęs, kad Baltarusijos agentas S.Kurulenka Lietuvoje buvo užverbavęs du agentus: informaciją jam teikė buvęs valstybinės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas R.Lipskis ir Lietuvos kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas. Abu šie asmenys yra sulaukę kaltinimų dėl šnipinėjimo ir dabar teisiami.

R.Lipskio byloje teismui perduoti septyni bylos tomai, juose yra 1,3 tūkst. dokumentų ir 26 laikmenos su įvairiais vaizdo bei garso įrašais.

Įtariamasis sulaikytas daugiau nei prieš metus, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų. R.Lipskis savo kaltę neigia.

Kaip yra sakęs buvęs Valstybės saugumo vadovas Gediminas Grina, visa žvalgybos operacija demaskuojant R.Lipskį truko daugiau kaip trejus metus. Jis nekomentavo, kiek medžiagos įtariamasis spėjo perduoti Baltarusijai, argumentuodamas, jog „mes negalime leisti žinoti, ką mes žinome“.

Pareigūnų teigimu, tikėtina, kad Baltarusija gauta informacija dalijosi ir su Rusija.

Prokurorai atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl šnipinėjimo, kai gruodžio pabaigoje dėl įtarimų šnipinėjimu buvo sulaikytas Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose karys.

Pirmadienį pranešta, kad sulaikytas šnipinėjimu įtariamas Rusijos pilietis N.F. 1977 metais gimęs įtariamasis suimtas trims mėnesiams.

Suimtas asmuo buvo Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) darbuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius