Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Dėl Tytuvėnų vienuolyno gaisro kaltiems valstybės tarnautojams – 2,7 mln. eurų ieškinys

Šiaulių apygardos teismo Civilinių bylų skyriui yra pateiktas ieškovo Kultūros paveldo departamento prie Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos 2 782 030 eurų civilinis ieškinys, ginant viešąjį interesą, atsakovams Plungės rajono gyventojui Vytautui Liubinui, kaunietei Reginai Tumpienei ir Šiaulių rajono gyventojams Voldemarui Motiekaičiui ir Pranui Jurkaičiui dėl valstybei padarytų nuostolių.
Gaisras Tytuvėnuose
Gaisras Tytuvėnuose / Įvykio liudytojo nuotr.

Minėti fiziniai asmenys yra pripažinti kaltais dėl gaisro Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno komplekse, kilusio 2012 m. sausio 25–26 naktį.

Liepsna sugadino pastatus, sunaikino ir sugadino didelę kultūrinę reikšmę turinčias vertybes. Teismo posėdis šioje civilinėje byloje paskirtas 2021 m. sausio 26 d.

Tretieji asmenys šioje byloje yra Tytuvėnų Švč. M.Marijos Angelų Karalienės parapija ir viešoji įstaiga Tytuvėnų piligrimų centras.

Ieškovas Kultūros paveldo departamentas patikslino anksčiau pateiktą ieškinį, patikslinto ieškinio suma liko ta pati. Civilinę byla, nagrinėjantis teismas nustatė 20 dienų terminą atsiliepimams į ieškinį pateikti.

Po didelio atgarsio visuomenėje sulaukusio Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno komplekse kilusio gaisro buvo iškelta baudžiamoji byla.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno ansamblyje įrengiant dūmtraukius buvo nukrypta nuo pagrindinio projekto normų. Atsiradę projektiniai pakeitimai nebuvo įforminti dokumentuose, taip pat neatlikti atitinkami nauji apskaičiavimai.

Atliekant rekonstrukcijos darbus V.Liubinas buvo paskirtas statinio statybos techniniu prižiūrėtoju, R.Trumpienė – projekto vadove ir projekto priežiūros vadove, V.Motiekaitis – statybos vadovu. Visi trys buvo valstybės tarnautojams prilygintais asmenimis.

Jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, turto sunaikinimo ar sugadinimo dėl neatsargumo.

Bylą išnagrinėję Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmai konstatavo, jog gaisras bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kilo dėl padarytų klaidų įrengiant ir eksploatuojant kūrenimo įrangą.

Teismas nurodė, jog kaltinamieji V.Liubinas, R.Trumpienė ir V.Motiekaitis, netinkamai atlikdami tarnybos pareigas ne tik padarė didelę žalą valstybei ir juridiniam asmeniui, bet kartu ir pažeisdami teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles dėl neatsargumo sugadino ir sunaikino svetimą turtą, padarydami nukentėjusiems asmenims didelę turtinę žalą, taip pat sunaikino ir sugadino didelę kultūrinę reikšmę turinčias vertybes.

Už padarytą nusikaltimą visi trys buvo pripažinti kaltais, kiekvienam skirtos 1 metų laisvės atėmimo bausmės, jų vykdymą atidedant vieniems metams šešiems mėnesiams. Nuteistieji nuosprendį apskundė.

Šiaulių apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, išnagrinėjusi nuteistųjų apeliacinius skundus, konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas spręsdamas, ar nėra suėjęs apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminas, pagrįstai nusprendė, kad nuteistųjų padarytų veikų, numatytų BK 188 straipsnio 2 dalyje ir BK 229 straipsnyje, padarymas siejamas su veikos pasekmėmis, nes minėtų straipsnių dispozicijoje yra numatytas nusikalstamą veiką kvalifikuojantis požymis – didelė turtinė žala.

Atsižvelgęs į tai, kad gaisras, kurio metu buvo sunaikintos ir sugadintos didelę kultūrinę reikšmę turinčios vertybės ir dėl kurio Lietuvos valstybė ir Tytuvėnų parapija patyrė didelę žalą, kilo 2012 m. sausio 25–26 d., teismas pagrįstai senaties termino pradžią skaičiavo nuo padarinių atsiradimo momento. Teismas 2020 m. spalio 8 d. nutartimi nuteistųjų apeliacinius skundus atmetė.

2017 metais dėl gaisro Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje kaltu buvo pripažintas ir nuteistas ir ketvirtas kaltinamasis, Tytuvėnų piligrimų centro vadovui P.Jurkaitis už tarnybos pareigų neatlikimą, turto sunaikinimą ar sugadinimą dėl neatsargumo skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 1 metams 6 mėnesiams.

Civilinėje byloje teismo posėdžiai numatyti: 2021 m. sausio 26 ir vasario 18 dienomis 10.00 val., informuoja Šiaulių apygardos teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius