-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 07 /12:08

Didžiausios Lietuvos gaujos krachas: bus teisiamas tikrasis Lietuvos kontrabandos karalius

​Pareigūnai giriasi sutriuškinę vieną didžiausių Lietuvoje veikusių nusikalstamų gaujų. Teismui perduota vieno didžiausių Lietuvoje veikusių nusikalstamų susivienijimų baudžiamoji byla. Joje beveik 150 nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys. 15min.lt žiniomis, šio susivienijimo lyderiu įvardijamas Marijanas Taraškevičius, kuris yra siejamas su „dambrauskinių“ gauja ir pravardžiuojamas tikruoju Lietuvos kontrabandos karaliumi.
Marjanas Taraškevičius
Marijanas Taraškevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Byla yra susijusi su neregėto masto tarptautine cigarečių kontrabanda.

Pagrindinis įtariamasis – su „dambrauskinių“ gauja siejamas ir naujuoju Lietuvos kontrabandos karaliumi pramintas Marijanas Taraškevičius.

Apie tai, kodėl prieš penkerius metus pradėtas triuškinti kontrabandininkų susivienijimas jau tada buvo vadinamas istoriniu, 15min.lt rašė 2011 m. gruodžio 1 dieną.

Namai, kuriuose gyveno įtariamieji, pareigūnams priminė prašmatnius muziejus. Kiekvienas iš kontrabandos organizatorių turėdavo išskirtinių, brangiai kainuojančių pomėgių (egzotinės medžioklės, kelionės). Pinigų jie, kaip teigiama, paprasčiausiai net neskaičiuodavo.

Dar 2010-aisiais pradėto slapto ilgalaikio tyrimo metu Muitinės kriminalinės tarnybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus.

Atlikta daugiau kaip 50 kratų, kurių metu rasti ginklai, sprogmenys, narkotinės medžiagos, didelės grynųjų pinigų sumos, vogti prabangūs daiktai.

2011 m. lapkričio 23-iosios popietę bendromis Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus, Muitinės kriminalinės tarnybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie VRM pajėgomis buvo smogta įtariamiems pagrindiniams kontrabandos organizatoriams. Sulaikant įtariamuosius dalyvavo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

VIDEO: Įtariamojo kontrabandininko sulaikymo operacija

Tądien vienu metu Vilniaus apskrityje gausios teisėsaugos pajėgos pradėjo sulaikymo operaciją, kuri tęsėsi iki vėlumos. Sulaikytus įtariamuosius automatais ginkluoti vyrai masiškai gabeno į teismus dėl suėmimo. Operacijos metu atlikta daugiau kaip 50 kratų, kurių metu rasti ginklai, sprogmenys, narkotinės medžiagos, didelės grynųjų pinigų sumos, kaip įtariama, vogtų prabangių daiktų.

Operacijos metu sulaikyti 25 asmenys. Tyrimo veiksmai buvo nukreipti ir į įtariamų asmenų valdomą nekilnojamąjį turtą, kuris, kaip manytina, buvo įgytas iš lėšų, gautų darant nusikalstamas veikas, taip pat į prabangias transporto priemones.

Šio nusikalstamo susivienijimo padaryta žala valstybei siekia daugiau nei 21 mln. litų.

Š. m. lapkričio 24–25 dienomis Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui patenkinus visus prašymus suimti trims mėnesiams, buvo suimta daugiau kaip 20 asmenų, įtariamų kontrabanda, jos organizavimu ir kitais sunkiais nusikaltimais. 3 iš suimtųjų – Baltarusijos Respublikos piliečiai.

Vienu pagrindinių įtariamųjų – grupuotės vadeiva, žiniasklaidoje neoficialiai įvardijamas daug metų sostinės policijai žinomas „dambrauskinių“ gaujos narys M.Taraškevičius. Sulaikant jį antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojams M.Taraškevičius buvo ištrauktas iš visureigio ir paguldytas ant asfalto. Jo rankinėje aptikta maždaug ketvirtis milijono litų eurais ir litais.

Anksčiau M.Taraškevičius buvo įvardijamas kaip su „dambrauskinių“ (gaujos lyderis Jonas Dambrauskas dabar kalinamas įtariant advokato Sergejaus Novikovo nužudymu) gauja susijęs žmogus.

Generalinėje prokuratūroje trečiadienio popietę surengta spaudos konferencija, kurios metu Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gedgaudas Norkūnas, Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis ir viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis žada pateikti detalesnę informaciją apie teismui perduotą vieno didžiausių Lietuvoje veikusių nusikalstamų susivienijimų baudžiamąją bylą, kurioje beveik 150 nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys.

Kadras iš LKPB filmuotos medžiagos/Įtariamojo M.Taraškevičiaus sulaikymo operacijos epizodas
Kadras iš LKPB filmuotos medžiagos/Įtariamojo M.Taraškevičiaus sulaikymo operacijos epizodas

Bus papildyta

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius