Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draugą nelaimėje pažinsi: internetu pirkti narkotikai supriešino bendraklasius iš Šilutės

„Esu kvailas, galiu pasakyti... Labai gailiuosi, kad įsivėliau. Netrūko nei pinigų, nieko, legaliai dirbau. Buvo ir pirmas, ir paskutinis kartas mano gyvenime“, – Klaipėdos apygardos teisme atgailavo Edgaras Kėkštas, pagelbėjęs draugui internetu užsisakyti narkotinių medžiagų. Paštu iš Nyderlandų atskriejusios siuntos išdavė jaunuolius, kurie nesitikėjo, jog pirkinys sukels nemalonumų.
Internetu kvaišalus užsisakę jaunuoliai atsidūrė teisme.
Internetu kvaišalus užsisakę jaunuoliai atsidūrė teisme. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Į nemalonumus jaunuoliai įsivėlė pernai rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, kai Lietuvos pašte buvo sulaikytos siuntos, mat patikrinus jas paaiškėjo, kad siunčiamos narkotinės medžiagos – kanapės, ekstazio tabletės ir amfetaminas. Narkotikai atkeliavo iš Nyderlandų.

Nemaloni istorija užsimezgė, kai porą metų Jungtinėje Karalystėje gyvenęs 23-ejų E.Kėkštas, kaip įprasta emigrantams, mėnesiui grįžo į Lietuvą. Netrukus jis susitiko su savo buvusiu klasioku, daug metų pažįstamu Mantu Mačiuliu, su kuriuo retkarčiais ryšį palaikydavo internetu. Jauni vyrai netruko įsikalbėti ir apie narkotines medžiagas, kurių E.Kėkštas neslėpė Anglijoje retkarčiais įsigydavęs, mat pluoštinės kanapės šioje šalyje, kaip jis teigė, parduodamos legaliai.

„Vieno pokalbio metu užsiminiau, kad Anglijoje kanapės yra legalios ir jų galima įsigyti be jokių problemų. Sužinojome, kad ir internetu galima pirkti, o įsigyjant didesnį kiekį yra pigiau. Mantas paprašė, kad užsakyčiau ir atsiųsčiau į Lietuvą, nes jis sunkiai verčiasi, turi kūdikį.

Rugpjūčio pradžioje buvome pas Mantą Mačiulį namuose ir bandėme užsakyti medžiagas internetu. Tai buvo sudėtingas procesas. Užsakiau „legalkę“ (pluoštinė kanapė, red. past.), nes legali, o Mantas rašėsi ant lapelio viską, kaip užsakinėt. Užsakėme ir 100 „ratų“ bei miltelius kartu, tai buvo Manto norimos medžiagos.

Neturėjome jokio susitarimo, kad jas platins. Kad nekiltų įtarimas, užsakiau ir pusbrolio vardu, nebuvo kalbų nei apie pinigus, nei apie atlygį“, – apie praėjusių metų rugpjūtį vykusį narkotinių medžiagų užsakymą pasakojo E.Kėkštas, legaliai dirbęs Anglijoje, taupęs pinigus, padėjęs tėvams įsigyti namą ir nieko nestokojęs. Jaunuolis neslėpė, jog jam labai gėda dėl šios istorijos, ypač prieš tėvus.

Šiuo metu vaikinas Šilutėje gyvena su neįgalia močiute, kuriai reikalinga priežiūra, tad rūpinasi jos gerove. Tai Klaipėdos apygardos teisme pabrėžė E.Kėkšto advokatė, pateikdama papildomus dokumentus apie senolės bei jo mamos neįgalumą. E.Kėkštas, kaip teigiama, yra vienintelis galintis pasirūpinti močiute.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Internetu kvaišalus užsisakę jaunuoliai atsidūrė teisme.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Internetu kvaišalus užsisakę jaunuoliai atsidūrė teisme.

Kaltę pripažįsta iš dalies

Dėl šios teismą pasiekusios painiavos jaunuolis atgailauja ir kaltę pripažįsta iš dalies, mat yra kaltinamas ir tuo, kad subūrė jaunuolių grupuotę narkotinių medžiagų gabenimui, laikymui bei platinimui. Vaikino teigimu, apie platinimą ir nuolatinį tokios prekės užsakinėjimą nebuvo jokių kalbų ir susitarimų. Jo teigimu, vieną siuntą, atkeliavusią rugsėjo pradžioje, pramokęs užsisakė pats M.Mačiulis savo sugyventinės Viktorijos vardu, tačiau pats M.Mačiulis tai neigia.

Kas galima Anglijoje, Olandijoje ar Kanadoje, nebūtinai leistina Lietuvoje, – argumentavo prokuroras Vitalijus Gulenkovas.

Profesinį išsilavinimą turintis šilutiškis teigia tiesiog nepasidomėjęs, jog Lietuvoje pluoštinės kanapės nėra įteisintos.

„Kas galima Anglijoje, Olandijoje ar Kanadoje, nebūtinai leistina Lietuvoje“, – argumentavo prokuroras Vitalijus Gulenkovas, priminęs, kad nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia.

Ši istorija palietė ir E.Kėkšto pusbrolį, 20-metį Augustiną Garalevičių, su kuriuo Šilutėje gyvena kaimynystėje. Profesinėje mokykloje besimokantis A.Garalevičius apie siuntų turinį nieko nežinojo. Buvo tiesiog paprašytas nueiti į paštą, kai ateis siuntinys.

„Siuntinys atėjo mano vardu, dėl jo nebuvo klausta. Man pasakė, kad tai Anglijoje legalūs smilkalai ir juos turiu perduoti Mantui. Juk pusbrolis, pasitikėjau, vaikystę praleidę kartu, seserų, brolių neturiu“, – teisme sakė A.Garalevičius, nepripažįstantis kaltės, mat į istoriją buvęs įpainiotas neatsiklausus.

Rūkė pats ir vaišino draugus

23-ejų M.Mačiulis savo kaltę taip pat pripažįsta tik iš dalies. Jis teigia kanapių gavęs iš A.Garalevičiaus, pats rūkydavęs, užsukdavę ir draugai, su kuriais už mokestį pasidalindavęs. Kitų narkotinių medžiagų teigė nepirkęs, nesiuntęs ir nevartojęs.

„Pluoštinė kanapė yra legali, todėl nebijojau platinti, galvojau, kad teisėtai, pasitikėjau E.Kėkštu. Kratos metu pas mane terado 1 gramą kanapių“, – sakė M.Mačiulis, tikinęs, jog pats nėjęs atsiimti siuntinių iš pašto. Kanapių šis gavęs iš A.Garalevičiaus, jo neklausęs, kokia jų kilmė.

Pluoštinė kanapė yra legali, todėl nebijojau platinti, galvojau, kad teisėtai, pasitikėjau Edgaru Kėkštu, – kalbėjo kaltinamasis.

Paklaustas apie reguliarias siuntas ir susitarimus nuolat siųstis bei platinti medžiagas, M.Mačiulis taip taip pat neigė, nesutiko ir su mestais kaltinimais, jog vieną siuntą užsisakė pats, tik savo draugės vardu.

„Aš nesiunčiau, nežinau, kas siuntė mano draugės vardu“, – teigė Šilutėje vienoje įmonėje dirbantis M.Mačiulis, su drauge auginantis kūdikį, turintis ir dar du mažamečius vaikus iš ankstesnių santykių. Skirtingai nei kiti kaltinamieji, M.Mačiulis kartą yra teistas, jam buvo pritaikytas bausmės atidėjimas.

E.Kėkštas teisme teigė, jog policijai atlikus kratą M.Mačiulio namuose šis pranešė, jog krata bus atliekama ir pas jį bei užsiminė pats kartą pabandęs užsisakyti narkotinių medžiagų iš tos pačios interneto svetainės ir pirkinį adresavęs savo draugės vardu.

Dėl istorijos susipriešinę visi trys jaunuoliai teigė šiuo metu nebendraujantys. Iki teismo nukeliavusi narkotikų įsigijimo internetu istorija paveikė bendraklasių ir pusbrolio santykius. Tiesa, net jei ir norėtų bendrauti, tai daryti jiems yra uždraudęs teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius