-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du kauniečiai nuteisti dėl karinės įrangos kontrabandos

Kauno apygardos teismas dėl strateginių prekių kontrabandos nuteisė du kauniečius – vienos Kauno įmonės darbuotoją Vilių Kuliną bei Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) terminalų darbuotoją Viliją Abromavičienę.
Sraigtasparnio menčių kontrabanda
Sraigtasparnio menčių kontrabanda / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Kaip pranešimu spaudai informuoja Lietuvos Respublikos prokuratūra, tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2019 metais Kauno LEZ terminale buvo saugoma iš Baltarusijos į Lietuvą atvežta didelės vertės siunta – sraigtasparnio uodegos sraigto menčių komplektas, kuri priskiriama karinei įrangai.

Pagal galiojančius reikalavimus, tokia siunta privalėjo turėti išduotą karinės įrangos importo licenciją ir turėjo būti griežtai saugoma tik LEZ teritorijoje esančiame laikino saugojimo sandėlyje.

Tačiau Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams patikrinus nurodytą terminalą, jame buvo rastos visai kitos prekės – senas, nudėvėtas sraigtasparnio uodegos sraigto menčių komplektas.

Įvežtos ir turėjusios būti laikinai saugomos prekės buvo aptiktos netrukus, tik kitoje vietoje – pareigūnų patikrintame vienos Kauno įmonės automobilyje.

Abu kaltinamieji žinojo, kad prekė neturi reikalingos licencijos ir Sąjungos prekės muitinio statuso. Dėl šios priežasties jie prekę sandėlyje sukeitė su kitu saugomu sraigtasparnio vairo menčių komplektu. Tai padarė norėdami suklaidinti kontroliuojančias institucijas ir tikėdamiesi, kad niekas nepatikrins šių prekių ir jų serijinių numerių.

Tiek senų, tiek naujų sraigtasparnio menčių komplektų vertė – apie 110 tūkst. eurų.

Įmonės atstovė Vilma Vaitiekūnaitė anksčiau yra patvirtinusi, kad abiejų sraigtasparnio uodegos sraigto menčių komplektų teisėtas savininkas yra „Helisota“.

V.Vaitiekūnaitė tuomet pabrėžė, kad įmonė sraigtasparnio uodegos sraigto menčių komplektui turi eksporto licenciją, išduotą Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

Kauno apygardos teismo sprendimu abu asmenys pripažinti kaltais dėl kontrabandos pagal Baudžiamojo kodekso 199 straipsnio 4 dalį.

Taip pat V.Abromavičienei ir Viliui Kulinui paskirtos 150 MGL (7500 eurų) dydžio baudos, o strateginės prekės – konfiskuotos.

Ikiteisminį tyrimą byloje atliko Kauno Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, tyrimui vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Romualda Pocienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius