Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europą šiurpinusiai grupuotei dirigavo prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas klaipėdietis

Gegužės mėnesį teisėsauga paskelbė apie plataus masto operaciją, kurią Europolas pavadino didžiausio nusikalstamos grupuotės sulaikymu, iki šiol įvykdytu Europoje. Tyrimo epicentre atsidūrė Ispanijoje gyvenantis Sergejus Bėglikas, praeityje laikytas Klaipėdos mafijos autoritetu. Daugiau nei du dešimtmečius prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas vyras, bendraudamas su Ispanijos žiniasklaida savo prabangioje, 4 mln. eurų vertės viloje, kaltinimus kategoriškai neigė ir tvirtino, turtus susikrovęs prekiaudamas kriptovaliutomis, o ne narkotikais.
Sergejus Bėglikas ir jo turtai
Sergejus Bėglikas ir jo turtai

Visoje Europoje veikusį ir lietuvių diriguojamą nusikalstamą tinklą pareigūnams pavyko užčiuopti tiriant 2015 metais įvykdytą Deimanto Bugavičiaus nužudymą.

Pernai sulaikyti du samdomi žudikai iš Estijos, sekdama jų pėdsakais teisėsauga priartėjo prie 48-erių S.Bėgliko ir galiausiai sulaikė 22 nusikaltėlius Lenkijoje, Estijoje, Ispanijoje, Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Įtariama, kad grupuotė prekiavo narkotikais ir per porą metų išplovė mažiausiai 680 mln. eurų.

Generalinė prokuratūra atsisakė komentuoti vykstantį tyrimą ir net neatsakė į klausimą, ar ėmėsi kokių nors veiksmų prašant išduoti S.Bėgliką Lietuvai.

„Pranešame, kad ikiteisminis tyrimas vyksta labai intensyviai ir siekiant nepakenkti tyrimui šiuo metu ikiteisminio tyrimo duomenys neteikiami“, – informavo prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Samdomiems žudikams dirigavo estas

Manoma, kad samdomų žudikų korpusui organizacijoje vadovavo estas Jaakas Tuuksamas, šios šalies nusikalstamame pasaulyje iškilęs po Sovietų Sąjungos žlugimo. Jis gegužę buvo sulaikytas Alikantėje.

J.Tuuksamas, priešingai nei jo vadas, nesimėgavo prabangiu gyvenimu, dažnai vieną kuklų butą keisdavo į kitą ir naudojo įvairias konspiracijos priemones.

Įtariama, kad estas dirigavo ne tik D.Bugavičiaus, bet ir bušido kovotojo Remigijaus Morkevičiaus žmogžudystei. Manoma, kad abi jos kainavo po 200 tūkst. eurų, pusė pinigų esą buvo sumokėta prieš nusikaltimą, o kita pusė, kai užsakovai iš žudikų sulaukė negyvų kauniečių nuotraukų.

posttimes.ee nuotr./Jaakas Tuuksamas
posttimes.ee nuotr./Jaakas Tuuksamas

D.Bugavičius buvo suvarpytas 8 pistoleto šūviais automobilyje „Mercedes“ 2015-ųjų lapkritį, kai šalia sėdėjo jo nėščia mylimoji Vita Jakutienė. O R.Morkevičius automatu „Kalašnikov“ sušaudytas prie savo namų Kaune, Baltų prospekte, 2016 metų gruodį.

Tiesa, prokuratūra neigia S.Bėgliko grupuotės sąsajas su R.Morkevičiaus nužudymu. Tyrimas, anot R.Stundienės, pernai buvo sustabdytas ir iki šiol nėra atnaujintas.

„Bet jis visada gali būti atnaujintas, jei tik atsiras naujų duomenų“, –komentavo ji.

S.Bėgliko organizacija draugavo ir su Airijos Kinahanų narkotikų karteliu. Būtent Christy Kinahano prašymu S.Bėglikas galėjo organizuoti mafijos vadeivos iš Airijos konkurento Jameso Gately žmogžudystę, kuri taip ir nebuvo įvykdyta.

Užsakymą šūviu į galvą pašalinti J.Gately gavo žymus estų galvažudys Imre Arakas, tačiau airių policija užbėgo šiam nusikaltimui už akių. I.Arakas dėl pasikėsinimo nužudyti praėjusių metų pabaigoje nuteistas 6 metams.

Atlikęs bausmę Airijoje I.Arakas turėtų būti išduotas Lietuvai, nes jis siejamas ir su D.Bugavičiaus žmogžudyste, teisėsaugos duomenimis, jis galėjo planuoti nusikaltimą ir apmokyti jo vykdytojus.

Liis Treimann/Postimees nuotr./Imre Arakas
Liis Treimann/Postimees nuotr./Imre Arakas

Kokainas iš Pietų Amerikos, hašišas iš Maroko

Teisėsaugos surinktais duomenimis, dešinioji S.Bėgliko ranka – lietuvis Vladislavas Lysenko buvo atsakingas už prekyba narkotikais. Abu lietuviai, artimi draugai, prabangiai gyvenę Marbeljoje. Šis miestelis pagarsėjęs kaip Rusijos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio autoritetų prieglobstis.

Įtariama, kad V.Lysenko koordinavo kokaino kelionę iš Pietų Amerikos ir hašišo kontrabandą iš Maroko. Narkotikų galutinis kelionės tikslas – Rusija arba Didžioji Britanija. Pastarojoje toliau platinimu rūpindavosi Kinahanų kartelis.

Lenkų teisėsaugos duomenimis, 2016 metais grupuotė per Rumuniją organizavo 2,3 tonos kokaino kontrabandą į Europą, tačiau verslo planas neišdegė, vietinė teisėsauga birželį sulaikė jūrinį konteinerį su narkotikais.

VIDEO: Suduotas smūgis tarptautiniam organizuotam nusikalstamumui: išaiškintas ginkluotas susivienijimas

Tyrimo metu Lenkijoje sulaikyta 200 kg hašišo kontrabanda taip pat siejama su S.Bėgliku ir jo sėbrais. Tyrimo duomenimis, iš viso grupuotė per keletą metų sėkmingai pervežė 2,5 tonos narkotikų.

Narkotikų platinimu rūpinosi ir šiuo metu teisėsaugos tebeieškomas Renaldas Kanys, kuris, spėjama, pabėgo į Pietų Ameriką. R.Kanys praeityje buvo siejamas su Henriko Daktaro nusikalstamu susivienijimu.

Policijos departamento nuotr./Renaldas Kanys
Policijos departamento nuotr./Renaldas Kanys

Skaičiuojama, kad pelnas iš šios veiklos siekė 680 mln. eurų. Pinigų plovimu užsiėmė grupuotės nariai Lenkijoje, didžioji dalis lėšų išplauta per valiutų keityklas.

Pinigai iš Didžiosios Britanijos atkeliaudavo į Lenkiją, ten būdavo išplaunami ir per Olandiją keliaudavo į Kolumbiją bei kitas šalis. Grynieji buvo pervežami tiek sunkvežimiais, tiek oro transportu. Spėjama, kad vienu kartu galėjo būti pervežta net 50 mln. eurų.

Kaltę neigia

„Niekada nebuvau šventasis ar labai labai nekaltas, – bendraudamas su ispanų dienraščiu „El Espanol“ sakė pats S.Bėglikas. – Bet aš nežudau ir neprekiauju narkotikais.“

Šiuo metu lietuvis laisvėje, teismas praėjus vos kelioms dienoms po sulaikymo paleido jį su pasižadėjimu neišvykti ir 15 tūkst. eurų užstatu.

Interviu S.Bėglikas aiškino, kad prieš 15 metų persikėlė gyventi į Marbelją, nes Lietuvoje jį nori nužudyti.

odnoklassniki nuotr./Sergejus Bėglikas
odnoklassniki nuotr./Sergejus Bėglikas

„Tie, kas man pavydi, – atsakė S.Bėglikas, kai buvo paklaustas, kas konkrečiai nori jį nužudyti. – Ispanijoje aš ramus, man nereikia apsaugos. O Lietuvoje jie nori mano galvos.“

Jis tikino, kad būdamas prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio negalėjo vadovauti tarptautiniam nusikalstamam susivienijimui, o visi kaltinimai esą tėra jo priešų Rytų Europoje kerštas ir bandymas apjuodinti.

„Kai griuvo SSRS, man buvo 20 metų. Aš pradėjau pirkti ir parduoti, pirkti ir parduoti. Atsirado pinigų, taip pat, prisipažinsiu, ir blogų draugų“, – savo turtų kilmę aiškino jis ir pridūrė, kad pinigų uždirbo investavęs į bitkoinus, nekilnojamąjį turtą, taip pat esą turi kavos auginimo verslą Centrinėje Amerikoje.

Facebook nuotr./Sergejus Bėglikas
Facebook nuotr./Sergejus Bėglikas

Kariavo su S.Gaidjurgiu

Prieš 17 metų laikraštis „Vakarų ekspresas“ rašė, kad S.Bėglikas buvo nuteistas dėl neteisėto ginklo bei šaudmenų įgijimo ir laikymo. Būtent po šio nuosprendžio jis pasitraukė į Ispaniją.

Jo vadovaujama grupuotė veikė Klaipėdoje, kriminalistai kelis kartus buvo jį sulaikę pagal Prevencinio sulaikymo įstatymą. Tačiau išskirtiniu gudrumu pasižymėjęs vyras vis prasprūsdavo pro teisėsaugą.

1993 m. liepos 31 d. į S.Bėgliką buvo pasikėsinta, jį apšaudė du vaikinai ir sužeidė kairę koją. Spėjama, kad tada į jį šaudė Sigito Gaidjurgio grupuotės nariai.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Sigitas Gaidjurgis
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Sigitas Gaidjurgis

Įtariama, kad jis pats organizavo pasikėsinimus nužudyti keletą klaipėdiečių, bet pareigūnams jį nuteisti pritrūko įrodymų.

1995 m. S.Bėglikas buvo teisiamas, nes per vieną „Aro“ operaciją grasino nužudyti tuometinį Klaipėdos kuopos rinktinės vadą, tačiau buvo išteisintas.

Prie neįgaliojo vežimėlio S.Bėglikas buvo prikaustytas po to, kai 1997 m. sausio 26-osios naktį važiuojant iš vakarėlio vertėsi jo vairuojamas „Audi 80“. Jam lūžo stuburas ir, nors po sudėtingų operacijų pavyko išgelbėti vyro gyvybę, kojų jis niekada nebevaldė.

Dienraščiui „Lietuvos rytas“ maždaug prieš dešimtmetį S.Bėglikas yra minėjęs, kad nutraukė ryšius su nusikalstamu pasauliu ir ėmėsi pieno verslo.

Registrų centre išties galima rasti, kad S.Bėglikas buvo įkūręs įmonę „Priekulės pienas“, tačiau 2001 metų rugsėjį visas akcijas pardavė verslininkui Vytautui Federavičiui.

VIDEO: Ispanų policija skelbia tarptautinei grupuotei vadovavusio lietuvio sulaikymo vaizdus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius