Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 11 20 /16:00

Garsusis Kauno pedofilas Ervydas Čekanavičius parašė 101 lapo skundą ir Aukščiausiajame Teisme reikalavo viešumo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) kasacine tvarka nagrinėja už pedofiliją ir narkotikus nuteisto kauniečio Ervydo Čekanavičiaus baudžiamąją bylą. 15 metų į kalėjimą pasiųstas seksualinis maniakas, viena vertus, pyko ant žurnalistų, tačiau LAT teisėjų reikalavo, kad 101 lapo skundą jam leistų perskaityti viešai.
Ervydas Čekanavičius
Ervydas Čekanavičius / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos teismuose nerasi nei teisingumo, nei viešumo. Taip dabar galvoja garsusis Kauno pedofilas Ervydas Čekanavičius (gim. 1949 m.), nuteistas kalėti 15 metų už pedofiliją ir narkotikus.

E.Čekanavičiaus baudžiamąją bylą antradienį kasacine tvarka nagrinėjo LAT teisėjų kolegija, kurią sudaro Albinas Sirvydis (pirmininkas), Armanas Abramavičius (pranešėjas) ir Vytautas Piesliakas.

Keturių konvojaus pareigūnų vedamas teismo koridoriuje, nusikaltėlis blaškėsi ir liepė neleisti jo filmuoti.

Tačiau kai bylą kuruojanti prokurorė Vida Ramanauskienė pasiūlė kolegijai E.Čekanavičiaus kasacinį skundą nagrinėti neviešame teismo posėdyje, nuteistasis protestavo. „Teismo posėdžiai vykdavo slapta! Buvo daromi esminiai Baudžiamojo proceso pažeidimai. Bet niekas net nepaminėjo žodžių seksualinis prievartavimas, už kurį aš nuteistas. Viskas yra sugalvota ir sufabrikuota! Šiame posėdyje kalba eis tik apie pažeidimus“, – piktinosi E.Čekanavičius.

15min.lt atkreipia dėmesį, jog ne vieną subtilią bylą, susijusią su seksualine prievarta ar nukentėjusiais mažamečiais, Aukščiausiasis Teismas yra įvertinęs viešuose posėdžiuose, nes nagrinėjimo kasacine tvarka metu faktinės bylos aplinkybės nėra gvildenamos. LAT teisėjai tik tikrina, ar priimant ankstesnius teismų sprendimus nebuvo šiurkščiai pažeistos teisminės procedūros, padaryta esminių proceso pažeidimų. Jei jų įžvelgia, LAT paprastai grąžina bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka, kad pažeidimai būtų ištaisyti.

LAT teisėjų kolegija antradienį, pasitarusi vietoje, nutarė išprašyti žurnalistus iš salės, motyvuodama, jog viešas bylos nagrinėjimas gali pažeisti nuo E.Čekanavičiaus nukentėjusio paauglio interesus.

„Tai yra kerštas už mano visuomeninę veiklą!“ – viešo posėdžio metu dar spėjo pasakyti E.Čekanavičius.

E.Čekanavičius kreipėsi į LAT, nes jam neįtiko ankstesni Kauno ir Vilniaus teisėjų verdiktai.

15min.lt primena, kad 2012 m. kovą nuteistasis Lietuvos apeliaciniame teisme išklausė jo naudai perrašytą 2011 m. balandį Kauno apygardos teisme paskelbtą nuosprendį.

Vietoje Kaune gautų 17 metų nelaisvės pataisos namuose E.Čekanavičiui palikta galutinė 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Vietoje 80 000 nuteistasis įpareigotas sumokėti tik 30 000 litų kompensaciją.

E.Čekanavičius apskaičiavo, kad teisėjai ir pareigūnai jo byloje iki šiol yra padarę per 20 Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų: „Globaliai ir totaliai buvau nušalintas nuo viso teisminio proceso!“

LAT teisėjams pareiškė ieškantis savosios tiesos vien dėl to, kad 15 metų kalėjimo 63 metų žmogui esą yra neproporcingai ilga bausmė.

Sklandžia teisine kalba surašytame E.Čekanavičiaus skunde pabrėžiama: „Globaliai ir totaliai buvau nušalintas nuo viso teisminio proceso!“

Kasatorius piktinasi, kad yra nuteistas iš NKVD pasiskolintais metodais, slaptuose posėdžiuose.

E.Čekanavičius kartojo, kad jo byloje teisinė procedūra buvo tik imituojama. Vyriškis apskaičiavo, kad dviejų instancijų teisėjai bei ikiteisminio tyrimo pareigūnai iki šiol yra padarę per 20 Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų.

„Ir pirmosios, ir apeliacinės instancijos teismas juos vertino kaip neesminius ir trūkumų neištaisė“, – stebėjosi kasatorius.

Nuteistasis skundėsi, kad sykį nepagarbiai pasisakęs apie bylą kuruojančią prokurorę buvo nušalintas nuo proceso iki pat nuosprendžio paskelbimo.

„Nė vienas žmogus negali būti nuteistas neleidus jam gintis nuo pareikštų kaltinimų!“ – piktinosi kaunietis.

Jis kartojo argumentus apie pažeistas jo, kaip žmogaus, teises, ir padarytus procesinius pažeidimus: „Nuo teismo buvau nušalintas visiškai, prieš tai buvau nušalintas nuo ikiteisminio tyrimo, net neduodant man susipažinti su jo medžiaga!“

Kasaciniame skunde kaunietis plėtoja teoriją, kad pasitelkęs pažeidžiamą paauglį, su E.Čekanavičiumi esą susidorojo vienas jo politinis oponentas. „Tyrimų metu nerasta jokios biologinės medžiagos, kad jis turėjo lytinių santykių“, – esą netinkamai surinktais jo kaltę grindžiančiais įrodymais piktinosi nuteistasis.

E.Čekanavičiui kliūna ir tyrimas, kurio metu berniuko organizme rasta nežymių kvaišalų pėdsakų. Jo supratimu, tai visai neįrodo, kad jis seksualiai išnaudojo paauglį prieš tai jį apsvaiginęs. Pasak E.Čekanavičiaus, paauglys buvo tiesiog priverstas duoti parodymus prieš jį.

„Neįrodyta, kad nukentėjusysis patyrė žalą“ – ir iš jo priteistu civiliniu ieškiniu LAT piktinosi E.Čekanavičius.

Verdiktas, kurį paskelbs nuteistojo skundą už uždarų durų išnagrinėjęs Aukščiausiasis Teismas, bus galutinis ir neskundžiamas.

Sekite mus socialiniame tinkle „Facebook“ ir pirmi sužinokite svarbiausias naujienas. Mes nenorime jūsų gąsdinti, mes tik norime padėti gyventi saugiau.

VIDEO: 15min.lt - Ervydas Čekanavičiaus byla Aukščiausiajame Teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius