Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 07 /11:48

I.Strazdauskaitės nužudymu įtariamų pusbrolių teismo teks palaukti: tyrimas bus baigtas iki 2018 metų rugpjūčio

„Linkėjimai mamai“, – išeidamas iš Vilniaus apygardos teismo salės šūktelėjo Ievos Strazdauskaitės nužudymu įtariamas Karolis Bieliauskas. Ketvirtadienį teisme sprendžiamas nužudymu ir kitais nusikaltimais įtariamų pusbrolių Karolio, Leono ir Manto Bieliauskų likimas. Generalinė prokuratūra prašo maksimaliam, trijų mėnesių terminui, pratęsti jų suėmimą.
Karolis Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Leonas Bieliauskas
I.Strazdauskaitės nužudymu įtariami pusbroliai Bieliauskai atvesdinti į teismą / 15min nuotr.

Rugsėjo 8 dieną teismas leido visus tris pusbrolius suimti trim mėnesiams. Šis suėmimo terminas baigiasi pirmadienį, todėl prokuratūra pateikė prašymą trijulę toliau laikyti izoliuotą nuo visuomenės.

Manoma, kad, paleisti į laisvę, jie gali bėgti, slėptis nuo teismo arba daryti naujus nusikaltimus. Teismo posėdžiuose dalyvauja įtariamieji, prokuroras Gintas Ivanauskas ir advokatai.

Prokuroras Artūras Urbelis po posėdžio pranešė, kad teisme I.Strazdauskaitės nužudymo byla tikrai atsidurs iki kitų metų rugpjūčio 1 dienos.

„Pagal bylos duomenis matome, kad prie padarytų nusikalstamų veikų galėjo prisijungti kiti asmenys. Ne prie daromų veikų, bet prie padarytų. Turime įvertinti visą bylos medžiagą ir faktiškai apie terminus, kada byla gali būti perduota teismui, nei vienas prokuroras negali tiksliai pasakyti.

Galiu aiškiai pasakyti, kada byla bus teisme, kadangi įstatymas tokio pobūdžio bylose leidžia suėmimą tęsti, jei yra pagrindai ir tam pritaria teismas, iki 18-os mėnesių. Taigi, iki rugpjūčio pirmos dienos byla tikrai bus teisme“, – sakė A.Urbelis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prokuroras Artūras Urbelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prokuroras Artūras Urbelis

Įtariamieji norėtų ikiteisminio tyrimo pabaigos laukti laisvėje, tačiau prokuroro nuomone situacija yra tokia pati kaip ir prieš tris mėnesius, todėl sąlygos skirti griežčiausią kardomąją priemonę, suėmimą trim mėnesiams, išliko.

„Pozicija žmonių natūrali, vertinant aplinkybes jie mano, kad ir švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis gali būti pasiekti tie tikslai, tai yra netrukdomas ikiteisminis tyrimas ar teisminis bylos nagrinėjimas. Kategoriškų prašymų nebuvo, bet atkreipė dėmesį į kitų kardomųjų priemonių taikymo galimybę“, – suimtų pusbrolių poziciją išsakė A.Urbelis.

VIDEO: Prokuroras tikisi, kad I.Strazdauskaitės nužudymo byla teismą pasieks rugpjūtį

Prokuratūros prašymą nagrinėjo teisėja Laureta Ulbienė. Savo sprendimą ji turėtų pateikti penktadienį. Rugsėjį ji leido suimti visus tris pusbrolius.

„Įtariamieji gali slėptis ir bėgti nuo teismo, prokuroro ar tyrėjo, taip gali daryti naujus nusikaltimus ir trukdyti procesui. Jie nedirba, nėra susaistyti socialiniais ryšiais su aplinka, veikė organizuotai ir apgalvotai, tai rodo didesnį jų pavojingumą, derino parodymus, slėpė įkalčius“, – tuomet savo sprendimą motyvavo teisėja.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./I.Strazdauskaitės nužudymu įtariami pusbroliai Bieliauskai atvesdinti į teismą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./I.Strazdauskaitės nužudymu įtariami pusbroliai Bieliauskai atvesdinti į teismą

Prieš perduodant bylą į teismą su jos medžiaga turės susipažinti ne mažiau kaip 22 proceso dalyviai – kaltinamieji, advokatai, nukentėjusieji.

Teisėsauga teigia, kad I.Strazdauskaitė nužudyta kovo 5-ąją, siekiant pagrobti jos automobilį. Merginos kūnas rastas užkastas Kėdainių rajone. Pareigūnai jį aptiko po kelių dienų, sulaikiusi įtariamuosius. Manoma, kad įtariamiesiems mintis nužudyti I.Strazdauskaitę kilo spontaniškai.

Suprasti akimirksniu

  • Prabangiu 2016 m. laidos automobiliu „Audi A7“ Ieva Strazdauskaitė kovo 5 d. apie 16.30 val. išvyko iš Plungės, kur savaitgalį lankė tėvus.
  • 25 metų mergina planavo grįžti į Vilnių pas sužadėtinį, kurio tėvas yra klestintis Plungės regiono verslininkas. Pavakarę, plungiškei pasiekus Elektrėnus, dingo jos mobilusis ryšys.
  • Naktį iš sekmadienio į pirmadienį „Audi A7“ rastas miško vietovėje prie Žeimių (Jonavos r.).
  • Kovo 10 d. paaiškėjo, kad I.Strazdauskaitė buvo nužudyta būtent dėl automobilio. Aukos kūnas buvo atkastas Kėdainių rajone.
  • Sulaikyti 6 įtariamieji romų tautybės vaikinai, dauguma jų iš Kėdainių.​ Keturis įtariamuosius teismas leido suimti, kitiems dviem skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Vėliau vienas iš įtariamųjų taip pat buvo paleistas į laisvę.

Prie I.Strazdauskaitės bylos tyrimo prijungtas ir tyrimas dėl Latvijos piliečio plėšimo, jo vairuoto taip pat brangaus automobilio pagrobimo. Kaip I.Strazdauskaitės atveju, čia taip pat imituota avarija. Šis nusikaltimas įvykdytas pernai balandį. Daliai įtariamųjų I.Strazdauskaitės byloje pateikti įtarimai ir dėl šio plėšimo.

Šiame tyrime tai pat aiškinamasi, ar įtariamieji nėra įvykdę daugiau nusikaltimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius