Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 13 /10:31

Į šulinį kūdikį įmetusi šakietė atvesdinta į teismą: mergina drebėjo ir kūkčiojo

Antradienį Kauno apygardos teisme pradėta nagrinėti visuomenę sukrėtusios vasario 10 d. Šakių rajone į šulinį kūdikį įmetusios 20-metės Karolinos Adomaitytės byla. Berniukas spėjo tik sušalti – jį iš mirties gniaužtų ištraukė kaimynas. Į posėdžių salę atvesdinta kaltinamoji ėmė kūkčioti. Jos advokatės prašymu, teisėjų kolegija priėmė sprendimą nagrinėti bylą už uždarų durų.
Kaltinamoji atvesdinta į teismą
Kaltinamoji atvesdinta į teismą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Byla turėjo būti pradėta nagrinėti dar lapkričio 15 d., tačiau teisme nepasirodė kaltinamoji. Atvykusi su mama į Kauną, nuo jos ėmė ir paspruko „Akropolyje“. Kaip tuomet teigė Reda Adomaitienė, K.Adomaitytės gimdytoja, dukra nuolat bėgdavo iš namų.

Bylos nagrinėjimą tuomet nuspręsta atidėti. Prokuroras teismo paprašė, jog į kitą posėdį kaltinamoji būtų atvesdinta. Gruodžio 13 d. taip ir nutiko. Bandyta pakalbinti, K.Adomaitytė tylėjo. Vėliau ėmė drebėti ir kūkčioti. Ją ginti stojo advokatė. Mergina visą laiką buvo apsigobusi gobtuvu.

„Jaučiasi stipri. Tačiau bijo teismo. Yra sutrikusi. Matote, dreba visa. Jaučiasi pažeidžiama. Kankina baimė ir stresas. Labai bijo kalėjimo“, – teigė kartu į teismo posėdžių salę atėjusi kaltinamosios mama R.Adomaitienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamosios mama
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamosios mama

Tik prasidėjus teismo posėdžiui, K.Adomaitytės advokatė paprašė nagrinėti bylą už uždarų durų. Motyvas – gali būti paviešinti duomenys apie privatų kaltinamosios gyvenimą. Pasitarusi, teisėjų kolegija nusprendė, jog posėdžiai bus uždari.

Į šulinį ne įmetė, o įdėjo

Pasibaigus teismo posėdžiui, prokuroras Andrius Kiuršinas pasakė tik tiek, kad kaltinamoji kaltę pripažino iš esmės. Kiek kalbesnė buvo K.Adomaitytės advokatė Angelė Fominienė.

„Ginamoji viską pripažįsta. Nusikaltimo padarymo priežastis – emociniai susirgimai, psichikos, vaikystės problemos, socialinė nebranda, nepriteklius. Sudėtingas jaunos mergaitės buvo gyvenimas – štai ir pasekmė. Ji jautėsi likusi viena. Manė, jog niekas nepadės jai. Jausmai sutrikę: ji ir myli atžalą, ir suvokia, kad negalės auginti. Labai sudėtinga situacija“, – po posėdžio tikino advokatė.

Paklausta, ar jos ginamoji paaiškino, kodėl savo sūnų įmetė į šulinį būtent konkrečią dieną (gal kas tuomet nutiko), advokatė pataisė, jog kūdikį ji ne įmetė į šulinį, o tiesiog paguldė ant vandens.

Prašysiu teismo neskirti šiai jaunai moteriai realios laisvės atėmimo bausmės, – patikino kaltinamosios advokatė.

„Pamaitino, pakeitė pampersą, aprengė ir nunešė į šulinį. Protu nesuvokiamas elgesys. Ji be galo dėl to išgyvena. Jausmai sumišę“, – patikino A.Fominienė.

Labiausiai merginą paveikė tėvų skyrybos.

Pasak advokatės, medikai nepripažįsta, jog K.Adomaitytei reikalingas priverstinis gydymas, tačiau mergina jau ir anksčiau yra gulėjusi psichiatrinėje ligoninėje. Gydosi ir dabar.

„Prašysiu teismo neskirti šiai jaunai moteriai realios laisvės atėmimo bausmės“, – patikino advokatė.

Gresia įkalinimas iki gyvos galvos

Pagal bylos duomenis, K.Adomaitytė kaltinama tuo, kad 2016 m. vasario 10 d. Šakių rajone, tėvui Ž.Adomaičiui priklausančiame sodybos kieme, turėdama tikslą nužudyti šeimos narį – mažametį savo sūnų, dėl mažametystės esantį bejėgiškos būklės, – tyčia įmetė jį į 5,8 metrų gylio vandens šulinį. Jame tuo metu vandens, kurio temperatūra tesiekė 4 laipsnius, buvo 5 metrai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamoji atvesdinta į teismą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaltinamoji atvesdinta į teismą

Įmetusį sūnelį į šulinį, ji jam sukėlė poodines kraujosruvas dešinėje šlaunyje bei blauzdose. Mažamečiui buvo nežymiai sutrikdyta sveikata, o toks protu sunkiai suvokiamas, tragišką sausio mėnesio Saviečių kaimo tragediją atkartojantis poelgis, buvo prilygintas pasikėsinimu nužudyti bejėgiškos būklės savo sūnų.

Tyrėjai pripažino, jog motina sukėlė realų pavojų berniuko gyvybei, tačiau nusikaltimo nebaigė dėl nuo jos valios nepriklausančių aplinkybių, kadangi atbėgęs kaimynas Algimantas Brazaitis iš šulinio rankomis nukentėjusįjį ištraukė, nunešė jį į namą ir, atlikęs dirbtinį kvėpavimą bei širdies masažą, atgaivino. Žiauraus likimo išvengęs vaikas buvo išvežtas į gydymo įstaigą.

Pasak R.Adomaitienės, dukra sirgo jau ketverius metus. Jai tai pagerėdavo, tai pablogėdavo. Paklausta, ar dukra paaiškino, kas įvyko lemtingąją vasario 10-ąją, moteris teįvardijo tai, jog jai aptemo protas. Iš pradžių kūdikį lyg mylėjo, o po to – nebe.

Remiantis teismo psichologijos ekspertizės išvadomis, kaltinamoji įvykio metu jautė didelę emocinę įtampą, tačiau, specialistų tvirtinimu, galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Merginos šeima nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Nebuvo ji žinoma ir kaip mėgstanti išgerti.

Kaltinamoji jau anksčiau buvo prisipažinusi, jog padarė šį nusikaltimą ir labai gailisi. Už šio nusikaltimo padarymą jai gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Nukentėjęs berniukas šiuo metu auga globos namuose. Jo interesus teisme atstovauja socialinė darbuotoja. R.Adomaitienė norėtų jį priglausti pas save, bet negali – kartu gyvena dukra Karolina, kuriai galimybė matyti savo sūnų yra apribota. Merginai paskirtas namų areštas ir nurodymas nesiartinti prie sūnaus.

„Parodau jai nuotraukas, kurias padarau aplankiusi anūką telefonu. Tik tiek ir mato berniuką. Atstūmė ją visi. Net ir tėvas. O buvo numylėtinė. Pamato kokį vaiką, apsiverkia. Išlenda vis motinystės instinktas. Tačiau supranta dukra, kad negali jo auginti. Nedirba, serga, vaiko tėvystė neįrodyta, tad negaus ir alimentų“, – teigė R.Adomaitienė.

Pasak jos, dukra sūnaus nenorėjo nuo pat pradžių – norėjo jį atiduoti į globos namus. Bandyta įtikinti, kad meilė atžalai gims su laiku. Bet taip nenutiko.

15min primena, kad mėnesį prieš šį įvykį, sausio 2 d., Kėdainių rajone, Saviečių kaime, įvyko tragedija, kurios metu Aurelijus B. nužudė 2 vaikus, įmetęs juos į kieme esantį šulinį. Lapkritį Kauno apygardos teismo sprendimu šis vyras buvo pripažintas nepakaltinamu. Baudžiamosios atsakomybės jis, gydomas stacionarioje įstaigoje, išvengs.

Bylos prokuroras A.Kiuršinas kiek anksčiau 15min yra teigęs, jog toks verdiktas gali būti priimtas ir šioje byloje.

VIDEO: Kaimynas išgelbėjęs į šulinį įmestą kūdikį papasakojo, kaip viskas vyko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius