Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš P.Mažylio gimdymo namų darbuotojų 1 080 eurų atlygio reikalaujanti moteris: „Nebepasitikiu gydytojais“

Kauno apylinkės teisme toliau nagrinėjama 15min į viešumą iškelto skandalo, kai Kauno P.Mažylio gimdymo namų anesteziologai gimdyvių prašydavo susimokėti už nemokamą nuskausminimo procedūrą, byla. Teisminio nagrinėjimo metu dvi nukentėjusiosios pakoregavo savo pozicijas: jei viena gimdyvė nusprendė susitaikyti su ją apgavusia gydytoja, tai kita pareikalavo 1 000 eurų neturtinės žalos atlygio.
Virgilijus Dimša ir Jelena Čiučiulkienė
Virgilijus Dimša ir Jelena Čiučiulkienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pacientų apgaudinėjimu bei sukčiavimu šioje byloje kaltinami du P.Mažylio gimdymo namų gydytojai – 50-ies metų Virgilijus Dimša ir 48-erių metų Jelena Čiučiulkienė. Pateikti savo įvykių versijas jie panoro tik prieš pat baigiamąsias kalbas. Balandžio 17 dieną parodymus teisme davė paskutinioji, ketvirtoji, nukentėjusioji.

„Atėjo anesteziologė į mano gimdymo palatą ir pasakė, kad darys nejautrą ir reikės už tai susimokėti 80 eurų. Procedūrą atliko, o po 3 ar 4 dienų įdėjau gydytojai asmeniškai į kišenę tuos 80 eurų. Už palatą vyras nuėjo sumokėti į kasą dar, – teigė nukentėjusioji J.Š., nurodžiusi, kad minima gydytoja šiuo metu sėdi teismo salėje – tai J.Čiučiulkienė. – Šita gydytoja nurodė, kad nuskausminimas yra mokamas.“

Moteris tikino, dar prieš atsiguldama į gimdyklą žinojusi, kad reikės susimokėti už nejautrą, jei jos prireiks – skaitė tai internete. Žinojo ji ir tikslią sumą – 80 eurų.

Moteris tikino, dar prieš atsiguldama į gimdyklą žinojusi, kad reikės susimokėti už nejautrą, jei jos prireiks – skaitė tai internete. Žinojo ji ir tikslią sumą – 80 eurų. Ją nurodydavo kitos gimdžiusios moterys.

„Kai mokėjau pinigus, nežinojau, kad nejautra – nemokama procedūra. Tik į viešumą iškilus skandalui, susimąsčiau: kodėl man cezario pjūvį darė ir turėjau susimokėti?“, – tikino J.Š.

Jai baigus kalbėti, teismas paviešino byloje esantį J.Š. prašymą, nagrinėti bylą jai nedalyvaujant. Paaiškėjo, kad proceso metu ši nukentėjusioji pakeitė poziciją: nusprendė susitaikyti su gydytoja J.Čiučiulkiene.

Prokuroro perklausta, ar supranta, kad pinigus gydytojai davė už nieką, kad buvo apgauta, J.Š. tai patvirtino. Prokuroras dar pasiteiravo, ar kartais su ja nebuvo susisiekusi pati gydytoja, kad įtikintų kaltinimus atsiimti.

„Neturiu pretenzijų. Kodėl nusprendžiau nebekaltinti? Nes nėščia esu. Civilinio ieškinio atsisakau“, – pabrėžė nukentėjusioji.

Jos poziciją išklausiusi kaltinamoji J.Čiučiulkienė pasiteiravo, kodėl pacientė mananti, jog jai buvo atlikta nejautra.

„Nes ištraukėte adatą iš nugaros“, – atsakė ši.

Gydytoja tikina, kad šiai pacientei buvo atliekama visai ne ta procedūra.

Prokuroras uždavė nukentėjusiajai klausimą ir dėl prieš gimdymą vykdomų paskaitėlių nėščiosioms: kas jų metu buvo sakoma apie nejautrą?

„Daug apie šią procedūrą kalbėjo. Sakė, kad teks susimokėti už nejautrą, jei prireiks“, – tai, kad gimdyvės nuteikiamos susimokėti už nemokamą procedūrą iš anksto, patvirtino J.Š.

Antrojo kaltinamojo – Virgilijaus Dimšos, advokatas paprašė į teismą posėdį iškviesti slaugytojus, kurie perspėjo nukentėjusiuosius, kad reikės mokėti už procedūrą. Su tuo nesutiko prokuroras, pabrėžęs, kad kaltinamieji yra du – gydytojai, kurie ir reikalavo pinigų, tad netikslinga kviesti apklausai slaugytojus, nes nėra duomenų, kad jie matė pinigų perdavimo momentą.

Teismas galiausiai nusprendė iškviesti tris liudytojas, kurie gali paneigti arba patvirtinti byloje minimas aplinkybes.

Reikalauja ir neturtinės žalos atlyginimo

Tarti žodį buvo iškviesta ir anksčiau parodymus jau davusi nukentėjusioji E.M. Moteris pranešė patikslinanti savo ieškinį – reikalaus ne tik 80 eurų turtinės žalos atlyginimo, bet ir sumokėti 1 000 eurų už patirtą neturtinę žalą. To ji prašo vienintelė iš visų keturių nukentėjusiųjų byloje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gydytojų teismas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gydytojų teismas

„Ikiteisminio tyrimo metu nežinojau, kad galima kreiptis dėl neturtinės žalos atlyginimo. Iš pradžių net neturėjau advokato, kuris patartų. Kai sužinojau iš žiniasklaidos, kad buvau apgauta, pasitikėjimas gydytojais buvo pakirstas. Išgyvenau baimę, dvasinius išgyvenimus. Kodėl 1 000 eurų? Pinigais sunku įvertinti dvasinius išgyvenimus. Manau, tai standartinė bazinė suma, kuri galbūt šiek tiek palengvintų visą situaciją“, – paaiškino E.M.

Advokatų paklausta, ar, atlyginus neturtinę žalą, ji pradės vėl pasitikėti gydytojais, nukentėjusioji pabrėžė, kad P.Mažylio gimdymo namuose ji tikrai niekad nebegimdysianti: „Kodėl? Nes kaltinimų sulaukę gydytojai nėra nušalinti nuo darbo – jie toliau dirba gimdymo namuose. O yra tikimybė, kad pas juos papulčiau“.

Kitame teismo posėdyje turėtų būti apklausti trys liudytojai. Parodymus turėtų duoti ir patys kaltinamieji. Bus klausoma ir baigiamųjų kalbų.

Ėmė skųstis pacientai

Nukentėjusioji pabrėžė, kad P.Mažylio gimdymo namuose ji tikrai niekad nebegimdysianti: „Kodėl? Nes kaltinimų sulaukę gydytojai nėra nušalinti nuo darbo – jie toliau dirba gimdymo namuose. O yra tikimybė, kad pas juos papulčiau“.

Kaltinamieji anesteziologai prieš teismą stojo po pacienčių ir jų vyrų skundų dėl neteisėto pinigų ėmimo už skausmo malšinimo procedūras gimdymo metu.

Nukentėjusiųjų tvirtinimu, jiems buvo meluojama, kad epidūrinės nejautros paslauga yra mokama. Kai kurių pacientų pinigų paprašyta netgi dar gulint gimdyvei gimdykloje. P.Mažylio gimdymo namų anesteziologai kurį laiką naudojosi viena jautriausių ir pažeidžiamiausių akimirkų šeimų gyvenimuose, tad net nesusimąstydami daugelis tėvelių pinigus sumokėdavo. Atsipeikėdavo tik negavę čekių.

Teisėsaugos duomenimis, nuo medikų nukentėjo bent keturios šeimos, davusios po 80 eurų. Pinigai buvo paimami iš gimdyvių vyrų ar iš pačių gimdyvių.

Savo kaltę abu kaltinami medikai neigia. Jie iki šiol dirba P.Mažylio gimdymo namuose. Kaip kilus skandalui tikino tuometis įstaigos vadovas, pasirinkimo nėra – anesteziologų rinkoje labai trūksta.

Skandalo pradžia

15min primena, kad skandalas kilo po to, kai vienos 2016 m. spalio mėnesį P.Mažylio gimdymo namuose kūdikio susilaukusios moters anesteziologai paprašė susimokėti 80 eurų už epidūrinę nejautrą. Gimdyvės sugyventiniui pareikalavus čekio, jis jam nebuvo duotas. Tuomet vyras kreipėsi į 15min, o istorijai nuvilnijus plačiai, į redakciją ėmė plūsti kitų su tokia pat situacija susidūrusių moterų laiškai. Ne viena jų nutarė kreiptis ir į teisėsaugą.

Jos viena per kitą ėmė pasakoti, jog jau daug metų gydytojams „į kišenę“ mokėjo už procedūrą, kuri yra nemokama. Už ją gydymo įstaigai sumoka Valstybinės ligonių kasos. Tai sukėlė įtarimų, jog gimdymo namuose neteisėtai renkami pinigai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./P.Mažylio gimdymo namai

Peržiūrėjus mokamų paslaugų žurnalą P.Mažylio gimdymo namuose, 2016 metais mokama epidūrinės nejautros paslauga buvo taikyta tik dviem atvejais. O neoficialiai susimokėjusių už šią paslaugą – ne viena dešimtis.

2016 metų lapkričio 7 d. tyrimo dėl kyšininkavimo ėmėsi STT, gavusi 8 asmenų pareiškimus dėl galimo VšĮ Kauno klinikinės ligoninės filialo gydytojų kyšininkavimo.

2016 metų lapkričio 7 d. tyrimo dėl kyšininkavimo ėmėsi STT, gavusi 8 asmenų pareiškimus dėl galimo VšĮ Kauno klinikinės ligoninės filialo gydytojų kyšininkavimo taikant epidūrinę gimdymo skausmo malšinimo procedūrą gimdyvėms. Pranešimai apie įtarimus dėl kyšininkavimo iš viso buvo įteikti keturiems P.Mažylio gimdymo namų gydytojams.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti duomenys, leidžiantys pagrįstai įtarti, kad gydytojai už šią procedūrą iš gimdyvių ar jų artimųjų reikalavo tam tikros pinigų sumos, nurodydami, jog ši paslauga yra mokama, nors ji, kaip vėliau nustatė pareigūnai, buvo apmokėta Teritorinės ligonių kasos lėšomis. Nustačius šias aplinkybes, nusikalstamos veikos dėl kyšininkavimo buvo perkvalifikuotos į sukčiavimą.

Kadangi baudžiamoji atsakomybė už sukčiavimą kyla, jei įgyto turto vertė viršija 3 MGL (114 Eur), dviejų gydytojų atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas ir surinkta medžiaga perduota policijai dėl administracinės atsakomybės taikymo šiems asmenims.

Kyšininkavimo skandalo klampinami Kauno P.Mažylio gimdymo namai netrukus liko be vadovo – nuo pernai metų sausio 31 d. iš šių pareigų pasitraukė Eugenijus Valasevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius