Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje įžymybėms pardavinėjo suklastotus COVID-19 sertifikatus: tyrimas veda į Lietuvą

Sulaikyti du įtariamieji tinklo, kuris įžymybėms pardavinėjo suklastotus skiepų sertifikatus, vadovai. Operacija „Jenner“ atskleidė, kad COVID-19 netikrų skiepų schema veikė ne tik Madride, bet ir Marbeljoje bei Barselonoje, skelbia abc.es. Sukčiavimui įvykdyti buvo pavogti dviejų Madrido ligoninės „Hospital de La Paz“ slaugytojų slaptažodžiai.
Ispanijos policija
Ispanijos policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo ispanų „El Pais“, vykdydama naują operacijos „Jenner“ etapą, nacionalinė policija sulaikė keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, priklausė anksčiau šiais metais iš dalies išardytai schemai, pardavinėjusiai tūkstančius suklastotų skiepų nuo COVID-19 ligos sertifikatų įžymybėms, sportininkams, verslininkams ir nusikaltėliams.

Pasak tyrimui artimų šaltinių, tarp sulaikytųjų yra du įtariami grupuotės vadeivos.

Kartu su jais buvo sulaikyta 15 asmenų, kurie priklausė tinklui, kurio klientais buvo 2 200 žmonių.

Vienas iš sulaikytų įtariamų grupuotės lyderių dirbo slaugytojo padėjėju minėtoje Madrido ligoninėje. Antrasis – Alejandro C.C., teistas už plėšimus su smurtu ir seksualinę prievartą, atsakingas už klientų verbavimą tarp nusikaltėlių. Kiti du sulaikytieji yra tos pačios ligoninės slaugytoja ir slaugytojo padėjėjo sužadėtinė, kuri, kaip įtariama, buvo atsakinga už pinigų surinkimą per momentinių mokėjimų kompiuterines programas.

Tyrimas atskleidė, kad būtent du sulaikyti sveikatos priežiūros darbuotojai, pavogę dviejų savo ligoninės slaugytojų, nedalyvavusių nusikalstamoje veikloje, slaptažodžius, įsilaužė į sveikatos apsaugos kompiuterinę sistemą, kad apgaulės būdu užregistruotų klientus oficialiame skiepų registre. Taip jie galėjo gauti vadinamąjį COVID-19 pasą (dokumentą, kurį galima nešiotis mobiliajame telefone QR kodo pavidalu ir kuris įrodo, kad skiepijimų planas yra baigtas, taigi jį turintieji įgyja ir tam tikrą imunitetą).

Sulaikytieji kartu su kitais 11 asmenų, sulaikytų per ankstesnius policijos operacijos etapus, kaltinami nusikaltimais visuomenės sveikatai, įsilaužimu į kompiuterį, oficialių dokumentų klastojimu ir nusikalstamu organizavimu. Dėl 2 200 klientų atliekamas tyrimas dėl dokumentų klastojimo ir nusikaltimų visuomenės sveikatai.

Operacija „Jenner“ buvo pradėta šių metų pradžioje, kai Prancūzijoje buvo aptikta grupė, siūlanti suklastotus QR kodus COVID-19 pasams gauti. Ši grupė veikė „Telegram“ pokalbiuose, kuriuose dažnai lankosi pandemijos neigėjai.

Nacionalinei policijai atlikus šios grupės Ispanijos padalinio tyrimą, buvo sulaikyti du asmenys – moteris Sitges mieste (Barselona), kuri buvo atsakinga už pinigų rinkimą iš klientų, ir vyras Madride. Tačiau, pasak tyrimui artimų šaltinių, tai taip pat leido agentams aptikti antrą, daug labiau organizuotą grupę, įsikūrusią Ispanijoje ir neturinčią jokių ryšių su ankstesne grupe. Būtent šiai grupei priklausė sulaikytieji.

Pinigai veda į Lietuvą

Tyrimo duomenimis, ši grupuotė buvo sukūrusi dviejų tipų klientų tinklus.

Pirmojo tinklo dalyviai už netikrą PGR tyrimo sertifikatą su neigiamu rezultatu turėjo sumokėti apie 200 eurų. Antrojo tinklo dalyviams, turintiems didesnę perkamąją galią, buvo pasiūlyta įtraukti jų vardus ir pavardes į skiepų registrą, kad jie būtų įrašyti kaip gavę vakcinos dozes. Tai leido jiems gauti COVID-19 pasą. Už tai iš jų buvo prašoma 1000 eurų.

Vasario mėn. buvo sulaikyta dar viena įtariama grupuotės vadovė Irena M.S., kuri, kaip teigiama, buvo atsakinga už daugumos įžymybių klientų įdarbinimą.

Ispanų „ABC“ rašo, kad, skaičiuojama, jog į Lietuvos ir Gibraltaro sąskaitas buvo pervesta 2 mln. eurų.

Į netikrų skiepų sertifikatų pardavinėjimą Europos institucijos pradėjo kreipti dėmesį dar praėjusią vasarą, kai ES sutiko įvesti vadinamuosius COVID-19 pasus. Rugpjūtį, jau įpusėjus atostogų kampanijai, Izraelio bendrovės stebėtojų centras apskaičiavo, kad visoje Europoje buvo apie 2 500 aktyvių „Telegram“ grupių, kuriose buvo siūlomi netikri sertifikatai, vidutiniškai apie 100 tūkst. sekėjų kiekvienoje grupėje, o kai kuriose jų buvo daugiau nei 450 000 asmenų. Ispanijoje Nacionalinis kibernetinio saugumo institutas (Incibe) rugsėjo mėn. įspėjo, kad aptiko sukčiavimo atvejų, susijusių su suklastotų dokumentų pardavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius